Okładka książki Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium autora Piotr Zychowicz, 9788378187707
Piotr Zychowicz Wydawnictwo: Rebis historia
historia
2015-08-12
2015-08-12

Kup Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium

Ostatnia książka już od samego początku trochę mnie zaskoczyła. Autor od razu stawia tezę „co by było, gdyby coś się nie wydarzyło”, co jest moim zdaniem bardzo odważne. W przypadku książek historycznych takie założenia nie zawsze do mnie trafiają i tutaj też miałam z tym problem. To ciekawy pomysł, ale osobiście nie do końca go popieram.

Zychowicz nie zawiódł. Mam podobny pogląd na historię, nawet jeśli sam autor niektóre wątki pomija a inne celowo lub nie spłyca. Jest jednak autorem, który moim zdaniem trzeźwo patrzy na historię, nie jest zbędnym romantykiem.

DUCH PRZYGODY ZMARŁ W NARODZIE?

Wartko napisane Sensacje XX wieku.
Momentami porywające trafnością faktów i spostrzeżeń, momentami śmieszne przez nadużycie patetyzmu i wręcz nastolackich marzeń, końcówka idiotyczna - dlaczego współcześni Polacy nie idą na Moskwę?
To proste, bo od śmierci Sienkiewicza skończył się w tym narodzie duch przygody!!!

I tak konstatuje nasze narodowe tragedie człowiek, który uważa się za apologetę polityki realnej!
Za twardo stąpającego pragmatyka.
Wreszcie, historyk, który wrzeszczy wszem i wobec o romantycznej głupocie wszystkich powstań, z naciskiem na Obłęd 44.
No, coś się temu panu gotuje pod kopułą. Groch z kapustą?

Niemniej książka wartka i przeczytania warta, a Zychowicz wielkim romantykiem jest.

DUCH PRZYGODY ZMARŁ W NARODZIE?

Wartko napisane Sensacje XX wieku.

I tak konstatuje nasze...

1441 użytkowników ma tytuł Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium na półkach głównych
353 użytkowników ma tytuł Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium

Piotr Zychowicz
Piotr Zychowicz
Piotr Zychowicz jest publicystą historycznym. Pisze o II wojnie światowej, zbrodniach bolszewizmu i geopolityce europejskiej XX wieku. W swoich koncepcjach nawiązuje do idei Józefa Mackiewicza, Władysława Studnickiego, Stanisława Cata-Mackiewicza oraz Adolfa Bocheńskiego. Był dziennikarzem „Rzeczpospolitej” i tygodnika „Uważam Rze” oraz zastępcą redaktora naczelnego miesięcznika „Uważam Rze Historia”. Obecnie jest redaktorem naczelnym miesięcznika „Historia Do Rzeczy”. Absolwent Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jego bestseller Pakt Ribbentrop–Beck (REBIS 2012) wywołał nieustającą dyskusję, czy we wrześniu 1939 r. Polska nie powinna była zawiązać tymczasowego sojuszu z III Rzeszą. W Obłędzie ’44 (REBIS 2013) uznał akcję „Burza”, a zwłaszcza Powstanie Warszawskie, za zbiorowe samobójstwo popełnione w interesie Stalina. W Opcji niemieckiej (REBIS 2014) ukazał sylwetki polskich „kandydatów na Quislingów”, a w Pakcie Piłsudski–Lenin (REBIS 2015) oskarżył elity II RP o ocalenie bolszewizmu. Cykl „Opowieści niepoprawnych politycznie” – Żydzi i Sowieci (REBIS 2016),Niemcy (REBIS 2017) oraz Żydzi 2 (REBIS 2018) – Piotr Zychowicz poświęcił zaś narodom i państwom mającym największy wpływ na nasze dzieje. W 2018 r. REBIS wydał jego wstrząsające Skazy na pancerzach. Czarne karty epopei Żołnierzy Wyklętych.P> Pakt Ribbentrop–Beck i Obłęd ’44 „Magazyn Literacki KSIĄŻKI” wyróżnił nagrodą historycznej Książki Roku.

Cytaty z książki Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium

Piotr Zychowicz Pakt Piłsudski-Lenin. Czyli jak Polacy uratowali bolszewizm i zmarnowali szansę na budowę imperium Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne