Bracia Karamazow

Okładka książki Bracia Karamazow autora Fiodor Dostojewski, 9788324066841
Okładka książki Bracia Karamazow
Fiodor Dostojewski Wydawnictwo: Znak Seria: 50 na 50 literatura piękna
50 na 50
Brat'ja Karamazowy
2023-01-01
2023-01-01
Adam Pomorski
Inne

Kup Bracia Karamazow w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bracia Karamazow

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bracia Karamazow

Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.

Oj ci bracia... Było ich trzech a może czterech, licząc lokaja. Wspaniali są w swoim rozróżnieniu. Z jednej strony Alosza, ksiądz. Wiara, nadzieja, miłość. Z drugiej strony okrucieństwo. Na czym to polega? Jest to pewna forma zatrzaśnięcia drzwi przed nosem pozostałych Braci. Drugi, Iwan, filozof. Kusiciel wpada w swój własny dołek - nawiedza go Diabeł. Wreszcie trzeci, symbolizujący warcholstwo i dziką namiętność, którą posiadł po Ojcu. Jego spotyka katorżniczy los, jaką kara za grzechy. I czy to nie jest tak, że los tej trójki, dużo mówi o Nas? Dlatego uważajmy na siebie. Popuśćmy trochę lejce. Posypmy głowę popiołem. Nawet jak grzeszymy, nawracajmy się. Poświęćmy czas na umartwienia. Nie powielajmy tych samych błędów. Czasem lepiej z czegoś zrezygnować.

Dostojewski jawi mi się jako wzór pisarza. Jego utwory postrzegam pozytywnie. Każdy z nich ma bardzo wyrazisty charakter. Autor przedstawia swoje historie w sposób zrównoważony. Nie mam dzięki temu uczucia zniecierpliwienia podczas lektury. Czytam je płynnie. Są przystępne w formie i treści. Przekazują jednocześnie wiele.
Przeczytałem we wstępie "Braci Karamazow", że autor traktuje tę historię jako wprawkę do dzieła jego życia. Odnoszę wrażenie, że ta deklaracja oddziaływała na pisarza przez cały proces twórczy. Niestety, odbieram to negatywnie. Szedłem przez książkę w przeświadczeniu, że Dostojewski sam narzuca sobie presję. Wszystko "musi" być najlepsze. Rzeczy, którymi zachwyciłem się w "Biesach" i "Idiocie", tutaj "musiały" osiągnąć swój szczyt. Wszystko z wyczuwalnym napięciem i przymusem dotknięcia ideału. Doskwierała mi tęsknota za stylem poznanym w poprzednich powieściach. Brak tutaj beztroski tworzenia i zabawy fabułą. W moich oczach wpłynęło to źle na jego kreatywność. Artysta chyba sam nie wytrzymał ciśnienia. Nie udźwignął presji. Długo przed zakończeniem powieści oznajmił czytelnikowi, że kolejnej książki o Karamazowach nie będzie. Dzięki temu, nieco na koniec odpuścił. "Bracia Karamazow" mieli być wstępem do apogeum twórczości. Niestety chyba wyłącznie zniechęcili artystę. "Idiota" i "Biesy" to dla mnie ikony. Czasami, chcąc poprawić perfekcję, odbiera jej się magię.
Fiodor Dostojewski był dla mnie dotychczas wzorem bezstronnego pisarstwa. "Bracia Karamazow" różnią się w tej kwestii od dotychczas znanych mi utworów. Dostojewski przestał być bezstronny, przedstawiając czytelnikowi własne przemyślenia. Zapadły mi w pamięć ciągłe wtrącenia wydawcy: "Dostojewski cytuje tutaj samego siebie". Wszystko dla czytelnika - niepowtarzalna okazja do lepszego poznania autora.
Niestety to wszystko źle wpływa na książkę. Pisarz owładnięty chęcią stworzenia arcydzieła zapomniał nieco o podstawach. Nie piszę tutaj o dopracowaniu historii. Fabularnie jest to dzieło najwyższych lotów. Książka zawiera dość obszerny wątek kryminalny. Dostojewski od samego początku poinformował mnie kto zabił i kogo skazali. Nie zadziałało to korzystnie na odbiór utworu. Brak jakiejkolwiek tajemnicy, odarł książkę z pierwiastka powieściowego. W wielu momentach pozostawił jedynie rozprawę polityczną i etyczną. Epilog okazał się zbędny. Nudny i rozwleczony. Inaczej pamiętam podsumowania według Dostojewskiego. Parafrazując: przerost treści nad formą.
"Bracia Karamazow" mieli spełnić dużo założeń. Dostojewski oczekiwał od siebie naprawdę wiele. Dzieło życia wymaga poświęceń i nie znosi kompromisów. Cierpi na tym mój odbiór powieści. Oceniam tę książkę trochę niżej niż pozostałe. Brakuje jej według mnie polotu. Ręka mistrza ulega pod ciężarem wymuszonej doskonałości. Tutaj wyłania się wielkość artysty. Nieco mniej udana książka Dostojewskiego, wciąż jest jedną z najlepszych w bibliotece.

Przeczytałem we wstępie "Braci Karamazow", że autor...

31746 użytkowników ma tytuł Bracia Karamazow na półkach głównych
4176 użytkowników ma tytuł Bracia Karamazow na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Bracia Karamazow