Bracia Karamazow

- 2023-01-01
- 2023-01-01
- Adam Pomorski
- Inne
Bracia Karamazow to ostatnia i najdojrzalsza powieść Fiodora Dostojewskiego. Opowiada dzieje czterech braci, których łączy tragedia: zabójstwo ojca. Każdy z nich, kierowany poczuciem winy, emocjami i pożądaniem, usiłuje odnaleźć własne miejsce w mrocznej mozaice rodziny Karamazowów.
Powieść rosyjskiego mistrza jest uznawana za jedno z największych dzieł w historii literatury. Obok wątków obyczajowych porusza fundamentalne problemy, z którymi potem zmagał się wiek XX: pytanie o istnienie Boga w racjonalnym świecie, trwałość wartości w obliczu zmian i nieświadome krążenie człowieka między złem a pokutą.
Kongenialny przekład Adama Pomorskiego pozwala polskiemu czytelnikowi w pełni rozsmakować się w rozległej panoramie powieści.
Fiodor Dostojewski (1821–1881) – pisarz rosyjski, jeden z największych twórców literatury wszech czasów, autor Zbrodni i kary, Biesów i Idioty, ceniony za wnikliwe obserwacje społeczne i znakomite psychologiczne portrety bohaterów. Własne doświadczenia życiowe przekuwał w prozę: po czteroletnim zesłaniu na Syberię, gdzie trafił za liberalne poglądy, i przymusowym wcieleniu do armii carskiej napisał Wspomnienia z domu umarłych, natomiast uzależnienie od hazardu stało się kanwą Gracza. Dostojewski uważany jest za prekursora egzystencjalizmu.
Kup Bracia Karamazow w ulubionej księgarni
Oceny książki Bracia Karamazow
31746 użytkowników ma tytuł Bracia Karamazow na półkach głównych- Chcę przeczytać 18 467
- Przeczytane 12 332
- Posiadam 2 542
- Klasyka 227
- Literatura rosyjska 179
- Literatura piękna 67

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bracia Karamazow
Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj ci bracia... Było ich trzech a może czterech, licząc lokaja. Wspaniali są w swoim rozróżnieniu. Z jednej strony Alosza, ksiądz. Wiara, nadzieja, miłość. Z drugiej strony okrucieństwo. Na czym to polega? Jest to pewna forma zatrzaśnięcia drzwi przed nosem pozostałych Braci. Drugi, Iwan, filozof. Kusiciel wpada w swój własny dołek - nawiedza go Diabeł. Wreszcie trzeci, symbolizujący warcholstwo i dziką namiętność, którą posiadł po Ojcu. Jego spotyka katorżniczy los, jaką kara za grzechy. I czy to nie jest tak, że los tej trójki, dużo mówi o Nas? Dlatego uważajmy na siebie. Popuśćmy trochę lejce. Posypmy głowę popiołem. Nawet jak grzeszymy, nawracajmy się. Poświęćmy czas na umartwienia. Nie powielajmy tych samych błędów. Czasem lepiej z czegoś zrezygnować.
Oj ci bracia... Było ich trzech a może czterech, licząc lokaja. Wspaniali są w swoim rozróżnieniu. Z jednej strony Alosza, ksiądz. Wiara, nadzieja, miłość. Z drugiej strony okrucieństwo. Na czym to polega? Jest to pewna forma zatrzaśnięcia drzwi przed nosem pozostałych Braci. Drugi, Iwan, filozof. Kusiciel wpada w swój własny dołek - nawiedza go Diabeł. Wreszcie trzeci,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDostojewski jawi mi się jako wzór pisarza. Jego utwory postrzegam pozytywnie. Każdy z nich ma bardzo wyrazisty charakter. Autor przedstawia swoje historie w sposób zrównoważony. Nie mam dzięki temu uczucia zniecierpliwienia podczas lektury. Czytam je płynnie. Są przystępne w formie i treści. Przekazują jednocześnie wiele.
Przeczytałem we wstępie "Braci Karamazow", że autor traktuje tę historię jako wprawkę do dzieła jego życia. Odnoszę wrażenie, że ta deklaracja oddziaływała na pisarza przez cały proces twórczy. Niestety, odbieram to negatywnie. Szedłem przez książkę w przeświadczeniu, że Dostojewski sam narzuca sobie presję. Wszystko "musi" być najlepsze. Rzeczy, którymi zachwyciłem się w "Biesach" i "Idiocie", tutaj "musiały" osiągnąć swój szczyt. Wszystko z wyczuwalnym napięciem i przymusem dotknięcia ideału. Doskwierała mi tęsknota za stylem poznanym w poprzednich powieściach. Brak tutaj beztroski tworzenia i zabawy fabułą. W moich oczach wpłynęło to źle na jego kreatywność. Artysta chyba sam nie wytrzymał ciśnienia. Nie udźwignął presji. Długo przed zakończeniem powieści oznajmił czytelnikowi, że kolejnej książki o Karamazowach nie będzie. Dzięki temu, nieco na koniec odpuścił. "Bracia Karamazow" mieli być wstępem do apogeum twórczości. Niestety chyba wyłącznie zniechęcili artystę. "Idiota" i "Biesy" to dla mnie ikony. Czasami, chcąc poprawić perfekcję, odbiera jej się magię.
Fiodor Dostojewski był dla mnie dotychczas wzorem bezstronnego pisarstwa. "Bracia Karamazow" różnią się w tej kwestii od dotychczas znanych mi utworów. Dostojewski przestał być bezstronny, przedstawiając czytelnikowi własne przemyślenia. Zapadły mi w pamięć ciągłe wtrącenia wydawcy: "Dostojewski cytuje tutaj samego siebie". Wszystko dla czytelnika - niepowtarzalna okazja do lepszego poznania autora.
Niestety to wszystko źle wpływa na książkę. Pisarz owładnięty chęcią stworzenia arcydzieła zapomniał nieco o podstawach. Nie piszę tutaj o dopracowaniu historii. Fabularnie jest to dzieło najwyższych lotów. Książka zawiera dość obszerny wątek kryminalny. Dostojewski od samego początku poinformował mnie kto zabił i kogo skazali. Nie zadziałało to korzystnie na odbiór utworu. Brak jakiejkolwiek tajemnicy, odarł książkę z pierwiastka powieściowego. W wielu momentach pozostawił jedynie rozprawę polityczną i etyczną. Epilog okazał się zbędny. Nudny i rozwleczony. Inaczej pamiętam podsumowania według Dostojewskiego. Parafrazując: przerost treści nad formą.
"Bracia Karamazow" mieli spełnić dużo założeń. Dostojewski oczekiwał od siebie naprawdę wiele. Dzieło życia wymaga poświęceń i nie znosi kompromisów. Cierpi na tym mój odbiór powieści. Oceniam tę książkę trochę niżej niż pozostałe. Brakuje jej według mnie polotu. Ręka mistrza ulega pod ciężarem wymuszonej doskonałości. Tutaj wyłania się wielkość artysty. Nieco mniej udana książka Dostojewskiego, wciąż jest jedną z najlepszych w bibliotece.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem we wstępie "Braci Karamazow", że autor...
Dzieło sztuki
Dzieło sztuki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Bracia Karamazow” to jedna z tych książek, które czyta się z poczuciem obcowania z czymś ogromnym i niewygodnym zarazem. Nie daje ona komfortu ani czytelniczej lekkości. Od pierwszych stron czułam, że wchodzę w przestrzeń gęstą od namiętności, win, pytań i niepokoju. To powieść, która w mojej opinii zmusza, by patrzeć uważniej i głębiej, także w siebie.
Punktem wyjścia jest rodzinny dramat, konflikt tak stary jak ludzkość, a jednak pokazany z brutalną świeżością. Relacje między ojcem a synami pulsują gniewem, pogardą, pożądaniem i upokorzeniem. Zbrodnia nie jest tu tylko wydarzeniem fabularnym, ona jest konsekwencją narastającego chaosu moralnego i emocjonalnego. Podczas lektury wielokrotnie zmieniałam osąd postaci. Sympatia i sprzeciw przeplatały się niemal bez przerwy.
Najmocniej działało na mnie to, jak bardzo ci bohaterowie są niejednoznaczni. Nikt nie jest ani krystalicznie czysty ani jednoznacznie zepsuty. Każdy z nich niesie w sobie jakieś pęknięcie. Nawet postacie najbardziej czyste mają w sobie jakieś rysy, a ci moralnie szarzy potrafią odsłonić zaskakującą wrażliwość. Dostojewski pokazuje człowieka w stanie napięcia, rozdarcia, często na granicy wewnętrznej katastrofy, dlatego tak trudno przejść obok tego obojętnie.
Czytając, miałam wrażenie uczestniczenia w sporze o fundamenty, na których opiera się ludzkie istnienie. Pytania o Boga, odpowiedzialność, wolność i sens cierpienia nie brzmią tu jak ozdobnik czy filozoficzny dodatek a stanowią rdzeń przeżyć bohaterów.
Szczególne wrażenie zrobiły na mnie sceny sądowe, ta gęstość argumentów, retoryczne starcia i gra na emocjach pokazują, jak podatna na interpretację jest prawda. Łapałam się na tym, że sama ulegam kolejnym narracjom i zaczynałam wątpić w to, co przed chwilą wydawało się pewne. To było doświadczenie prawie fizycznego napięcia.
Nie jest to lektura łatwa ani szybka. Wymaga skupienia i gotowości na długie wejście w cudze sumienie. Mimo objętości nie czułam znużenia, raczej narastające poczucie uczestnictwa w czymś istotnym. To proza wymagająca, momentami przytłaczająca, ale przez to tak przejmująca.
Po zakończeniu zostało we mnie poczucie powagi i wewnętrznego poruszenia. To książka, która nie zamyka się wraz z ostatnią stroną. Ona zostawia czytelnika z pytaniami i cichym niepokojem. Dla mnie to spotkanie z literaturą najwyższej próby i z pisarzem, który bez litości, ale i z przenikliwością patrzy w głąb ludzkiej natury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPunktem wyjścia...
Wysłuchałem w mistrzowskiej interpretacji Marka Walczaka.
Wysłuchałem w mistrzowskiej interpretacji Marka Walczaka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda tylko, że nie powstały pozostałe dwie części jakie miał zamiar napisać Dostojewski.
Nie mam słów! Może poprostu napisze tylko tyle, że Dostojewski to mistrz ❤️
Nie mam słów! Może poprostu napisze tylko tyle, że Dostojewski to mistrz ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDałabym 10, ale już mnie zaczynają męczyć bohaterowie Dostojewskiego, którzy są wybitnie niezrównoważeni i niedojrzali. Dramatyzm na maksa. Czasami to brzmi trochę nieautentycznie , mało realistycznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja druga, po Zbrodni i karze, powieść Dostojewskiego. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak rozbudowanymi postaciami i tyloma różnymi profilami psychologicznymi. Świetna lektura, a raczej słuchowisko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDostojewskiemu daję 10/10, a dodatkową gwiazdkę Audiotece za świetne słuchowisko, zwłaszcza rozmowę Iwana z diabłem.
Niesamowita książka, obłędne słuchowisko
Niesamowita książka, obłędne słuchowisko