Szczyt bogów #3

- komiksy
- The Summit of the Gods (tom 3)
- 神々の山嶺 #3 [Kamigami no Itadaki #3]
- 2023-10-10
- 2023-10-10
- 2012-02-23
- Radosław Bolałek
Brytyjska wyprawa na Mount Everest zakończył się tragedią. Ale czy niepowodzeniem? Może Mallory i Irvine dotarli na szczyt? Fukamachi wierzy, że kluczem do rozwiązania wszystkiego jest aparat, który wspinacze mieli ze sobą w momencie tragedii. Żeby go zdobyć musi najpierw pojechać do Nepalu i odnaleźć niesamowitego himalaistę Habu Jōjiego.
"Szczyt bogów" to doceniona na całym świecie seria komiksowa, która zwyciężyła w kategorii manga Japan Media Arts Festival oraz Prix du dessin (najlepsze rysunki) podczas Międzynarodowego Festiwalu Komiksu w Angouleme. Była nominowana również do nagród Eisnera i Ignatza. Cykl dwukrotnie przenoszono na wielki ekran. W 2016 roku jako japoński film aktorski (reżyseria Hideyuki Hirayama). W 2021 w Cannes miała premierę francuska wersja animowana (reżyseria Patrick Imbert),która później zyskała międzynarodowe uznanie dzięki dystrybucji VOD.
Kup Szczyt bogów #3 w ulubionej księgarni
- Komiks 2
- 2025 1
- Wymienione 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczyt bogów #3
Czy przy każdym tomie mangi "Szczyt bogów" będę rozpływał się w zachwytach nad tą historią, rysunkami i całym podejściem do narracji? Niewykluczone.
O nowych rzeczach za chwilę, najpierw garść refleksji na temat podejścia górskiego laika, czyli niżej podpisanego. Z górami mi nie po drodze, jakoś nikt nie rozpalił we mnie tej miłości, a i mnie samemu do gór nie spieszno. Czy to się zmieni po lekturze mangi? Możliwe.
Ale jest coś jeszcze - czuję, że coś wiem, jakkolwiek by to nie zabrzmiało lakonicznie. Jirō Taniguchi w ten właśnie sposób buduje opowieść, a dodatkowo wyjaśnia, edukuje, przybliża historię i same góry nawet takim laikom. Znam tę historię, orientuję się lepiej w szczytach, rozpoznałbym legendarnych szerpów. W momencie, gdy Habu Joji w końcu zdradził swoje zamiary w trzecim tomie, skwitowałem to jednym stwierdzeniem - zwariował, to niemożliwe żeby to zrobić. Rozumiecie? Jestem tam w tej mandze, wśród tych ludzi, w tamtym górskich świecie. Niebywała w tym zasługa Taniguchiego.
Pisałem o budowaniu legendy Habu przy okazji opisywaniu drugiego tomu. W trzecim tomie fabularny środek ciężkości zostaje przesunięty ponownie na Fukumachiego, dziennikarza który podąża śladami aparatu Mallory'ego - tego Mallory'ego z wyprawy na Everest z 1924 roku. Czy klisza z aparatu (jeżeli tam jest) zmieni historię himalaizmu? Wciąż tego nie wiemy, choć na pewno zrobiliśmy krok w kierunku poznania całej prawdy.
Jak długo można wzbudzać emocje u czytelnika? Jirō Taniguchi robi to doskonale. W trzecim tomie doszedł wątek kryminalny, epizod z porwaniem. Pisałem o budowanie legendy o bezkompromisowym Habu. Teraz nie mamy już wątpliwości, jest nadczłowiekiem. Jirō Taniguchi powraca również do tych postaci, o których wcześniej była tylko wzmianka. Przy okazji pierwszego tomu mieliśmy tylko krótkie spotkanie z szerpą Ang Tsheringiem i ja sądziłem, że to tylko krótki wtręt, ciekawostka. Otóż nie, Ang stał się pełnoprawnym uczestnikiem wydarzeń - piękna sprawa. I to wciąż nie wszystko, dodatkowo mamy ten świetny wtręt o Gurkhach i znowu garść faktów, ciekawostek i kolejna postać, fikcyjna, ale ważna w kontekście wiedzy około himalaistycznej - Dawa Zambu. To kolejna wspaniała historia i o Gurkhach, którzy wchodzili w skład nepalskich oddziałów wojskowych i o samej postaci Zambu.
Trzeci tom "Szczytu bogów", to też, już kończąc, ważna opowieść o podłożu społecznym. Nie zauważyłem w poprzednich epizodach takiego nacisku jak właśnie tym razem. Kwestia właśnie szerpów, samego Nepalu, sytuacja w Katmandu. Ta sama kwestia społeczna, bieda i trudna sytuacja w Nepalu wiąże się z tą ponurą historią o porwaniu, ale tutaj odsyłam już do lektury.
Niezmiennie wspaniała rzecz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO nowych rzeczach za chwilę, najpierw garść refleksji na temat podejścia górskiego laika, czyli niżej podpisanego. Z górami mi nie po drodze, jakoś nikt nie rozpalił we mnie tej miłości, a i mnie samemu do gór nie spieszno....
Opinia calosci.
W fikcyjna opowiesc jest wplecona prawdziwa, o Georgu Mallorym, do dnia dzisiejszego nie wiadomo czy to on wraz ze swoim kompanem Andrew Irvinem, jako pierwszy stanal na szczycie Mount Everest. Dowodem na to moze byc film w aparacie fotograficznym jaki mieli przy sobie.
W mandze jeden z glownych bohaterow stara sie dowiesc, czy znaleziny aparat jest autentyczny i czy ma w sobie film udawadniajcy zdobycie szyczytu przez Malloryego.
Dla milosnikow gor, osob, ktore jak ja, uwielbiaja czytac o tej tematyce z pewnoscia bardzo sie ten tytul spodoba.
Opinia calosci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to niesamowita opowiesc o milosci do gor, zaangazowaniu, poswieceniu i pasji.
W...