Skrzyżowane drogi. Ukradzione szczęście

- klasyka
- 2019-01-01
- 2019-01-01
- Przemysław Lis Markiewicz
Powieść i dramat wydane w jednym tomie!
„Skrzyżowane drogi"
Ukrainiec, student prawa we Lwowie – Jewhenij – zakochuje się w młodej
Polce, mieszkającej na stancji u ciotki – Reginie Twardowskiej. Piękna
młodzieńcza miłość nie znajduje jednak szczęśliwego zwieńczenia. Ulegając
naciskom ciotki, Regina wychodzi za mąż za starszego od niej Stalskiego –
tyrana, który przemieni jej życie w piekło.
Po dziesięciu latach, wciąż z rozbitym sercem, nadal stanu wolnego, Jewhenij
otwiera kancelarię w mieście, w którym od dawna mieszka jego ukochana
z czasów studiów we Lwowie wraz z mężem – starszym kolegą ze szkoły.
Jewhenij jednak o tym nie wie. A ich drogi znów się krzyżują.
„Ukradzione szczęście"
Mychajło i Anna przysięgali sobie wzajemną wierność i miłość, aż po wieczność.
Mychajło został jednak zabrany do wojska cesarskiego, a bracia Anny, aby nie
dzielić posagu z siostrą, powiedzieli, że Michajło zginął. Siłą oddali dziewczynę
najemnikowi Mikołajowi, kradnąc jej nie tylko dziedzictwo, ale także szczęście.
Mijają lata… Pogodzona z losem Anna żyje z rodziną i wydaje się szczęśliwa.
Nagle pojawia się „wskrzeszony” żandarm Mychajło. Dawna miłość Anny
eksploduje z nową siłą. Teraz Michajło kradnie szczęście Mykoły.
Kup Skrzyżowane drogi. Ukradzione szczęście w ulubionej księgarni
Oceny książki Skrzyżowane drogi. Ukradzione szczęście
6 użytkowników ma tytuł Skrzyżowane drogi. Ukradzione szczęście na półkach głównych- Przeczytane 4
- Literatura Piękna 1
- Od J 1
- Zainteresowany 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skrzyżowane drogi. Ukradzione szczęście
Książka „Skrzyżowane drogi. Ukradzione szczęście” - Iwana Franko, powieść i dramat wydane w jednym tomie.
Książkę te przeczytałem dwukrotnie.
SKRZYŻOWANE DROGI, to powieść opowiadająca o studencie prawa we Lwowie Jewheniju - Ukraińcu, który zakochuje się w młodej polce Reginie Twardowskiej, zamieszkałej na stancji u ciotki. Ale na drodze do szczęścia staje ciocia, przeciwna temu związkowi. Regina wychodzi za mąż za starszego od siebie Stalskiego. Małżeństwo staję się dla niej koszmarem. Mija dziesięć lat, Jewhenij otwiera kancelarię prawniczą w mieście, gdzie od dawna mieszka jego ukochana ze studiów Regina...Dalej doczytajcie co się wydarzyło.
Powieść napisana bardzo ładnym językiem, ukazująca nie tylko nieszczęśliwą miłość, ale również życie i problemy chłopów i społeczeństwa żydowskiego. Naprawdę warto przeczytać.
Natomiast w drugiej części książki mamy DRAMAT -UKRADZIONE SZCZĘŚCIE historie Anny, Mykoły i Michajła, którzy znalezli się w sytuacji bez wyjścia. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę te przeczytałem dwukrotnie.