Komiks dla dzieci i dorosłych. To opowieść o pustce, która odwiedza dziewczynkę po śmierci jej kota.
Chcieli byśmy wierzyć, że nie odwiedziła Cię jeszcze pustka. Zresztą możliwe, że zanim przyjdzie już dawno u Ciebie jest. Potem, jak sama mówi, będzie już z Tobą zawsze.
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
„Pustka” to krótka powieść graficzna opowiadająca o odejściu ukochanego kota i o emocjach, jakie zostają po stracie zwierzaka. Historia jest prosta, ale mocno uderza – pokazuje pustkę, ból i samotność, z którymi trudno się pogodzić.
Niespotykanie dobrze ujęty temat straty i ukazany w kilku ilustrowanych słowach. Podczas czytania łzy same napływają do oczu, nie pamiętam żeby coś tak szybko potrafiło wywołać takie emocje u mnie.
Polecam
Długo czekałem nim mogłem spokojnie sięgnąć po tę książkę, ponad rok po stracie mojej kotki...
Mógłbym tutaj pisać o swoich doświadczeniach... ale to nie jest miejsce na takie wynurzenia. Pustka po stracie staje się mniejsza tylko z perspektywy czasu, faktycznie jest zawsze taka sama.
Grafika jest bardzo prosta, niemal minimalistyczna, ale nawet pośród tych niewielu szczegółów, można przekazać bardzo dużo emocji. To smutna historia...
Życie ludzkie jest jak atom, składa się głównie z pustki i szczęśliwych chwili, a w środku jesteśmy my. Przy czym pustka przybiera różne formy, nie tylko kociopodobne... Nigdy nie przestajemy tęsknić.
W życiu zdarzają się takie chwile, że do drzwi naszego wnętrza puka Pustka. Pustka po utracie kogoś nam bliskiego, czy to drugiego człowieka, czy to kota albo psa. Wypełnia nas i rośnie do takich rozmiarów, że nie jesteśmy w stanie jej w sobie zmieścić. Pochłania nas całkowicie i otula wspomnieniami jak ciężkim kocem, aż trudno nam oddychać i wtedy z gardła wyrywa się szloch, a z oczu płyną łzy... A Pustka płacze razem z nami...
Ten poruszający i wieloznaczny picture book daje nadzieję na to, że czas leczy rany, a towarzyszące nam uczucie pustki z każdym dniem będzie coraz mniej uwierać i przysłaniać rzeczywistość.
Biblioterapeutyczny komiks, który pomaga porozmawiać z dziećmi o śmierci. Minimalistyczny w formie, piękna kreska i kolory dopełniają całości. Cudeńko.
„- To co Ty właściwie robisz? - Zbieram Twoje łzy. Czasami przecież płaczesz, gdy tęsknisz za nim.”
Dziewczynka tęskni za swoim zmarłym kotkiem, wylewa całe morze łez... Przychodzi do niej Pustka.
Pustka jest bezksztaltną plamą w białym kolorze i zupełnie nie przypomina kota. Jest nawet trochę przerażająca. Jest ogromna i wypełnia niemal całe otoczenie. Czasami znika, a potem znowu jest widoczna.
Pustka cierpliwie odpowiada na wszystkie pytania dziewczynki. Tłumaczy jej czym jest i skąd się wzięła.
Czy Pusta zawsze będzie taka ogromna? Czy kiedyś zniknie?
Pusta to nieodłączna towarzyszka straty i tęsknoty. Pojawiaja się, gdy w naszym życiu zabraknie kogoś ważnego. Pustka zajmuje to miejsce w czasoprzestrzeni, które wcześniej zajmował ktoś, kogo kochaliśmy. Wkrada się w nasze serce i owija się wokół zranionej duszy, która cierpi z powodu przejmującej tęsknoty. Dorosłym ciężko jest poradzić sobie z poczuciem straty, tęsknoty i wszechobecnej pustki. Takich uczyć doświadczają też niestety dzieci... Jak pomóc dziecku pogodzić się ze stratą? Jak pomóc zrozumieć czym jest uczucie straty?
Na przeciw takim pytaniom wychodzi autorka Marianna Sztyma, która objaśnia wszystko w niezwykle obrazowy i delikatny sposób. Książka wzrusza, ale też daje ukojenie i nadzieję, że pewnego dnia, ta ogromna, biała „plama” stanie się małym zierenkiem, mieszkającym w naszym sercu, wspomnieniem o kimś ważnym. Z czasem ból będzie mniejszy, a smutek zrobi miejsce dla radości. Powoli, powoli odejdzie też żal i tęsknota. Nietuzinkowe i przejmujące ilustracje są idealnym uzupełniłem treści.
Strata, żałoba, żal i pustka to nieodłączni towarzysze naszego życia, i chociaż chcemy jak najdłużej chronić nasze dzieci przed tymi emocjami, one są. Przychodzą niespodziewanie wypełniając serce, po stracie ukochanego przyjaciela.
"Pustka" to przepiękna, poetycka opowieść o dziewczynce, która straciła ukochanego kota, a do drzwi jej domu zapukała Pustka. Biała plama, która zdaje się wypełniać sobą całą przestrzeń, gdzie jeszcze przed momentem słychać było mruczenie, a ciepło kociego futerka ogrzewało kolana. I chociaż Pustki nie da się przytulić, a nasza bohaterka nawet się jej boi, to ona i tak jest, trwa obok, dając czas na żałobę i żal. Ale obiecuje też, że z czasem będzie mniejsza i mniejsza, aż...
Daje czas i przestrzeń na łzy, na akceptację tych wszystkich uczuć, pomaga przepracować emocje i niesie nadzieję, że to przytłaczające uczucie pustki, to nie jest do końca świata. Niewiele tutaj słów, ale w tym tkwi jej piękno, jest minimalistycznie, ale wprost i dosadnie, a cudowne wymowne, ilustracje potęgują przekaz.
I chociaż mówi o żalu i pustce, po stracie ulubionego pupila, to jej przesłanie jest dużo bardziej uniwersalne i może być pomocna w uporaniu się z żałobą, oswojeniem pustki, która nie zniknie, ale pewnego dnia stanie się "malutka i cieniutka jak koci włos na ubraniu".
Przepiękna 💙
Bajki nasenne Ada Augustyniak, Katarzyna Bajerowicz, Ewa Beniak-Haremska, Tomasz Broda, Iwona Chmielewska, Maria Concejo Iwankowicz, Joanna Concejo, Maria Dek, Zosia Dzierżawska, Emilia Dziubak, Nika Jaworowska-Duchlińska, Mauko Małgosia Korczak, Magdalena Kozieł-Nowak, Krystyna Lipka-Sztarbałło, Alessandra Michalska-Szwagierczak, Marek Niwald, Marta Niwald, Paweł Pawlak, Jola Richter-Magnuszewska, Robert Romanowicz, Joanna Rusinek, Marianna Sztyma, Elżbieta Wasiuczyńska, Daniel de Latour
Wszystkie kolory świata Mariusz Andryszczyk, Anita Andrzejewska, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Katarzyna Bogucka, Aleksandra Cieślak, Maria Dek, Emilia Dziubak, Joanna Fabicka, Barbara Gawryluk, Andrzej Marek Grabowski, Monika Hanulak, Cezary Harasimowicz, Joanna Jagiełło, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Jona Jung, Grzegorz Kasdepke, Marta Kisiel, Katarzyna Kołodziej, Barbara Kosmowska, Agata Królak, Igor Kubik, Marta Kurczewska, Grażka Lange, Joanna Olech, Anna Onichimowska, Paweł Pawlak, Adam Pękalski, Andrzej Pilichowski-Ragno, Jola Richter-Magnuszewska, Grażyna Rigall, Joanna Rudniańska, Joanna Rusinek, Michał Rusinek, Katarzyna Ryrych, Piotr Socha, Zofia Stanecka, Przemek Staroń, Marcin Szczygielski, Marianna Sztyma, Adam Wajrak, Anna Wielbut, Rafał Witek, Daniel de Latour
Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. Dyplom z grafiki warsztatowej zrobiła u profesora Tadeusza Jackowskiego. Jest autorką ilustracji prasowych (m.in. dla "Twojego Stylu", "Press", "Newsweeka", "Wysokich Obcasów", "Zwierciadła", "Elle" czy "Wprost") i ilustracji książek dla dzieci. Rysuje komiksy, projektuje okładki i maluje. Mieszka na Pogórzu Izerskim z kotami i psami.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Pustka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo krótka, lecz prawdziwa, poruszająca i dająca do myślenia. 7/10 ode mnie.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas czytania łzy same napływają do oczu, nie pamiętam żeby coś tak szybko potrafiło wywołać takie emocje u mnie.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMi ta książka nie jest w stanie pomóc... to album dla dzieci, które faktycznie, dzięki niej, mogą przejść łatwiej przez poczucie straty.
Minimalistyczny i oszczędny w słowach, chociaż trafia w samo serce. I tak płaczemy we trójkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowy komiks. Prosty, a jednocześnie w niezwykle emocjonalny sposób obrazuje żałobę po stracie zwierzęcia. Jest krótki, lecz zawiera w sobie ogromne pokłady treści i emocji, ukazane za pomocą minimalistycznych dialogów i pięknych ilustracji. Całość urzeka swoją autentycznością, bo choć słów jest niewiele, to każda strona w mistrzowski sposób oddaje trudne uczucia związane ze stratą. Może pomóc porozmawiać z dziećmi o śmierci, oswajając je z trudnymi emocjami. To prawdziwe małe arcydzieło, które porusza, wzrusza i skłania do refleksji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo autentyczna książka w mistrzowski sposób przedstawiająca trudne uczucia za pomocy minimalnej ilości słów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW życiu zdarzają się takie chwile, że do drzwi naszego wnętrza puka Pustka. Pustka po utracie kogoś nam bliskiego, czy to drugiego człowieka, czy to kota albo psa. Wypełnia nas i rośnie do takich rozmiarów, że nie jesteśmy w stanie jej w sobie zmieścić....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„- To co Ty właściwie robisz?
- Zbieram Twoje łzy.
Czasami przecież płaczesz, gdy tęsknisz za nim.”
Czy Pusta zawsze będzie taka ogromna?
Czy kiedyś zniknie?
Takich uczyć doświadczają też niestety dzieci...
Jak pomóc dziecku pogodzić się ze stratą?
Jak pomóc zrozumieć czym jest uczucie straty?
„- To co Ty właściwie robisz?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Zbieram Twoje łzy.
Czasami przecież płaczesz, gdy tęsknisz za nim.”
Pełen uroku poetycki minimalizm.
Pełen uroku poetycki minimalizm.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety wszystko psuje błąd ortograficzny na tylnej okładce, w dodatku w pierwszym słowie ("chcieli byśmy")!
Przepiękna 💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pustka" to przepiękna, poetycka opowieść o dziewczynce, która straciła ukochanego kota, a do drzwi jej domu zapukała Pustka. Biała plama,...