Żal po napletku

Okładka książki Żal po napletku autora Shalom Auslander, 9788396811332
Okładka książki Żal po napletku
Shalom Auslander Wydawnictwo: Wydawnictwo Filtry biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Foreskin's Lament
2023-09-13
2023-09-13
Maciej Stroiński

Kup Żal po napletku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żal po napletku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żal po napletku

Masakryczny gniot. Dawno nie czytałem tak słabej książki.
Jestem antysyjonistą (co nie oznacza antysemity!) i moje serce bije po palestyńsku - zawsze i wszędzie. Tak więc powinna mnie cieszyć książka, w której Żyd naśmiewa się ze swojej religii. Ale nie cieszy. Uważam, że z pewnych tematów NIGDY nie powinno się kręcić beki. Nie żartujemy z koloru skóry, pochodzenia, wagi, wieku i właśnie religii. Nie, bo nie, i już. Polityczna poprawność nie jest idealna, ale do tej pory nie wymyślono nic lepszego. Shalom Auslander myślał inaczej. No właśnie, czy on przy powstawaniu tego pseudodziełka w ogóle myślał? Jedyną myślą jaka przyświecała jego grafomańskim wypocinom było pewnie coś w rodzaju "Odrzucę to cholerne żydostwo i pokażę jaki jestem wyluzowany i amerykański". No to pokazał. Idealnie wpisał się w nurt rządów perukarza Trumpa, choć Don trzyma sztamę ze starozakonnymi. Ale retoryka u Auslandera i u Trampka jest b. podobna.
To, że nie po drodze mi z Żydami absolutnie nie oznacza tego, że mam się wyśmiewać z ich zwyczajów religijnych. W czym te zwyczaje są głupsze od np. nabożnego otwierania ust w celu połknięcia kawałka andruta w czasie mszy katolickiej?
Osobną sprawą jest debilny tytuł. Akurat w tym jednym bardzo popieram Żydów (ale i moich braci muzułmanów też) - napletek niczemu nie służy. Faja z napletkiem wygląda O K R O P N I E. Sam nie jestem obrzezany, ale od lat "noszę się" tak jakbym był. Patrząc po plażach naturystycznych nie tylko ja tak robię. Tak jest po prostu ładniej, higieniczniej. Jeśli dodamy do tego wydepilowanie w "tych" miejscach, to mamy naprawdę dobrze wyglądające męskie genitalia. To tak na boku.
Podsumowując, tytuł "Żal po napletku" zmieniłbym w tym wypadku na "Żal, że takie coś powstało".

Masakryczny gniot. Dawno nie czytałem tak słabej książki.

Temat poruszany przez Shaloma Auslandera jest doskonałym materiałem na szczerą i bolesną książkę, jednak forma ,w której jest opracowany niestety nie była dla mnie zbyt satysfakcjonująca. Wprawdzie autor przemycił trochę informacji o tym jak wygląda życie zgodnie z ortodoksyjnymi nakazami i zakazami religijnymi jednak ich analiza sprowadza się do kilku wyzwisk skierowanych pod adresem boga i sporej ilości przekleństw. Spodziewałem się książki, w której autor podzieli się swoimi przemyśleniami i ukarze drogę jaką przebył przepracowując problem wypływ religii na jego życie. Niestety choć autor z pewnością częściowo wyzwolił się z ortodoksyjnego środowiska żydowskiego to z pewnością się z tym faktem w pełni nie pogodził. Zamiast dojrzałej prozy eseistycznej mamy próbę ukrycia problemów pod ironiczno-prześmiewczą narracją zgodnie z powiedzeniem all my jokes are cry for help.

9/10

9/10

312 użytkowników ma tytuł Żal po napletku na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Żal po napletku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Żal po napletku

Cytaty z książki Żal po napletku