Anna of Kleve: Queen of Secrets

- powieść historyczna
- Sześć królowych Tudorów (tom 4)
- 2020-01-23
- 2020-01-23
- angielski
A GERMAN PRINCESS WITH A GUILTY SECRET.
The King is in love with a portrait, but the real Anna does not enchant him.
She must win him over. Everyone knows that Henry won’t stand for a problem queen.
But rumours of Anna’s past are rife at court – dangerous talk that could mark her downfall. Can this clever, spirited young woman reach out in friendship to the King, and gain his love forever?
ANNA OF KLEVE
THE FOURTH OF HENRY’S QUEENS
HER STORY
Acclaimed, bestselling historian Alison Weir draws on new evidence to conjure a startling image of Anna as you’ve never seen her before. A charming, spirited woman, she was loved by all who knew her – and even, ultimately, by the King who rejected her.
History tells us she was never crowned.
But her story does not end there.
Kup Anna of Kleve: Queen of Secrets w ulubionej księgarni
Oceny książki Anna of Kleve: Queen of Secrets
132 użytkowników ma tytuł Anna of Kleve: Queen of Secrets na półkach głównych- Chcę przeczytać 84
- 2025 4
- Powieść historyczna 2
- Powieści Historyczne 1
- Obyczajowe 1
- Historia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anna of Kleve: Queen of Secrets
W czwartym tomie cyklu Alison Weir oddaje głos tej, którą historia zapamiętała zaledwie na marginesie – Annie Kliwijskiej, kobiecie niekochanej, odrzuconej, ale nie złamanej.
Weir – znana ze swojej historycznej skrupulatności i talentu do snucia opowieści – tworzy portret kobiety wrażliwej, ale inteligentnej i upartej, która w świecie dworskich intryg potrafi zachować twarz, rozsądek i – co najważniejsze – siebie. Anna, sprowadzona na angielski dwór jako pionek w politycznej grze, nie staje się ofiarą, lecz jej siła tkwi nie w walce, tylko w przetrwaniu.
Autorka z pietyzmem odtwarza atmosferę epoki: stroje, zapachy, ceremonie – wszystko to tworzy tło, ale nie przytłacza bohaterki. Anna nie jest jedynie figurą w historii – jest pełnokrwistą postacią z własnym głosem, myślami, wątpliwościami. I choć jej małżeństwo z Henrykiem trwało zaledwie kilka miesięcy, jej los wcale się na tym nie kończy – przeciwnie, dopiero się zaczyna.
„Sekret królowej” to nie tylko portret jednej z najbardziej tajemniczych żon Tudorów – to także opowieść o godności, samotności i kobiecej sile. Weir przypomina, że nie każda historia o królowej musi być tragedią – czasem największym zwycięstwem jest wyjść cało z królewskiej gry.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWeir – znana ze swojej historycznej skrupulatności i talentu do snucia opowieści – tworzy portret kobiety wrażliwej, ale inteligentnej i upartej, która w świecie dworskich intryg potrafi zachować...
„Sekret królowej” Allison Weir to porywająca opowieść o Annie Kliwijskiej – czwartej żonie Henryka VIII, kobiecie, której historia często bywa pomijana. Autorka kreśli fascynujący portret królowej, pokazując jej życie nie tylko jako pionka w politycznych rozgrywkach, ale przede wszystkim jako inteligentnej i silnej kobiety, która musiała odnaleźć się w niebezpiecznym świecie Tudorów.
Weir mistrzowsko łączy fakty historyczne z fikcją literacką, tworząc narrację pełną intryg, emocji i skomplikowanych relacji. Atmosfera epoki została oddana z niezwykłą dbałością o szczegóły – od politycznych napięć, przez codzienne życie na dworze, aż po emocjonalne rozterki bohaterki. Anna, choć często niedoceniana przez historyków, w tej książce staje się pełnokrwistą postacią, której losy śledzi się z zapartym tchem.
„Sekret królowej” to nie tylko wciągająca powieść historyczna, ale również refleksja nad rolą kobiet w świecie zdominowanym przez mężczyzn. Weir pokazuje, że nawet w cieniu potężnego władcy można zachować godność, spryt i wewnętrzną siłę. To lektura obowiązkowa dla miłośników historii Tudorów i dobrze napisanych biograficznych powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna wspaniała książka pani Weir. Nie mogę wyjść z podziwu ile wysiłku autorka wkłada w badania nad każdą królową i postaciami pobocznymi, ile uwagi przykłada do faktów, z jaką wprawą wszystko oposuje, jak buduje bohaterki i sprawia, że czytelnik przenosi się do świata Tudorów.
Każdą bohaterka jest inna - mieliśmy pobożną i upartą Katarzynę Aragońską, pewną siebie i feministyczną Anne Boleyn, skrytą i nieśmiałą Jane Seymour a teraz poznajemy pragmatyczną, budzącą sympatię Annę Kliwijską.
Byłam bardzo ciekawa powieści, bo nigdy nie zagłębiałam się w życiorys Anny i znałam wyłącznie ogólniki. Jak zwykle nie zawiodłam się. Z przyjemnością czytałam o życiu toczącym się z dala od dworu a jednak tak bardzo od niego zależnym. Relacje między postaciami, kreacja Anny a przede wszystkim Henryka VIII mnie urzekły. W tym tomie, przygladajac się królowi oczyma Anny naprawdę polubiłam króla i zaczęłam mu współczuć.
Polecam tak jak każdą inną książkę pani Weir po jaką sięgnęłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdą bohaterka jest inna - mieliśmy pobożną i upartą Katarzynę Aragońską, pewną siebie i...