W świecie absurdu

Okładka książki W świecie absurdu autorstwa Monika Koszewska
Okładka książki W świecie absurdu autorstwa Monika Koszewska
Monika Koszewska Wydawnictwo: 1PUNKT Sp. z o.o. utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
2023-11-23
2023-11-23
„W świecie absurdu” to powieść, która Was zaskoczy, rozbawi i wprawi w zadumę. Monika Koszewska odkrywa przed czytelnikami swój niebywały talent komediowy. Nie czytajcie w nocy, bo śmiechem obudzicie sąsiadów! Autorka nie byłaby jednak sobą, gdyby pod pretekstem lekkiej historii nie przemyciła również treści poważnych i nie skłoniła czytelników do refleksji.
Filip Zalewski to pędzący przez życie pracoholik, który zgodnie z zaleceniem swojego psychoterapeuty wyjeżdża na jakiś czas do klasztoru, by w ciszy oddać się zadumie nad własnym życiem, nieco zwolnić i odkryć, co tak naprawdę jest ważne. Nie wie jednak, że podczas jego nieobecności i wylogowania się z życia (dosłownie i w przenośni) na świecie rozszalała się pandemia. Gdy Filip wraca do domu, znajduje się w zupełnie nowej, absurdalnej rzeczywistości. Nikt jednak nie daje wiary jego słowom, że mężczyzna nie ma pojęcia o śmiertelnym wirusie, Zmorze, oraz obostrzeniach i dziwacznych zasadach, które wprowadzili rządzący. To wszystko sprawia, że Filip trafia najpierw do aresztu, a następnie na oddział psychiatryczny. Absurd goni absurd, a bohater z każdą chwilą wikła się w coraz bardziej nieprawdopodobne tarapaty. Gdy szczęśliwie wraca do domu, gdzie wyczekuje go ukochana żona Basia, kłopoty wcale się nie kończą. Wręcz przeciwnie – każdy dzień przynosi nowe problemy.
Codziennie wprowadzane są nowe rozporządzenia, w których na próżno szukać logiki. Świat sprawia wrażenie, jakby stał się spełnieniem snu wariata. Pandemia pandemią, ale nawet w obliczu tak poważnych zdarzeń rządzący pozostają rządzącymi – przekręty, łapówki, tu nic się nie zmienia. A najgorsze jest to, że pewnego dnia to wszystko wkracza w życie Bogu ducha winnych Zalewskich. Basia zostaje wplątana w tajemniczą aferę polityczną, trafia do aresztu i wszystko zaczyna wyglądać coraz bardziej niepokojąco. Nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, jak daleko mogą sięgać macki politycznej ośmiornicy, pozbawionej skrupułów i sentymentów. Sprawa zatacza coraz szersze kręgi, sięgając aż do osób na najwyższych szczeblach władzy państwowej. Bohaterowie zostają pozostawieni sami sobie i swoim domysłom… Małżonkom przyjdzie się zmierzyć nie tylko ze Zmorą, ale również stawić czoła. I w sumie nie wiadomo, co gorsze… Czy to wszystko kiedyś się skończy? Jak poradzą sobie Basia i Filip z przeciwnościami losu? Jak będzie wyglądał świat po pandemii, o ile w ogóle wirus kiedyś zniknie?
Monika Koszewska zaprasza nas do absurdalnego świata, kreśląc karykaturę przeszłej rzeczywistości niczym Stanisław Bareja w swoich kultowych filmach. Trochę śmieszno, trochę straszno…

Kup W świecie absurdu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

W świecie absurdu

5168 1952

Oceny książki W świecie absurdu

Opinie i dyskusje o książce W świecie absurdu

Mało śmieszne, do tego styl pisania pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem czy Wy też z przyjaciółmi w jednej rozmowie 100 razy używacie zwrotów- Filipie, Przemysławie, Tomaszu, Basiu. Jakby nie patrzeć same imiona, to połowa książki. A rzecz opisuje czasy pandemii. Miało być na opak i z humorem, ale wyszło niesmacznie.
No cóż, nie polecam.

No cóż, nie polecam.

Bardzo słaba, niezrozumiała bynajmniej dlatego, że jest o absurdalnych obostrzeniach. Styl pisarski na bardzo niskim poziomie, brak podstawowych zabiegów pisarskich, no bardzo bardzo słabo. Pomieszane niezliczone wątki, dziwne postaci, fabuła nie śmieszy choć autorka twierdzi, że bawi jak komedia Barei - żenujące budowanie pozycji na czyimś nazwisku. Lektura do toalety, na zmarnowanie czasu.

Książka - zaskoczenie. Ciekawe spojrzenie na okres pandemiczny. Niby trochę minęło, ale absurdy rzeczywiśtości się nie zmieniły. Humorystyczna, ale także groteskowa. Widać, że z książki na książkę styl pisania się poprawia. :)

113 użytkowników ma tytuł W świecie absurdu na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł W świecie absurdu na półkach dodatkowych

Monika Koszewska
Monika Koszewska
Monika Koszewska, autorka książek obyczajowych, kryminałów i tekstów piosenek, menadżerka z 20-letnim doświadczeniem. Kocha sport, każdy dzień rozpoczyna treningiem lub grą w tenisa. Lubi podejmować nowe wyzwania, takie jak nauka gry na pianinie w wieku 43 lat. Każdą wolną chwilę poświęca na czytanie, nawet biegając na bieżni. W książkach Moniki Koszewskiej – przepełnionych sporą dawką humoru – znajdziemy motywację do działania i oryginalną receptę na sukces. Nieobce są jej tematy takie jak: pedofilia, przemoc w rodzinie, pracoholizm, rywalizacja w miejscu pracy, alkoholizm, depresja, narkomania wśród młodzieży, samotność i bezradność osób starszych. W sprzedaży: Kiedyś nadejdzie ten dzień cz.1 Nadszedł ten dzień cz.2 Przeminął ten dzień cz.3 Niepokorna, niezłomna Krystyna Skarbek Niewinni nie ponoszą kary cz.1 Naiwna cz.1 Wkrótce: Kara dosięgnie każdego cz.2

Czytelnicy W świecie absurdu przeczytali również

Niemiecka żona Debbie Rix
Niemiecka żona
Debbie Rix
Literaturę obozową czytałam chętnie parę lat temu. Z powodu jednak jej ciężkości i wielu emocji, zaprzestałam tego. Teraz po długim czasie wracam i sięgnęłam po pozycję „Niemiecka żona”. Poznajemy tu Annalise, która wychodzi za mąż za znacznie starszego od siebie Niemca Hansa. Jej mąż otrzymuje pracę w obozie koncentracyjnym Dachau, gdzie spotyka się z nienawiścią powszechnie praktykowaną i światem okrucieństwa. Jego żona nie jest świadoma, tego co tam się dzieje. O tym, co dzieje się w obozie, dowiaduje się od rosyjskiego więźnia Aleksandra, który pracuje w ich ogrodzie… Ksiazka wciąga od pierwszych chwil. Historia Annaliese jest pełna bólu i nadziei na lepsze jutro. Historia pokazuje zazwyczaj, że niemieckie żony wspierały okrucieństwo mężów lub wręcz przeciwnie, nie wiedziały co dokładnie robią ich mężowie w pracy. Annaliese nie wiedziała. Tego co dzieje się w obozie dowiedziała się od Aleksandra, z którym z czasem łączy ją coś więcej niż przyjaźń. Książka chwyta za serca i powoduje, że po jej odłożeniu dalej myślimy o losach pojawiających się tu bohaterów. I znowu pojawia się to pytanie, kim jest człowiek, skoro stworzył coś takiego jak obozy koncentracyjne… Annaliese wzbudziła moją sympatię swoją dobrocią i pewnie dlatego czytało mi się tą książkę jeszcze lepiej. Polecam fanom romansów, a także fanom powieści historycznych.
Katarzynaa97 Kupijaj - awatar Katarzynaa97 Kupijaj
Uciekinier z Auschwitz Jonathan Freedland
Uciekinier z Auschwitz
Jonathan Freedland
"Uciekinier z Auschwitz. Jak ujawniono prawdę o holokauście” autorstwa Jonathana Freedlanda to propozycja z gatunku literatury faktu. Jest to prawdziwa historia młodego słowackiego Żyda Waltera Rosenberga, który później przybrał nazwisko Rudolf Vrba. Jego beztroski czas szkolny przerwał wybuch II wojny światowej. Sytuacja ludności żydowskiej bardzo się pogorszyła. Stopniowo odbierano ludziom podstawowe prawa. Siedemnastoletni Walter postanowił uciec ze Słowacji do Anglii w poszukiwaniu lepszego życia. Podczas ucieczki został schwytany i osadzony w obozie przejściowym w Novakach. Stamtąd trafił na Majdanek a potem do Auschwitz. Mimo pozbawienia go prawa do godnego życia, ciężkiej pracy i wyniszczeniu organizmu zachował trzeźwość myślenia. Postawił sobie za cel ucieczkę z obozu i konsekwentnie do tego dążył. Po dwóch latach pobytu w obozie wraz z innym współwięźniem obmyślili plan i podjęli próbę ucieczki. Byli pierwszymi żydowskimi więźniami którym udało się z powodzeniem przechytrzyć Niemców. Po opuszczeniu obozu i przedostaniu się na stronę słowacką obydwaj zmienili nazwiska i ujawnili prawdę o hitlerowskim obozie i masowej eksterminacji ludności żydowskiej i nie tylko. Wszyscy spodziewali się, że sporządzony raport wstrząśnie światem i uratuje wiele ludzkich istnień ale został bardzo lekko potraktowany przez przywódców innych krajów. Wszyscy bali się ingerować w tę sytuację i powstrzymać śmiertelną machinę. „Uciekinier z Auschwitz. Jak ujawniono prawdę o holokauście” to trudna i przejmująca lektura. To historia o męczeństwie niewinnych ludzi, których życie zamieniono w piekło. Historia o walce o przetrwanie i niezłomności ducha w tak trudnym czasie. Widzimy nie tylko niesprawiedliwość i okrutność obozowej codzienności ale również jej konsekwencje w późniejszym życiu na wolności. Ta książka jest z kategorii tych, które pozostają z czytelnikiem na dłużej. Zmusza do refleksji i niesie ze sobą duży bagaż emocjonalny. Polecam tym, którzy nie boją się trudnych tematów
zabookowana78 - awatar zabookowana78
ocenił na101 miesiąc temu
Tajemnicza wiadomość Mandy Robotham
Tajemnicza wiadomość
Mandy Robotham
Wenecja 1943 roku, II wojna światowa. Stella Jilani prowadzi podwójne życie. Pracuje jako maszynistka i tłumaczka w kwaterze głównej niemieckich okupantów, a nocą niejednokrotnie ryzykując życie swoje i swoich bliskich, przenosi wiadomości dla włoskiego ruchu oporu. Niemieccy żołnierze coraz bardziej podejrzliwie obserwują Stellę, a jej działania mogą zakończyć się tragicznie… Lubicie książki o tematyce wojennej ? Ja bardzo. Przenoszą mnie w zupełnie inny świat, pełen dramatycznych wydarzeń. Pokazują odwagę i trudne wybory ludzi w ekstremalnych sytuacjach. Pełne są napięcia i emocji. Akcja książki rozgrywa się w dwóch równoległych planach czasowych. Wenecja 1943 roku, oraz Bristol 2017 roku. Przeplatanie dwóch planów czasowych sprawia, że napięcie w powieści rośnie, a tajemnice stopniowo się wyjaśniają. Autorka pisze prostym, zrozumiałym stylem, co sprawia, że powieść jest dynamiczna i wciągająca, a stosowane zwroty akcji i niedopowiedzenia utrzymują czytelnika w napięciu. W rewelacyjny sposób oddała klimat wojenny, pokazując nie tylko dramatyczne wydarzenia, ale też codzienne życie ludzi w okupowanej Wenecji. Niemal można poczuć napięcie, strach i niepewność tamtych czasów. Dzięki temu historia staje się bardziej realistyczna i poruszająca. Stella to postać doskonała pod każdym względem - odważna, inteligentna i gotowa ryzykować życie dla dobra innych. Jej działania pokazują, jak wielką siłę może mieć zwykły człowiek w obliczu niebezpieczeństwa. Głównym motywem powieści jest oczywiście wojna i okupacja. Ale porusza też ważne wątki takie jak miłość, przyjaźń i lojalność. Tajemnice i odkrywanie przeszłości. Odwaga i poświęcenie. Dlaczego warto przeczytać tę książkę ? Przede wszystkim wciągająca fabuła i realistyczny klimat wojny, które trzymają czytelnika w niepewności do samego końca. Emocje i refleksja - czytając „Tajemniczą wiadomość” czułam silne emocje. Strach, napięcie i zarazem podziw. Jednocześnie skłania do refleksji nad przeszłością i tym, jak decyzje ludzi wpływają na losy kolejnych pokoleń.
Kamila_czyta_24 - awatar Kamila_czyta_24
Miłość zostawiłam w getcie Nina Majewska-Brown
Miłość zostawiłam w getcie
Nina Majewska-Brown
Było coś dla dzieci, było psychologicznie, śmiesznie. To teraz mamy II wojnę światową. Tu już robi się smutno i przykro. Autorka opisuje historię Żydów, których Niemcy zamknęli na "jednym kawałku ziemi". W czasie wojny jedna z dzielnic Warszawy stała się gettem. A w nim walka o przetrwanie, walko życie, choćby o odrobinę jedzenia, o człowieczeństwo.Główne bohaterki były przyjaciółkami. Polka i Żydówka. Niestety to getto je rozdzieliło. Jadwiga się nie poddaje. Za wszelką cenę walczy o życie Miriam i jej najbliższych. Narażając siebie i swojego męża. Historia smutna, prawdziwa. Dająca do myślenia, przypominająca jak było w czasie wojny. Co Niemcy robili z więźniami. Zginęło setki tysięcy osób. Zabici, rozstrzelani, wywiezieni do obozów zagłady. Książka trudna, powiedziałabym wręcz brutalna. Opisy jak wyglądało getto od środka przerażają ale dają też do myślenia. Przypominają historie, która toczyła się na naszych oczach. Pewnie wielu z Was ma babcie czy dziadków, którzy przeżyło wojnę. Z drugiej strony opis jak wyglądało życie po drugiej stronie muru fascynuje ale równocześnie przeraża. Pięknie opisane, jakby życie toczyło się zupełnie normalnie. W dwóch różnych zakątkach świata. Po stornie aryjskiej można było zrobić zakupy, zjeść prawdziwy obiad, wyjść na spacer do parku. W getcie widać tylko śmierć, głód i ubóstwo. Przepiękna historia przyjaźni, można powiedzieć z tragicznym zakończeniem. Brakowało dosłownie kilku godzin... Bardzo lubię czytać literaturę z wątkami II wojny. Ale nie jest to łatwe przeżycie. Niestety taką było i taka była rzeczywistość. Trzeba wierzyć, że już nigdy się nie powtórzy. Polecam z całego ♥️
TŚKMalwina - awatar TŚKMalwina
oceniła na81 rok temu
Faebound. Więzy magii Saara El-Arifi
Faebound. Więzy magii
Saara El-Arifi
Od pierwszego rozdziału czuć, że ta historia nie pozwoli ci w spokoju odłożyć książki. Yeeran, wojowniczka wychowana wśród walk, teraz najmłodsza pułkowniczka elfiej armii, po fatalnym błędzie traci wszystko i zostaje wygnana. Za nią wyrusza jej siostra, Lettle – jasnowidzka marząca o lepszej przyszłości. Ta siostrzana więź to serce całej opowieści. Wygnanie przeradza się w katastrofę, kiedy Yeeran nieświadomie zabija obeah – magicznego stwora związanego z Fae. Wkrótce razem z Lettle i wiernym Rayanem trafiają do sekretnego, podziemnego świata fae. I tam wszystko się zmienia. Ten świat fae to magia i zdrada splecione razem: obrzędy, tajemnice, walka o przetrwanie i… pożądanie. Yeeran więźniarka staje się faebound – wyjątkową, zdolną zawiązać przepotężną więź z jednym z obeahów. A między nią a Furi – córką faeńskiego króla – iskrzy, bo miłość rodzi się tam, gdzie najmniej się jej spodziewasz. Nie zapomnijmy też o Lettle – delikatnej, znającej przyszłość, ale teraz zagubionej w świecie, który zabrania jej magii, a jednocześnie ocala siostrę i odkrywa własną moc. Relacja między nią a Rayanem dodaje temu hurt emocji. Dlaczego to działa? To siostrzana miłość i odkupienie splecione z epicką magią. To enemies to lovers z prawdziwą chemią, która wypala mroczne granice między dwoma światami. To świat pełen tajemnic, wojna, przepowiednie i fae-niespodzianki – idealna mikstura, która wciąga.
wachowska_books - awatar wachowska_books

Cytaty z książki W świecie absurdu

Będąc nastolatkiem, czytałem książki science fiction, których autorzy pisali o broni biologicznej. Kto by pomyślał, że z taką przyjdzie się nam zmierzyć. A jednak.

Rozwiń
Monika Koszewska W świecie absurdu Zobacz więcej

Co mi zrobią, wlepią mandat? Zapłacę, stać mnie. Prezes partii może iść na grób matki, a ja nie mogę zapalić znicza? Nie pozwolę sobą pomiatać.

Co mi zrobią, wlepią mandat? Zapłacę, stać mnie. Prezes partii może iść na grób matki, a ja nie mogę zapalić znicza? Nie pozwolę sobą pomiat...

Rozwiń
Monika Koszewska W świecie absurdu Zobacz więcej

Człowiek przez całe życie na coś czeka.

Człowiek przez całe życie na coś czeka.