Królestwo Złowrogich

- romantasy
- Królestwo Nikczemnych (tom 3)
- Kingdom of the Feared
- 2023-05-17
- 2023-05-17
- 2022-09-27
- Andrzej Goździkowski
Emilia wciąż nie może się otrząsnąć z szoku – jej siostra bliźniaczka, Vittoria, żyje! Co więcej, to na jej zlecenie dusza Emilii została uprowadzona do Krainy Cienia przez wilkołaka Domenico Nuccciego. Sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje, gdy na Dworze Chciwości dochodzi do morderstwa. Ginie wysokiej rangi współpracownik Pana Chciwości. Dowody wyraźnie wskazują na Vittorię, szybko więc staje się ona wrogiem numer jeden wszystkich Siedmiu Kręgów. Emilia zrobi co tylko w jej mocy, by rozwiązać tę nową zagadkę i dowiedzieć się, kim naprawdę jest jej siostra.
Będzie musiała się zmierzyć z demonami przeszłości, ale także stawić czoła bieżącym wyzwaniom. Jej uczucia wobec Pana Gniewu przybierają na sile. Pragnie już nie tylko jego ciała. Chce zawładnąć jego sercem i duszą – tego jednak demon nie może jej obiecać....
Kup Królestwo Złowrogich w ulubionej księgarni
Oceny książki Królestwo Złowrogich
1879 użytkowników ma tytuł Królestwo Złowrogich na półkach głównych- Przeczytane 1 096
- 2023 64
- 2024 33
- Fantasy 21
- Fantastyka 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królestwo Złowrogich
Było kilka ciekawych zwrotów akcji i tajemnic, aczkolwiek zakończenie dla mnie za cukierkowe w świetle całej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPołknęłam na raz dwa poprzednie tomy, tutaj miałam problem by skończyć. Piekielni Książęta są jedynymi, którzy trzymali to wszystko na poziomie jakiejś tam ciekawości. Dużo soft porno i tyle. Rozczarowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna do czytania ale nie zapada w pamięć. Mocne 7/10
Przyjemna do czytania ale nie zapada w pamięć. Mocne 7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wątków kryminalno-zagatkowych rodzi się jeszcze więcej. Sceny erotycznych pojawiają się w dosyć kluczowych momentach fabularnych. Historia nabiera rozpędu by zderzyć się ze ścianą. Całokształt wygląda jakby, autorce brakowało pomysłu lub czasu. Nie wszystkie drogi zostają zamknięte. Z wielką chęcią poczekałabym na nią dłużej lub przeczytała czwarty tom, byle sceny romantyczne zostawić na później. Wszystko dzieje się na raz a jednocześnie zostaje nagle przerwane. Miałam wrażenie że bohaterowie nie są tymi samymi osobami, które spotkałam w dwóch poprzednich książkach.
Z wątków kryminalno-zagatkowych rodzi się jeszcze więcej. Sceny erotycznych pojawiają się w dosyć kluczowych momentach fabularnych. Historia nabiera rozpędu by zderzyć się ze ścianą. Całokształt wygląda jakby, autorce brakowało pomysłu lub czasu. Nie wszystkie drogi zostają zamknięte. Z wielką chęcią poczekałabym na nią dłużej lub przeczytała czwarty tom, byle sceny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹𝐾𝑟𝑜́𝑙𝑒𝑠𝑡𝑤𝑜 𝑍ł𝑜𝑤𝑟𝑜𝑔𝑖𝑐ℎ [𝑇𝑟𝑦𝑙𝑜𝑔𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑜́𝑙𝑒𝑠𝑡𝑤𝑜 𝑁𝑖𝑘𝑐𝑧𝑒𝑚𝑛𝑦𝑐ℎ 𝑇𝑜𝑚 3]🌹
🌹ᴋᴇʀʀɪ ᴍᴀɴɪꜱᴄᴀʟᴄᴏ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚈𝚘𝚞&𝚈𝚊🥀
ℚ: Czy przeznaczenie można złamać?
♫︎ᴄᴀꜱᴛʟᴇ ~ ʜᴀʟꜱᴇʏ♫︎
💚~ Tak a on jest jej przeznaczeniem, ona zaś przeznaczeniem jego. “Jak na górze, tak i w dole”. On i wspólnie stanowią równowagę. Światło i ciemność. To, co spadło z góry, i to, co zrodzone w Piekle.💚
✰✰/✰✰✰✰✰
⤳ Sycylia
⤳ Siostrzana więź
⤳ Miłość i pożądanie jako moc i pułapka
❗18+❗
«𝐷𝑒𝑑𝑦𝑘𝑎𝑐𝑗𝑎: Drogi czytelniku, zaufaj swemu sercu. Ono zawsze poprowadzi cię tam, dokąd pragniesz dojść.»
|ᴋɪʟᴋᴀ ꜱᴌᴏ́ᴡ ᴏ ᴀᴜᴛᴏʀᴄᴇ|
• Dorastała w nawiedzonym domu pod NYc, gdzie zaczęła ię jej fascynacja gotyckimi sceneriami.
«𝑀𝑜𝑡𝑡𝑜: Lecz chęć i wola jako potoczone. Koła zarazem w kolej swojej jazdy. Przez miłość inną zwróciły się w stronę. Miłość, co wprawia w ruch słońce i gwiazdy.»
𝑫𝒘𝒊𝒆 𝒌𝒍𝒂̨𝒕𝒘𝒚. 𝑱𝒆𝒅𝒏𝒐 𝒑𝒓𝒐𝒓𝒐𝒄𝒕𝒘𝒐. 𝑹𝒐𝒛𝒍𝒊𝒄𝒛𝒆𝒏𝒊𝒆, 𝒌𝒕𝒐́𝒓𝒆𝒈𝒐 𝒘𝒔𝒛𝒚𝒔𝒄𝒚 𝒔𝒊𝒆̨ 𝒐𝒃𝒂𝒘𝒊𝒂𝒍𝒊. 𝑰 𝒎𝒊ł𝒐𝒔́𝒄́ 𝒑𝒐𝒕𝒆̨𝒛̇𝒏𝒊𝒆𝒋𝒔𝒛𝒂 𝒏𝒊𝒛̇ 𝒑𝒓𝒛𝒆𝒛𝒏𝒂𝒄𝒛𝒆𝒏𝒊𝒆. 𝑷𝒂𝒅𝒏𝒊𝒋𝒄𝒊𝒆 𝒏𝒂 𝒌𝒐𝒍𝒂𝒏𝒂 𝒑𝒓𝒛𝒆𝒅 𝒌𝒓𝒐́𝒍𝒆𝒎 𝒊 𝒌𝒓𝒐́𝒍𝒐𝒘𝒂̨ 𝑷𝒊𝒆𝒌ł𝒂!
𝓕𝓪𝓫𝓾ł𝓪:
༄ Emilia di Carlo nie może się otrząsnąć po szokującym odkryciu dotyczącym jej siostry, Vittorii. Ale zanim zmierzy się z demonami przeszłości, musi zdobyć swojego króla, uwodzicielskiego Księcia Gniewu.
༄ Wraz z Panem Gniewu prowadzić będą występną grę, napędzaną grzechem i pełną oszustwa. Wszystko po to, by rozwiązać zagadkę morderstwa i położyć kres niepokojom, które narastają między wiedźmami, demonami, zmiennokształtnymi, a także najbardziej zdradzieckimi ze wszystkich: Złowrogimi.
𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓲𝓮 𝓟𝓲𝓮𝓻𝔀𝓼𝔃𝓸𝓹𝓵𝓪𝓷𝓸𝔀𝓲:
༄ Emilia di Carlo ~ wiedźma, która chce wiedzieć, dlaczego Vittoria została oskarżona o morderstwo.
༄ Pan Gniewu ~ Książę Piekieł, Nikczemny.
𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪:
༄ Fabuła dla mnie jest trochę lepsza niż poprzednich części, ponieważ ma super plot twist, którego się nie spodziewałam. Jest trochę bardziej spicy i hot od poprzednich tomów.
༄ Emilia jest coraz bardziej wyraźna, natomiast jej siostra Vittoria jest o wiele bardziej i czuję się, jakby Emilia stała w cieniu swojej siostry. Pan Gniewu jest dla mnie nadal tajemniczym Nikczemnym, który uwielbia manipulować innymi.
༄ Uwielbiam klimat tej książki oraz uważam, że niektóre rzeczy w tej historii mogłyby inaczej się potoczyć.
༄ W piórze Pani Kerri Maniscalco nie jestem niestety zakochana, ponieważ mam mieszane uczucia.
༄ Zabrakło mi tej iskierki tutaj oraz dla mnie ta książka jest przeciętna, ale nie do zakochania się i powracania myślami dniami i nocami.
༄ Czy polecam? Raczej Nie.
❦︎sᴇᴇ ʏᴏᴜ sᴏᴏɴ • ɴᴀᴠɪx❦︎
🌹𝐾𝑟𝑜́𝑙𝑒𝑠𝑡𝑤𝑜 𝑍ł𝑜𝑤𝑟𝑜𝑔𝑖𝑐ℎ [𝑇𝑟𝑦𝑙𝑜𝑔𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑜́𝑙𝑒𝑠𝑡𝑤𝑜 𝑁𝑖𝑘𝑐𝑧𝑒𝑚𝑛𝑦𝑐ℎ 𝑇𝑜𝑚 3]🌹
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹ᴋᴇʀʀɪ ᴍᴀɴɪꜱᴄᴀʟᴄᴏ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚈𝚘𝚞&𝚈𝚊🥀
ℚ: Czy przeznaczenie można złamać?
♫︎ᴄᴀꜱᴛʟᴇ ~ ʜᴀʟꜱᴇʏ♫︎
✰✰/✰✰✰✰✰
⤳...
Nieoczekiwane powroty, podyktowana zemstą klątwa i prawda, która wreszcie ujrzy światło dzienne.
Wszystko, co do tej pory wiedziała Emilia Di Carlo, rozpada się na kawałki. Jej siostra bliźniaczka, Vittoria, żyje, jednak zupełnie nie przypomina siebie sprzed pozornej śmierci. Spisuje z wilkołakami, porywa Emilię z Dworu Gniewu i próbuje nagiąć ją do swojej woli. Niezaprzeczalnie realizuje jakiś plan. Tylko jaki?
Na Dworze Chciwości dochodzi do morderstwa, a wszystkie ślady wskazują na udział Vittorii. Piekielni książęta zamierzają ją schwytać, Emilia nie zamierza do tego dopuścić.
Zamierza za to ostatecznie rozwikłać tę zagadkę i dowiedzieć się, kim tak naprawdę jest jej siostra oraz kim jest ona sama.
Z pomocą Pana Gniewu, który staje jej się coraz bliższy, stawi czoła demonom przeszłości i wyzwaniom, które na zawsze odmienią ich losy...
Po obiecującym tomie pierwszym i nieco rozczarowującym tomie drugim, liczyłam na wygładzający wady poprzednika finał i... no, powiedzmy, że się nie przeliczyłam. Kerri Maniscalco dostarczyła mi satysfakcjonującego zakończenia.
Ten tom czytało mi się znacznie płynniej niż poprzedni. Wyjaśniło się też, dlaczego. Pamiętałam, że czytając tom pierwszy nie towarzyszył mi taki sam opór jak przy drugim. Poszperałam więc i sprawdziłam nazwisko tłumacza. Okazało się, że za polskim przekładem serii "Królestwo Nikczemnych" stoją dwie różne osoby – tom drugi tłumaczył pan Stanisław Bończyk, zaś tom pierwszy i trzeci pan Andrzej Goździkowski. Ot, ciekawostka, która może się przydać, jeśli też mieliście podobne odczucia.
Tyle o warstwie językowej, przejdźmy może do akcji książki. Utrzymana jest w podobnym tempie, co dwa poprzednie tomy, a więc postępuje naprzód powoli, skupiając się na rozwoju relacji między bohaterami (przede wszystkim między Emilią i Gniewem, co nie powinno nikogo dziwić) oraz rozbudowanej ekspozycji. Jeśli zaś chodzi o dynamikę całej serii, dość płynnie przechodzi ona od jednego wątku do drugiego od jednego, od jednego problemu determinującego fabułę każdego z tomów do drugiego. Tworzy dość spójną całość. Wielowątkową, przy czym wszystkie te wątki, składają się na jedną, dużą, warstwową intrygę potrafiącą zaskoczyć.
Ostatecznie umiejscowiłabym ją w kategorii przyjemnych średniawek, czytałam bowiem lepsze, ale i dużo gorsze historie. Żałuję przede wszystkim, że nie zgłębiono jej potencjału: nie poświęcono uwagi postaciom innym niż Emilia i Gniew (a i oni nie są jakoś szczególnie wyraziści),nie pokuszono się o więcej akcji a mniej opisów. Pomysł Kerri Maniscalco wyróżnia się na tle gatunku demonicznym klimatem i kryminalną zagadką, ma w sobie coś przyciągającego. Jasne, spodoba się przede wszystkim wielbicielom romantasy i zmysłowych scen, ale poza nimi istnieje tu jakaś fabuła. A to ważne w tego typu książkach, przynajmniej dla mnie. Fakt, pewne wątki bywają upraszczane, skracane (po to, by dać przestrzeń temu, po co się tu spotykamy, czyli tym zmysłowym scenom),ale ogólna intryga potrafi wciągnąć, ba, nawet zaangażować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko, co do tej pory wiedziała Emilia Di Carlo, rozpada się na kawałki. Jej siostra bliźniaczka, Vittoria, żyje, jednak zupełnie nie przypomina siebie sprzed pozornej śmierci. Spisuje z wilkołakami, porywa Emilię z Dworu Gniewu i próbuje nagiąć ją do swojej woli....
Ta książka mnie straumatyzowała i prawie to był mój DNF. Nienawidzę tego w jakim kierunku ta cała seria poszła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom był jak najbardziej w porządku, przyjemną lekturą. Od drugiego zaczęła się tragedia.
było lepiej niż przy dwóch pierwszych tomach. Przeczytałam bez odkładania na dłużej i nawet zastanawiam się czy nie sięgnąć po kolejną książkę tej autorki, która ewidentnie potrzebowała się rozkręcić z tą historią
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najgorsza ze wszystkich części. Niektóre wątki niedokończone, jakby urwane, no bo co się właściwie stało z wiedźmami? Emilia ot tak odpuściła? Książę Gniewu? Vittoria? Inni książęta?
Coś tutaj ewidetnie poszło nie tak...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś tutaj ewidetnie poszło nie tak...
Dzięki Bogu mam to za soba, bywało raz lepiej, raz gorzej, ale poza tym mam wrażenie, że ta seria to jakiś żart, wątki olane, niedokończone, niewyjaśnione, niektóre w ogóle nic nie wnoszą do fabuły…