Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals

Okładka książki Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals autora Oliver Burkeman, 9780374159122
Okładka książki Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals
angielski

Kup Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals w ulubionej księgarnii

Oceny książki Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals

OPINIE i DYSKUSJE o książce Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals

"Cztery tysiące tygodni" to nie jest książka, która podaje gotowe rozwiązania. Jeśli takich szukacie, nie sięgajcie po tę pozycję. Nie oznacza to jednak, że sięgnąć po nią nie jest warto :) Rzadko która książka z kategorii poradniki/rozwój osobisty daje tak dużo do myślenia. Nie da się też czytać tej książki bez ciągłego chwytania za podkreślacz. Na co drugiej stronie coś wydaje się ważne, coś chcemy zapamiętać. Czyta się tę książkę zachłannie, choć nie jest ona bez skazy. Mam pewne zastrzeżenia przede wszystkim dotyczące źródeł, bowiem spora część z nich jest po prostu przestarzała. Edytorsko też mogło być lepiej, skoro ktoś ze światowej klasy tenisistki Billie J King zrobił mężczyznę. Z zastrzeżeniami - polecam.

Na początku w ogóle nie mogłam zrozumieć co autor chce przekazać. Miałam poczucie, że próbuje wyjaśniać kwestie, które nie mają większego znaczenia dla tematu, który miała poruszać książka. Dalej było trochę lepiej, ale ostatecznie mam bardzo mieszane uczucia. Temat miał potencjał, ale coś nie wypaliło. Sposób pisania jest dosyć toporny, zdania są rozwleczone i nużące... Sporo powtórzeń, zwłaszcza takich utartych frazesów, niektóre z nich oczywiście wskazane w punkt, a inne przywołane na siłę. Być może dla kogoś, kto jest zamknięty w bańce produktywności otaczającej nas z każdej strony, książka może być pomocna, a nawet rewolucyjna. Dla mnie jako osoby która swoją relację z produktywnością już przepracowała nie było to nic odkrywczego.

Mam spory problem z tą książką. Chociaż porusza ona z pewnością ważną i istotną rzecz, to jednak mam wrażenie, że autor postawił sobie jakąś tezę, a różne historie czy argumenty stara się do niej nagiąć. Wg mnie średnia ocena tej książki jest za wysoka, daję jej jednak 6, głównie ze względu na to, że bardzo popieram jego stanowisko o braku sensu w modzie na tzw. "produktywność".

6050 użytkowników ma tytuł Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals na półkach głównych
674 użytkowników ma tytuł Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals na półkach dodatkowych

Oliver Burkeman
Oliver Burkeman
Jest autorem książki „Szczęście. Poradnik dla pesymistów”. Przez wiele lat był felietonistą „Guardiana” – jego eseje ukazywały się w popularnej rubryce psychologicznej This Column Will Change Your Life [Ta rubryka zmieni twoje życie]. Jego teksty ukazywały się również na łamach takich czasopism jak „New York Times”, „Wall Street Journal”, „Psychologie” i „New Philosopher.

Cytaty z książki Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals