Szczęście. Poradnik dla pesymistów

- poradniki
- The Antidote
- 2017-03-15
- 2017-03-15
- 2012-12-01
- Katarzyna Mojkowska
Według Olivera Burkemana niepohamowane dążenie do szczęścia i sukcesu może przysparzać nam nieszczęść. Autor proponuje zatem koncepcję, że tylko godzenie się na porażkę, stratę i doświadczanie większej ilości negatywnych emocji lub przynajmniej nauczenie się zaprzestania tak usilnej od nich ucieczki, oraz analizowanie ich sprawi, że staniemy się od nich wolni.
Ta książka to perełka. Dyskretnie wywrotowa, pięknie napisana, przekonująca i głęboka. Zachęca do myślenia i niezwykle podnosi na duchu.
Przecząc poradnikowej tradycji, zgodnie z którą pozytywne myślenie zbyt często zastępuje po prostu myślenie, Oliver Burkeman kieruje naszą uwagę ku kilku głębszym tradycjom filozoficznym, a robi to lekką ręką i z gorzkim poczuciem humoru.
Kup Szczęście. Poradnik dla pesymistów w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczęście. Poradnik dla pesymistów
797 użytkowników ma tytuł Szczęście. Poradnik dla pesymistów na półkach głównych- Chcę przeczytać 515
- Psychologia 11
- Poradniki 8
- Rozwój osobisty 5
- 2022 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęście. Poradnik dla pesymistów
Książkę wypożyczyłam z Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej w Wieluniu. Czytało się ją wolno. Autor relacjonuje wizytę na Get Motivated seminarium motywacyjnym, swoje zachowanie w londyńskim metrze (wypowiada na głos nazwy stacji),uczestnictwo w buddyjskiej medytacji, prezentuje wyprawy innych ludzi na Mount Everest, spotkanie z Tollem, bezpieczeństwo na lotnisku i w samolocie, muzeum porażek, o przeżywaniu śmierci w Meksyku i o ujemnej właściwości. Pokazuje, że człowiek może być autentycznie zadowolony w momencie, kiedy m.in. jest gotowy, by doświadczać negatywnych emocji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoradnik, który niesie dość nieoczywiste przesłanie że szczęście można osiągnąć nie pozytywnym myśleniem a wręcz odwrotnie, jak mawia autor" negatywną drogą do szczęścia" czyli akceptacją wszystkich swoich stanów od niepewności do akceptacji własnych porażek. Ten punkt widzenia jak się okazuje jest bardziej naturalny w życiu człowieku i nie wymusza ślepego pędu za sukcesem.
Poradnik, który niesie dość nieoczywiste przesłanie że szczęście można osiągnąć nie pozytywnym myśleniem a wręcz odwrotnie, jak mawia autor" negatywną drogą do szczęścia" czyli akceptacją wszystkich swoich stanów od niepewności do akceptacji własnych porażek. Ten punkt widzenia jak się okazuje jest bardziej naturalny w życiu człowieku i nie wymusza ślepego pędu za...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka miejscami trudna w odbiorze. Skłania do refleksji. I zaciekawia różnymi podejściami filozoficznymi dotyczącymi bycia szczęśliwym w życiu. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana jest tragicznie. Przez pierwsze 40 stron filozofowania o niczym, wnioski odnoszą się do jednego zdania. Gdy bardzo czegoś chcesz i do tego dążysz, to wtedy może się nie udać, a gdy myślisz negatywnie to paradoksalnie wtedy może się udać. A autor rozpisuje o tym tak dogłębnie, że aż się nie da tego czytać. Do tego forma jest okropna. Za długie zdania, ciągle przeskakiwanie z tematu na temat, nieprzystępne zdania. Bombardowanie przykładami i powoływanie się na różne osoby zupełnie niepotrzebne. Nie jest to poradnik, który mógłby pomóc komuś zmienić życie. Raczej jest to książka pisana na siłę, a autor nie ma talentu pisarskiego.
Książka napisana jest tragicznie. Przez pierwsze 40 stron filozofowania o niczym, wnioski odnoszą się do jednego zdania. Gdy bardzo czegoś chcesz i do tego dążysz, to wtedy może się nie udać, a gdy myślisz negatywnie to paradoksalnie wtedy może się udać. A autor rozpisuje o tym tak dogłębnie, że aż się nie da tego czytać. Do tego forma jest okropna. Za długie zdania, ciągle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka skłania do przemyśleń nad swoim podejściem do życia. Warto zastanowić się przez chwilę czy aby na pewno optymizm znajduje w nim wystarczająco miejsca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko nazwać tą książkę poradnikiem, więc tytuł jest trochę mylący. Są to raczej filozoficzne rozważania autora. Sięgnęłam po nią po przeczytaniu Czterech tysięcy tygodni, która była bardzo dobra, ale Szczęście... jakoś do mnie nie trafiła. Początek był ciekawy, bo dotyczył poglądów stoików. Potem było coraz trudniej czytać, jakieś ciężkie te teksty mi się wydały - dobrnęłam do końca, ale zupełnie nie pamiętam treści 😉 Nie wiem, czy polecam tą książkę, mam mieszane uczucia, może spróbujcie sami - do jednych trafi, do drugich nie. Polecam za to wspomiane Cztery tysiące tygodni tego samego autora.
Ciężko nazwać tą książkę poradnikiem, więc tytuł jest trochę mylący. Są to raczej filozoficzne rozważania autora. Sięgnęłam po nią po przeczytaniu Czterech tysięcy tygodni, która była bardzo dobra, ale Szczęście... jakoś do mnie nie trafiła. Początek był ciekawy, bo dotyczył poglądów stoików. Potem było coraz trudniej czytać, jakieś ciężkie te teksty mi się wydały -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[..]
Filozofia i filozofowie stanowią w tej książce ważną część, w tym również oczywiście stoicyzm, niesłychanie modny i popularny w ostatnich latach. Jednak Burkman dzięki nawiązaniom do rozważań dawnych i współczesnych filozofów pokazuje, że cały ludzie znajdują się w tym samym miejscu, jeśli chodzi o poczucie szczęścia, realizacji, znalezienie sensu życia. Może zmienił się nieco standard naszego życia, ale wciąż jesteśmy rozedrgani, przytłoczeni oczekiwaniami (własnymi i innych),krótko mówiąc, niezbyt szczęśliwi.
"Usilne staranie się, by czuć się szczęśliwym, wpędza nas w rozpacz. Nasze ciągłe wysiłki, by wyeliminować negatywne uczucia – brak pewności siebie, niepewność, porażkę czy smutek – stoją za tym, że czujemy się tak niepewni siebie, lękliwi, bezbronni czy nieszczęśliwi."
[...]
całość:
[..]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilozofia i filozofowie stanowią w tej książce ważną część, w tym również oczywiście stoicyzm, niesłychanie modny i popularny w ostatnich latach. Jednak Burkman dzięki nawiązaniom do rozważań dawnych i współczesnych filozofów pokazuje, że cały ludzie znajdują się w tym samym miejscu, jeśli chodzi o poczucie szczęścia, realizacji, znalezienie sensu życia. Może zmienił...
Nie polecam. Jak dla mnie tytuł nie pasuje do treści. Nic z niej nie wyciągnęłam dla siebie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie nazwałabym tej książki poradnikiem, raczej esejem filozoficznym. Przy tym bardzo ciekawym, chociaż nie bardzo łatwym do czytania. Podejście autora do szczęścia mnie przekonuje, czy Was również, już musicie zdecydować sami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW przekładzie niestety jest bardzo dużo błędów, brakuje wielu przyimków, co mnie osobiście niezmiernie irytowało.
Jak dla mnie świetna odpowiedź na wszechobecne parcie na parcie na sukces i wykon. Za pomocą ścieżek filozoficznych i psychologicznych autor pokazuje, że niepewność, porażka i przewidywanie tego, co może się wykrzaczyć mogą bardziej przyczynić się do naszego subiektywnego poczucia szczęścia i zadowolenia z życia niż wszechogarniająca propaganda sukcesu. Bardzo to moje i polecam!