Mądrość mnicha. Czego nauczyło mnie życie w leśnym klasztorze

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2021-10-27
- 2021-10-27
- Karolina Bochenek
Bez seksu, bez masturbacji, bez pieniędzy, bez alkoholu, bez rodziny i bez wygód współczesnego świata. I co najważniejsze – na własne życzenie. Bjorn Natthiko Lindeblad przez 17 lat mieszkał w tajskiej dżungli, gdzie prowadził życie buddyjskiego mnicha. Wyjechał u szczytu kariery w wieku 30 lat, powrócił tuż przed pięćdziesiątką schorowany i mocno zagubiony we współczesności. To, co trzymało go przy życiu, to buddyjskie lekcje, które pobierał przez lata życia w dżungli. „I may be wrong” to autobiografia mnicha zebrana w formie krótkich anegdot i życiowych lekcji, które pozwalają być bardziej „tu i teraz” w pędzącym świecie.
Kup Mądrość mnicha. Czego nauczyło mnie życie w leśnym klasztorze w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Mądrość mnicha. Czego nauczyło mnie życie w leśnym klasztorze
Oceny książki Mądrość mnicha. Czego nauczyło mnie życie w leśnym klasztorze
503 użytkowników ma tytuł Mądrość mnicha. Czego nauczyło mnie życie w leśnym klasztorze na półkach głównych- Chcę przeczytać 320
- 2025 3
- Poradniki 3
- 2024 2
- 2022 2
- 2023 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mądrość mnicha. Czego nauczyło mnie życie w leśnym klasztorze
Świetna książka napisana luźnym, łatwo przyswajalnym językiem - skłaniająca do refleksji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągnęła mnie niesamowicie. Rewelacyjnie jest przeczytać coś innego niż o motywacji, o dojściu do władzy, sukcesach itd
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tutaj jest taki spokój, takie bycie tu i teraz, wiara w siebie, w swoje przekonania i umiejętność odpuszczania w tym dzikim pędzie. Polecam
Momenty gdzie opisywał życie mnicha były ciekawe, cała reszta to moim zdaniem oklepane hasełka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z piękniejszych książek, które czytałam. Swoim prostym przekazem i zawartymi w nich prawdami, które niby znamy była dla mnie jak balsam dla duszy. Myślę, że każdy człowiek powinien ją przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przepadam czytać dwa razy tej samej książki, ale dla tej- zrobię wyjątek. Pełno wartościowych treści, porad. Napisana prostym, ale bardzo trafionym językiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku myślałem, że to będzie lekka książka wakacyjna, na przeczytanie w dwa wieczory. Od połowy wzruszająca i konfrontująca nauki w prawdziwym życiu. To piękna historia o podróży w głąb siebie podana bardzo przystępnie. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest jedna z najbliższych mi książek, jedna z najważniejszych w moim życiu. Będę do niej wracać wielokrotnie. Trafiłam na nią w odpowiednim czasie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak naprawdę to nie Bjorn napisał tą książkę ale jego przyjaciółka Caroline opisując jego życie tak jakby to on je opowiadał. Wzmianka o tym jest na samym końcu ale moim zdaniem powinna być na początku a nazwisko Caroline powinno znaleźć się na okładce. Książka ciekawa, ważna i odnosząca się do prostego stwierdzenia: nie ufaj swoim myślom, uwolnij się. Sądziłam, że życie jako mnich jest trudniejsze, zaskoczyło mnie to, że właściwie mnóstwo ludzi żyje podobnie i to nie jest takie trudne.. Bez seksu, bez zabijania, bez oszukiwania, kradzieży. Jedynie żebranie o jedzenie i pielęgnowanie cierpliwości i zaufania, że coś się wydarzy może być nieco egzotyczne. Bezpretensjonalna biografia ciekawego człowieka, która może inspirować i dawać nadzieję. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełnie nie rozumiem wyborów życiowych Björna Lindeblada, ale jego książka mnie poruszyła – szczególnie rozważania na temat śmierci i wyjątkowa opowieść o odejściu ojca. Wiem, że ta historia zostanie we mnie. Kilka myśli okazało się naprawdę transformujących!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna! Polecam
Świetna! Polecam