Drapieżna gra

- 2022-08-31
- 2015-06-03
Klasyczny kryminał Katarzyny Bereniki Miszczuk, wydany siedem lat temu pod tytułem Pustułka, właśnie otrzymał nową miętową, odświeżoną i unowocześnioną odsłonę.
Jakie jest dobre miejsce na zbrodnię? Czy koniecznie musi być to cicha uliczka pozbawiona świateł latarni w centrum szarego miasta?
Sylwia Spyropoulos i jej bliscy przekonują się, że równie dobrym miejscem jest rajska wyspa, odcięta z powodu sztormu od reszty świata. Wśród jedenastu mieszkańców Wyspy Ptaków jest morderca. Gdy niebo zasnuwają ciemne chmury, a na ziemię spadają pierwsze krople deszczu, rozpoczyna się drapieżna gra. Każdy dzień obnaża kolejne rodowe sekrety skrzętnie do tej pory ukrywane za zasłoną kłamstw i niedopowiedzeń.
Spyropoulosowie, według kolorowych magazynów ideał bogatej, powszechnie szanowanej rodziny, pokażą swoje prawdziwe twarze.
Czy komuś uda się przeżyć i powstrzymać mordercę?
Kup Drapieżna gra w ulubionej księgarni
Oceny książki Drapieżna gra
- 2019 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drapieżna gra
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałbym dać mniej ze względu na mało ambitną lekturę, natomiast nie ukrywam, że wciągnęła mnie. Napisana fajnie, historia ciekawa podobna do filmu ,,Na noże'' oraz ,,Menu".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham inne powieści tej autorki, ale na kryminale niestety się zawiodłam 🥲
Kocham inne powieści tej autorki, ale na kryminale niestety się zawiodłam 🥲
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię tą autorkę, choć byłam przyzwyczajona do jej słowiańskiej twórczości. Ten kryminał/thriller mam wrażenie, że był w jakimś stopniu inspirowany Agathą Christie. Na początku chwilami mnie irytował, jednak przyszedł moment, gdy intryga mnie wciągnęła i nawet udało mi się odgadnąć kto zabił. A trup w tej książce ściele się gęsto. Całkiem przyzwoity twór literacki 😉.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była po prostu nudna książka. Zakończenie przewidywalne, a sama fabuła tak absurdalna, że nie dało się wczuć w klimat lektury. 🙌🏻
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile słowiańskie książki autorki uwielbiam, nieważne czy dla dorosłych, czy dla dzieci, o tyle inne gatunki w jej wykonaniu mnie nie do końca przekonują. Tutaj niby do samego zakończenia nie wiadomo kto jest sprawcą, ale z drugiej strony to było jakieś przewidywalne i schematyczne... Stylizacja trochę jak u Christie, trup ściele się gęsto. Ale nie przekonuje mnie to do końca, mimo że bardzo bym tego chciała.
O ile słowiańskie książki autorki uwielbiam, nieważne czy dla dorosłych, czy dla dzieci, o tyle inne gatunki w jej wykonaniu mnie nie do końca przekonują. Tutaj niby do samego zakończenia nie wiadomo kto jest sprawcą, ale z drugiej strony to było jakieś przewidywalne i schematyczne... Stylizacja trochę jak u Christie, trup ściele się gęsto. Ale nie przekonuje mnie to do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKatarzyna Berenika Miszczuk należy do moich ulubionych polskich autorek. Jeśli nie jest tą „najulubieńszą”!
Nie sądziłam, że sięgając po jej książki z zupełnie innych gatunków, również będę oczarowana. Pani Kasia ma to coś w swoim piórze! Potrafi oczarować czytelnika nawet wtedy, kiedy nie pisze o magii (choć może jej używa?).
„Pustułka” to debiut kryminalny autorki. Nie jestem co prawda pewna, czy wprawieni smakosze tego gatunku podzieliliby opinię amatora, takiego jak ja, ale książka jest po prostu świetna.
Członkowie bogatej i szanowanej rodziny Spyropoulosów odpoczywają na odciętej od świata rajskiej wyspie. Niestety znajdują się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Wśród jedenastu mieszkańców znajduje się morderca...
Pogoda nad Wyspą Ptaków psuje się, niebo zasnuwają ciemne chmury, rozpoczyna się seria morderstw, śmiertelna wyliczanka. Kto będzie następny?
Każdy dzień ukazuje kolejne sekrety i kłamstwa. Czy winna śmierci jest tylko jedna osoba, a może morderców jest kilku?
Książka mocno trzymała mnie w napięciu. Pomimo obecności wielu postaci, nie miałam problemu z zapamiętaniem ich imion oraz relacji, w jakich się znajdowali względem siebie.
Sposób narracji sprawiał, że czułam, jakbym sama była rezydentką willi bogaczy. Podejrzewałam każdą osobę przebywającą na wyspie, a jednocześnie zupełnie nie byłam w stanie przewidzieć zakończenia. Wprawiło mnie w osłupienie.
Autorka ma niezwykły dar tworzenia historii, od których nie można się oderwać, postaci jak żywe, do których szybko się przywiązujemy. Wydarzenia natomiast, choć bywają nierealne, mają sens i trzymają się kupy.
Formuła książki przypominała mi trochę film z 1985 r. pt. Trop, a także książki z klasyki gatunku, gdzie grupa ludzi poszukuje mordercy wśród swojego małego grona.
Pozostaję ogromną fanką twórczości pani Kasi. Do tej pory mnie nie zawiodła i myślę, że już to raczej nie nastąpi. Cieszę się, że przede mną wciąż kilka pozycji, których dotychczas nie przeczytałam.
Słyszeliście o „Pustułce”? Jeśli nie, ogromnie Wam polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko zaczęło się od „Szeptuchy” i serii anielsko – diabelskej (którą koniecznie muszę przeczytać jeszcze raz). Autorka pisze absolutnie genialne książki fantastyczne czerpiące z mitologii i ludowych wierzeń.
Nie sądziłam, że sięgając po jej książki z zupełnie...
Głupiutka , słaby wątek kryminalny , brzmi jak milion innych powieści z tego gatunku . Rozczarowanko pomimo miłości do innych książkę K.B.M
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z tą książką, bo z jednej strony bardzo ją lubię i uważam, że fabuła jest genialna, taka trochę w stylu Christi, a z drugiej zakończenie odrobinę rozczarowuje. Jednak najbardziej jestem zła za TYTUŁ! Kilka lat temu przeczytałam i kupiłam książkę pod tytułem "Pustułka", teraz kupiłam ją po raz drugi pod nowym tytułem. Tak się nie robi i dla mnie to naciąganie czytelnika, tym bardziej, że wszystkie książki tej autorki kupuję w ciemno.
Mam problem z tą książką, bo z jednej strony bardzo ją lubię i uważam, że fabuła jest genialna, taka trochę w stylu Christi, a z drugiej zakończenie odrobinę rozczarowuje. Jednak najbardziej jestem zła za TYTUŁ! Kilka lat temu przeczytałam i kupiłam książkę pod tytułem "Pustułka", teraz kupiłam ją po raz drugi pod nowym tytułem. Tak się nie robi i dla mnie to naciąganie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga , to fakt warto przeczytać a koniec będzie zaskoczeniem .
Wciąga , to fakt warto przeczytać a koniec będzie zaskoczeniem .