Trzej sprawiedliwi

- e-book
- Czterej sprawiedliwi (tom 2)
- Klasyka kryminału [Miasto Książek]
- The Three Just Men (1925)
- 2022-08-16
- 1928-01-01
- Marceli Tarnowski
Istnieją zbrodnie, za które żadna kara nie jest odpowiednia, przestępstwa, których nawet prawo pisane nie jest w stanie wymazać. Oberzhon to prawdziwie czarny charakter, a kiedy konwencjonalna sprawiedliwość zawodzi, Trzej Sprawiedliwi wykorzystują swój wielki spryt i intelekt, aby samodzielnie ją wymierzyć. Stosują własne metody, wykonują własne wyroki. Nie ma mowy o kompromisie.
Kup Trzej sprawiedliwi w ulubionej księgarni
Oceny książki Trzej sprawiedliwi
19 użytkowników ma tytuł Trzej sprawiedliwi na półkach głównych- Chcę przeczytać 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzej sprawiedliwi
„Trzej sprawiedliwi” Edgara Wallace’a to powieść kryminalna, która wciąga czytelnika w zawiłą intrygę pełną napięcia i moralnych dylematów. Akcja skupia się na działaniach tytułowej grupy mężczyzn – George’a Manfreda, Leonarda Gerta i Raya Poicarta – którzy wymierzają sprawiedliwość tam, gdzie zawodzi prawo. Ich działania, choć budzą podziw za determinację i skuteczność, stawiają pytania o granice moralności i samowolnego działania w imię wyższych celów.
Powieść zaczyna się od zagadkowych listów z pogróżkami, które zostają wysłane do osób będących celem „Trzech sprawiedliwych”. Londyńska policja, z inspektorem Faucittiem na czele, podejmuje wyzwanie powstrzymania tajemniczej grupy. Napięcie rośnie, gdy jeden z ich przeciwników, znany oszust i manipulator Thalia Drummond, wciąga w intrygę Mirabellę Leicester – młodą kobietę, która staje się nieświadomym pionkiem w tej skomplikowanej grze.
Wallace doskonale buduje atmosferę zagrożenia i niepewności. Londyn, pełen mrocznych zakątków i tajemniczych spotkań, staje się żywym tłem dla dramatycznych wydarzeń. Postacie, choć chwilami archetypiczne, są wiarygodne, a ich motywacje – od pragnienia zemsty po osobiste ambicje – nadają im głębię. Dialogi między bohaterami są zwięzłe, pełne napięcia i często wypełnione ironią, co podkreśla dynamiczny charakter narracji.
Powieść nie tylko dostarcza świetnej rozrywki, ale również prowokuje do refleksji nad pojęciem sprawiedliwości. Wallace w zręczny sposób ukazuje, jak cienka jest granica między wymierzaniem sprawiedliwości a naruszeniem prawa.
„Trzej sprawiedliwi” to klasyczny kryminał, który łączy wartką akcję z wnikliwą analizą ludzkich motywacji. Wallace udowadnia, że jego dzieła nie tracą na aktualności, zadając pytania, które pozostają uniwersalne: jak daleko można się posunąć, by osiągnąć to, co uważa się za słuszne? Dla fanów gatunku to lektura obowiązkowa – pełna napięcia, złożonych postaci i nieoczekiwanych zwrotów akcji.