Melodia śmierci

- Klasyka Angielskiego Kryminału (tom 24)
- CM Klasyka angielskiego kryminału
- The Melody of Death
- 2024-01-10
- 2024-01-10
- J. P. Zajączkowski
Dwójka włamywaczy dokonuje rabunku kasy ogniotrwałej w biurze Gilderheima. Podczas akcji spostrzegają trzecią osobę w budynku, która oświadcza, że nie chce podziału łupu, ani ich aresztować, a tylko przyjrzeć się mistrzom w swoim fachu przy pracy. Szajka nadal pozostaje nieuchwytna, ale coraz częściej spotyka na swojej drodze nieproszonego gościa. Skąd może on wiedzieć, gdzie nastąpi napad?
Kup Melodia śmierci w ulubionej księgarni
Oceny książki Melodia śmierci
16 użytkowników ma tytuł Melodia śmierci na półkach głównych- Chcę przeczytać 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Melodia śmierci
„Melodia śmierci” Edgara Wallace’a to klasyczny kryminał, który łączy w sobie atmosferę napięcia, intrygę i psychologiczne zawiłości. Powieść, napisana w 1915 roku, przenosi czytelnika w świat pełen tajemnic i zaskakujących zwrotów akcji, gdzie zbrodnia splata się z muzycznym motywem, który tytułuje tę opowieść.
Fabuła rozpoczyna się w Londynie, gdzie tajemniczy włamywacze wplątują się w zbrodnię o niezwykle skomplikowanym tle. Centralną postacią jest Gilbert Standerton, który staje w obliczu mrocznych sekretów i moralnych dylematów. Wallace z charakterystyczną dla siebie precyzją buduje napięcie, stopniowo ujawniając kolejne wątki i motywacje bohaterów. Tajemnicza melodia, pojawiająca się w kluczowych momentach, nadaje powieści unikalny klimat, będąc zarówno wskazówką, jak i symbolem.
Styl autora wyróżnia się plastycznymi opisami i umiejętnością tworzenia nastroju, który wciąga czytelnika od pierwszych stron. Akcja rozgrywa się w różnorodnych lokalizacjach – od londyńskich ulic po wyścigi w Epsom – co nadaje książce dynamiki i pozwala jeszcze głębiej zanurzyć się w przedstawiany świat. Postaci są wielowymiarowe, a ich relacje i konflikty ukazują psychologiczne niuanse, które czynią tę powieść wyjątkową.
„Melodia śmierci” to propozycja dla miłośników kryminałów, którzy cenią nie tylko zagadkę, ale i literacką głębię. Powieść Wallace’a łączy w sobie wciągającą fabułę z refleksjami nad ludzkimi wyborami, co sprawia, że pozostaje w pamięci na długo po przeczytaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła rozpoczyna się w Londynie, gdzie tajemniczy włamywacze...