Bogowie tanga

Okładka książki Bogowie tanga autora Caro De Robertis, 9788367426428
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Bogowie tanga
Caro De Robertis Wydawnictwo: Albatros Seria: Piąta strona świata literatura piękna
Piąta strona świata
The Gods of Tango
2022-09-28
2017-02-02
Anna Dobrzańska

Kup Bogowie tanga w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Bogowie tanga

Oceny książki Bogowie tanga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bogowie tanga

Bardzo dobra książka. Świetnie się czyta. Wraz z główną bohaterką tej powieści poznajemy mroczne Buenos Aires na początku XX wieku. Buenos Aires przesiąknięte muzyką, tangiem i namiętnością. Odkrywając to miasto główna bohaterka odkrywa siebie i znajduje miłość, choć nie jest to dla niej łatwe. Musi wiele stracić, by odnaleźć siebie. Polecam!

Książka niezwykle do mnie przemawia, jako do osoby marzącej o wiązaniu swojego życia z muzyką. Główna bohaterka ma w sobie ogromną pasję i by móc grać na instrumencie jest gotowa zaryzykować naprawdę wiele. Jej przemiana, bardzo mnie zainspirowała i poruszyła. Świat tanga przedstawiony w mistrzowski sposób - zmysłowy, piękny, ale też obskurny i momentami niebezpieczny. Gorąco polecam tym, którzy szukają książki z niepowtarzalnym klimatem, piękną muzyką, oraz historią, która napełnia czytelnika nadzieją i sprawia, że książki nie da się odłożyć.

Świetna, nie da się odłożyć.

Świetna, nie da się odłożyć.

1282 użytkowników ma tytuł Bogowie tanga na półkach głównych
194 użytkowników ma tytuł Bogowie tanga na półkach dodatkowych

Caro De Robertis
Caro De Robertis
Osoba autorska pochodzenia urugwajskiego, spod której pióra wyszły takie powieści jak: "The President and the Frog" (nominowana do PEN/Faulkner Award i PEN/Jean Stein Book Award),"Cantoras" (nagrodzona Stonewall Book Award i Reading Women Award, a także nominowana do Kirkus Prize i Lambda Literary Award oraz wyróżniona przez dziennikarzy „New York Timesa"),"Bogowie tanga" (nagrodzona Stonewall Book Award),"Perła" oraz międzynarodowy bestseller "Niewidoczna góra", który otrzymał włoską Rhegium Julii Prize. Książki Caro De Robertis zostały przetłumaczone na siedemnaście języków i otrzymały wiele innych wyróżnień, w tym John Dos Passos Prize for Literature. De Robertis jest także wielokrotnie nagradzaną osobą tłumacką literatury latynoamerykańskiej i hiszpańskiej oraz osobą redaktorską antologii "Radykalna nadzieja. Źródło odwagi i siły w niebezpiecznych czasach". W 2017 roku Yerba Buena Center for the Arts umieściło Caro De Robertis na swojej liście „100 osób, organizacji i ruchów, które kształtują przyszłość kultury". W 2022 roku przyznano De Robertis stypendium Baldwin-Emerson, w ramach którego we współpracy z Uniwersytetem Columbia gromadzi historie starszych osób queer i trans o różnych kolorach skóry. De Robertis wykłada na Uniwersytecie Stanowym San Francisco. Mieszka w Oakland w Kalifornii z żoną i dwójką dzieci.

Cytaty z książki Bogowie tanga