Dom na Wyrębach. Cykl powieściowy

- horror
- Dom na Wyrębach (tom 1-3)
- 2022-07-27
- 2022-07-27
Niejeden z nas marzy o wyprowadzce do własnego domu na wsi. Niektórym udaje się zrealizować swoje plany, tak jak bohaterowi Domu na wyrębach. Chata z bali, ogień pod kuchenną płytą, spokój. Idylla? Prawie... Nieznana siła przestawia rzeczy w zamkniętych pomieszczeniach, a sąsiad okazuje się człowiekiem, „któremu nie udowodniono". Martwa cisza zalegająca nad tym miejscem z czasem staje się trudna do zniesienia, a poczucie zagrożenia z dnia na dzień jest coraz bardziej dojmujące. Wokół naiwnego mieszczucha zaczyna zaciskać się pętla...
Doskonale budowane napięcie i lekkie pióro sprawiają, że powieści grozy Stefana Dardy nie sposób odłożyć przed poznaniem zakończenia. Cykl Wyręby przeniesie Was do świata, w którym nic nie jest oczywiste, a słowiańskie wierzenia nadal są żywe.
Kup Dom na Wyrębach. Cykl powieściowy w ulubionej księgarni
Oceny książki Dom na Wyrębach. Cykl powieściowy
217 użytkowników ma tytuł Dom na Wyrębach. Cykl powieściowy na półkach głównych- Przeczytane 117
- Horror 4
- Groza 2
- Legimi 2
- Ebook 1
- Zainteresowana (mieszane uczucia) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom na Wyrębach. Cykl powieściowy
Cykl powieściowy Dom na wyrębach (Dom na wyrębach, Nowy dom na wyrębach, Nowy dom na wyrębach II) Stefan Darda.
Słowiańskie wierzenia wplecione we współczesną rzeczywistość na tle znanych mi miejsc tworzą doskonałe połączenie sielskości i grozy. Przeszło 750 stron, a napięcie nie ustępuje ani na chwilę! Dalej marzę o drewnianym domu na Polesiu, ale chyba już zacznę moczyć świece w święconej wodzie 😉
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłowiańskie wierzenia wplecione we współczesną rzeczywistość na tle znanych mi miejsc tworzą doskonałe połączenie sielskości i grozy. Przeszło 750 stron, a napięcie nie ustępuje ani na chwilę! Dalej marzę o drewnianym domu na Polesiu, ale chyba już zacznę moczyć...
Dom na odludziu, las, pełnie księżyca no i najważniejsze- dreszczyk niepokoju. Zdecydowanie uwielbiam takie klimaty i z całą pewnością jeszcze nie raz do niej wrócę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdybym każdą część czytał z osobna, ocena mogłaby być jeszcze wyższa. Jednakże cały cykl na pewno pozostanie jedną z pozycji, która zrobiła na mnie spore wrażenie. Tak się powinno pisać powieści grozy. Urokliwe na pozór Wyręby, w których poza jednym sąsiadem nie ma żywej duszy. Co innego z tymi nieżywymi...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna lektura na jesienne wieczory! Wciągająca od początku do końca. Zdecydowanie polecam fanom dreszczyku i niepokoju podczas czytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa gdzieś chyba pod koniec trochę się pogubiłam. Pierwsza część, lub nawet dwie były super, tajemnicze, niepokojące, trzymające w napięciu. A potem? Może dla mnie już za długo?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWizyta w Wyrębach oraz sąsiednim Kostrzewie upłynęła przyjemnie. W trakcie lektury pojawia się nostalgia za dzieciństwem, wizytami na wsi u dziadków oraz beztroską.
Pozycja obejmuje cały cykl o domu w Wyrębach. Całość prezentuje się przyzwoicie. Jednakże historia toczy się dość mozolnie, często zresztą skupiając się na otoczeniu, zajęciach bohaterów, tym samym zrzucając na drugi plan właściwą historię.
Pozycja podzielona jest na 3 części, zgodnie z wydawanymi kolejno powieściami.
Pierwsza część jest nieco rozwleczona i obejmuje przede wszystkim opis zajęć realizowanych przez głównego bohatera. Rzadko kiedy czuć jakiś dreszczyk.
Druga część różni się zdecydowanie względem pierwszej, zwłaszcza poprzez formę narracji. Historia prowadzona jest zdecydowanie ciekawej względem poprzedniej części.
Trzecia i ostatnia część stanowi poniekąd bezpośrednią kontynuację części drugiej. Forma narracji się nie zmieniła. Są dodane pewne nowe wątki, które rozwijają te przedstawione w poprzednich częściach. Jednakże odnosi się wrażenie, że historia jest ciągnięta jakby na siłę. Jakby autor nie bardzo miał pomysł jak rozwinąć pierwotny wątek. Zauważalne są też drobne nieścisłości fabularne.
Generalnie całość jest w porządku, lekko się czyta, bohaterowie są prawdziwi, z krwi i kości. Czuć polską swojskość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obejmuje cały cykl o domu w Wyrębach. Całość prezentuje się przyzwoicie. Jednakże historia toczy się dość mozolnie, często zresztą skupiając się na otoczeniu, zajęciach bohaterów, tym samym zrzucając na...
~ Można szczerze przyznać że Stefan Darda ma dar do pisania powieści grozy ! Absolutny majstersztyk 👌 tutaj wszystko ma swoje tempo … z rozdziału na rozdział człowiek przepada , i mimo że słońce grzeje to książka wywołuje ciarki na skórze … Strzygi , dwa domy w środku lasu , morderstwa i egzorcyści 🔥🔥 klasyka ale napisana w taki sposób że przepadasz !
Czytelnicy szczególnie lubujący się w mitologii słowiańskiej będą zachwyceni !
W tym wydaniu znajdziecie nie tylko pierwszą część historii ale również drugą , napisaną 10 lat po premierze tomu pierwszego .
Opłacało się czekać ponieważ drugi tom również porywa odsłaniając za sobą kolejną bardzo ciekawą jak i mroczną postać ze świata mitologii mianowicie Wielkich Ludzi 👌
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytelnicy...
Lubię takie horrory, nieoczywiste, tajemnicze. Atmosfera budowana powoli, jakieś szepty, jakieś przemykające postaci. I powoli narastający strach.
Dobre to było!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre to było!
Uwielbiam takie klimaty! Dla mnie to czytelniczy raj
Uwielbiam takie klimaty! Dla mnie to czytelniczy raj
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dom na Wyrębach" Stefan Darda
Muszę przyznać, że ta opowieść wciągnęła mnie swoim mrocznym klimatem. Autor bardzo szybko zaraził mnie ponurą atmosferą Wyrębów. Od pierwszych stron czułam narastający niepokój, a subtelne przestawianie przedmiotów, zimny dotyk nadprzyrodzonych mocy, czy obecność dziwacznego sąsiada, dopełniały wrażenia nierzeczywistości. Zbliżyłam się do lasu otaczającego Wyręby i starych wierzeń, ale przede wszystkim do duchów, które wydawały się być tam obecne od zawsze.
Cykl zawiera trzy tomy. Głównym bohaterem pierwszej części jest Marek, wykładowca UMCS, a jednocześnie samotnik i pasjonat fotografii przyrodniczej. W drugiej i trzeciej części cyklu miejsce Marka (po tragicznych wydarzeniach na Wyrębach) zajmuje jego przyjaciel Hubert, który odziedziczył po nim dom.
Marek odnalazł schronienie w odludnym domu, a przynajmniej tak mu się początkowo wydawało. To co zaczęło dziać się w jego domu i najbliższej okolicy spowodowało, że ta sielanka wiejskiego spokoju szybko przerodziła się w klaustrofobiczny koszmar. Hubert nie miał wcale lepiej.
Podobała mi się narastająca atmosfera zagrożenia, ale też wyrazista warstwa obyczajowa. Znalazłam tu głęboko rozwinięte relacje międzyludzkie, naturalne dialogi i bardzo zżyłam się z bohaterami. Kibicowałam im nawet w obliczu najbardziej przerażających przeżyć.
Nie będę zdradzać szczegółów finału, ale muszę powiedzieć, że książka pozostawiła mnie z uczuciem niepokoju. Nie strachu. Jeśli zdecydujecie się przeczytać "Dom na Wyrębach" to z pewnością nocna cisza i u Was będzie pulsować czymś złowrogim.
"Dom na Wyrębach" Stefan Darda
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że ta opowieść wciągnęła mnie swoim mrocznym klimatem. Autor bardzo szybko zaraził mnie ponurą atmosferą Wyrębów. Od pierwszych stron czułam narastający niepokój, a subtelne przestawianie przedmiotów, zimny dotyk nadprzyrodzonych mocy, czy obecność dziwacznego sąsiada, dopełniały wrażenia nierzeczywistości. Zbliżyłam się do...