Zaś słońce wschodzi

Okładka książki Zaś słońce wschodzi autora Ernest Hemingway, 9788367262217
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Zaś słońce wschodzi
Ernest Hemingway Wydawnictwo: Marginesy Ekranizacje: Słońce też wschodzi (1957) Seria: [Ernest Hemingway w Marginesach] literatura piękna
[Ernest Hemingway w Marginesach]
The Sun Also Rises
2022-06-15
1977-01-01
1926-01-01
Maciej Potulny
Ekranizacje:
Słońce też wschodzi (1957)

Kup Zaś słońce wschodzi w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Zaś słońce wschodzi

Oceny książki Zaś słońce wschodzi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaś słońce wschodzi

Oj nie lubił Hemingway swoich amerykańskich znajomych we Francji skoro został zainspirowany do opisania tak pustych, okropnych ludzi, nie doceniających nic i żyjących jakby jutro miało nie nadejść. Trzeba troszeczkę przyzwyczaić się do stylu ale robi wrażenie czym zajęci byli ekspaci w Europie.

Na półkach: , , , , ,

Amerykanin w Paryżu.
Co prawda George Gershwin skomponował ten poemat symfoniczny trzy lata po ukazaniu się powieści, jednak dobrze obrazuje zachowanie Amerykanów w Europie. Lata dwudzieste to w USA czasy prohibicji i pruderii, w Anglii normy społeczne też były bardzo sztywne, Francja i Hiszpania były wręcz oazami wolności. Sześć lat po zakończeniu I wojny światowej w Paryżu nie było już śladów wojny. Co innego ludzie, wojna zabrała im lata młodości, naznaczyła traumą i pozostawiła zagubionych, pragnących nadrobić lata wojny. Pisarze, których młodość przypadała na lata wojny, zostały w powieści nazwane straconym pokoleniem. Do tego pokolenia zalicza się najbardziej znanych pisarzy amerykańskich i nie tylko amerykańskich. Do tego grona należał też Hemingway. Zamieszkał w Paryżu w 1921 roku i przebywał tam wśród pisarzy podobnych do siebie. W 1923 roku po raz pierwszy odwiedził Pampelunę w Hiszpanii i brał udział w festiwalu San Fermin, zafascynował się wtedy walkami byków. Wracał tam przez kolejne lata, a 1925 roku zabrał tam grupę amerykańskich i angielskich przyjaciół. Te wszystkie wydarzenia opisuje w powieści „Słońce zaś wschodzi”.

Ciekawy jest tytuł, pomimo mroków wojny, słońce zaś wschodzi i życie toczy się dalej. Tylko jak dalej żyć? Pragną odreagować lata wojny i korzystać z uciech, jakie może dać im życie. Bohaterami powieści jest grupa dobrych znajomych, którzy mają podobną przeszłość. Teraz w Paryżu wędrują po restauracjach, barach, nocnych klubach i bardzo dużo piją, tocząc pijackie rozmowy. Co chwila wybuchają między nimi pijackie konflikty. Głównym powodem tych konfliktów jest jedyna kobieta, lady Brett Ashley, która uwodzi kolejnych mężczyzn i ich zostawia. Poszukuje ciągle nowych wrażeń i nowych podniet do życia. Zresztą dotyczy to całej grupy, która pragnie zapełnić egzystencjonalną pustkę nowymi wrażeniami. Narrator powieści, który jest alter ego Hemingway, wyrusza z przyjacielem do Hiszpanii na ryby i tam się relaksują. Nie trwa to długo. Wszyscy znowu spotykają się w Pampelunie, w czasie festiwalu San Fermine, gdzie główną atrakcją są walki byków. Nareszcie wydarzenia, które dostarczają im dużo wrażeń, ale też zwiększają się konflikty między nimi. Oczywiście doprowadza to do rozpadu grupy i każdy idzie swoją drogą.

„Słońce zaś wschodzi” jest pierwszą powieścią Hemingway, która od razu wywołała sensację towarzyską i cieszyła się dużą popularnością. Czytano ją wówczas, jako powieść z kluczem, a czytelnicy doszukiwali się w bohaterach powieści, znajomych pisarza, którzy w tym czasie przebywali w Paryżu. Czytelniczki uznały Brett Ashley za wzór kobiety niezależnej i wyzwolonej. Dzisiejszy czytelnik już nie poszukuje klucza w tej powieści, co nie zmienia faktu, że to jest interesująca lektura i nadal zachwyca. Na pierwszy rzut oka wydaje się prostą, wakacyjną przygodą grupy przyjaciół, ukazując ich codzienność. Jednak w tych wędrówkach po knajpach, piciu i ciągłych utarczkach jest drugie dno, pustka, rozgoryczenie, brak sensu i celu w życiu. Świetnie autor oddaje klimat tamtych czasów i nastroje panujące wśród „straconego pokolenia”. Niestety nie było to w XX wieku jedyne „stracone pokolenie”. „Słońce zaś wschodzi” należy do klasyki literatury światowej i jak każdy klasyk nie zestarzała się, czyta się ją z dużą przyjemnością. Mnie zachwyciła powściągliwa narracja, która jednak oddaje zróżnicowaną przyrodę i widoki we Francji i Hiszpanii. Fascynujący był także wręcz reporterski opis festiwalu w Pampelunie i walki byków. Wyczuwa się w tych opisach fascynację corridą samego autora.

Amerykanin w Paryżu.

Co ja przeczytałam? Czy to mi się podobało? Trudno było mi na początku znaleźć odpowiedzi na te pytania.

Proste zdania, posta historia; postacie dużo piją, gadają, jadą do Hiszpanii, oglądają corridę, przeżywają różne miłości (nie zawsze spełnione).

Musiałam sobie doczytać, że zamysłem Hemingwaya było pisać tak jak maował Cézanne – skupienie się na najważniejszych formach, ograniczona paleta barw, a jednak przez tę prostotę nadal możliwe jest odczytanie czegoś więcej. Stąd właśnie te krótkie zdania i opisy, tak jakbyś stał obok i streszczał, co się dzieje, bez wchodzenia w detale. Oddanie klimatu mocnymi pociągnięciami. A cała reszta – co postacie, a prawdę myślą i czują? To już czytelnik musi sam sobie opowiedzieć.

Na początku z jednej strony wydawało mi się, że to książka o niczym, ale jednak intrygowało. Zdecydowanie ciekawiej robi się, gdy docierają już do Hiszpanii.

Czuć też mocny zachwyt postawą carpe diem, która każdemu się czasem przyda. To akurat na plus.

Doceniam zabieg stylistyczny Hemingwaya, ale czy ja tak naprawdę lubię tę książkę? Trochę tak, trochę nie - bo wolę jednak inne opisy emocji/postaci.

Niemniej, to dobra i ciekawa lektura, w której tylko pozornie niewiele się dzieje.

4525 użytkowników ma tytuł Zaś słońce wschodzi na półkach głównych
536 użytkowników ma tytuł Zaś słońce wschodzi na półkach dodatkowych

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway
Pisarz, dziennikarz, sportowiec, myśliwy. Urodził się w Chicago, jako drugie z szóstki dzieci. W 1917 rozpoczął pracę dla dziennika Kansas City Star. Rok później zgłosił się na ochotnika jako kierowca ambulansu na Włoskim froncie, gdzie został ciężko ranny, ale odznaczony za swoją służbę. Te doświadczenia posłużyły za inspirację dla jego powieści "Pożegnanie z bronią". Powrócił do Stanów w 1919 roku i w 1921 ożenił się z Hadley Richardson, pierwszą z czterech żon. W 1922 był reporterem w czasie wojny grecko-tureckiej, po czym zrezygnował z dziennikarstwa na rzecz poświęcenia się pisarstwu. Osiadł w Paryżu, utrzymując znajomość z innymi emigrantami, jak Ezra Pound oraz Gertruda Stein. Z pasją oddawał się walkom byków, polowaniom na grubego zwierza i połowom dalekomorskim. W uznaniu dla jego pozycji w świecie literatury otrzymał w 1954 literacką Nagrodę Nobla po publikacji "Starego człowieka i morza". Krótko po wydaniu tej książki, udał się do Afryki na safari, gdzie dwukrotnie niemal zginął w sukcesywnych katastrofach lotniczych, które sprawiły, że spędził resztę życia w bólu oraz złym stanie zdrowia. W 1961 roku popełnił samobójstwo. Podczas swojego pobytu w Paryżu znalazł się pod wpływem modernistów. Jako pisarz rozpoczynający karierę po Wielkiej Wojnie, jego styl i koncepcje literackie kształtowały się w reakcji i opozycji do wojny oraz złożonemu stylowi XIX-wiecznych pisarzy. Hemingway uważał, że motywy pisarza nie powinny być częścią tekstu, ale znajdować się "pod powierzchnią" - nazwał to "teorią lodowca". Jego styl był zwięzły, pozbawiony ozdobników, rzadko korzystający ze zdań złożonych. To ekonomiczne wykorzystanie języka wywarło silny wpływ na literaturę XX wieku.

Cytaty z książki Zaś słońce wschodzi