Ludzkie zwierzę

Mariusz Leszczyński Wydawnictwo: Lucky kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2022-02-07
2022-02-07

Kup Ludzkie zwierzę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludzkie zwierzę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzkie zwierzę

Bardzo duża ilość wątków i postaci sprawiła, że ławo się gubiłam i traciłam wątek. W rezultacie ciężko mi było dobrnąć do końca, choć sama historia była interesująca.

Ta książka to było...coś niesamowitego,fenomenalnego. Książka wciągnęła mnie całkowicie, pochłonęła każdą cząstkę mnie.
Nie będę zdradzać fabuły,jedynie swoje odczucia mówię, bo tą książkę, po prostu trzeba przeczytać samemu.

Recenzja

„Ludzkie zwierzę” Mariusza Leszczyńskiego to książka, która od pierwszych stron wciąga jak najlepszy kryminał, ale równocześnie zmusza do zastanowienia się nad tym, jak cienka jest granica między człowiekiem a jego najbardziej pierwotnymi instynktami.

Na pierwszy plan wysuwają się Paweł Wilk doświadczony policjant, który niejedno już widział, i Renata Mazur aspirantka, dla której to pierwsze śledztwo. Ich duet jest fascynujący, bo od początku widać, że patrzą na świat zupełnie inaczej: on bardziej twardo i z dystansem, ona jeszcze z wrażliwością i świeżością spojrzenia. I nagle oboje muszą zmierzyć się ze sprawą, która wstrząsa nie tylko małym miasteczkiem, ale także nimi samymi.

Zaginięcie 15-letniej Marty Barańskiej i późniejsze odkrycie jej ciała w rodzinnym grobowcu to tylko początek historii, która odsłania kolejne mroczne sekrety.
Najbardziej poruszyło mnie to, że autor nie skupia się wyłącznie na samym śledztwie, ale też na psychice bohaterów pokazuje, jak sprawa powoli ich zmienia, jak ciężar zbrodni odbija się na ich wyborach i życiu prywatnym. Nie wszystko jest takie, na jakie wygląda, a każdy kolejny rozdział uświadamia, że prawda bywa znacznie bardziej skomplikowana, niż początkowo się wydaje.
To, co najbardziej doceniam w tej książce, to brak schematyczności.

Leszczyński nie idzie utartymi ścieżkami kryminału zamiast tego miesza emocje z brutalną rzeczywistością, pokazując człowieka nie tylko jako ofiarę czy kata, ale także jako istotę uwikłaną w instynkty, które czasem trudno kontrolować. Dzięki temu tytuł „Ludzkie zwierzę” nabiera jeszcze głębszego znaczenia.

Po lekturze zostało we mnie mnóstwo pytań. Jak daleko posunęłabym się ja, gdybym stanęła przed podobnymi wyborami? Czy człowiek faktycznie jest w stanie zapanować nad ciemną stroną swojej natury? A może właśnie to, co w sobie tłumimy, prędzej czy później znajdzie ujście?

To książka, która wciąga, trzyma w napięciu, a jednocześnie prowokuje do rozmów i refleksji. Nie da się jej odłożyć i zapomnieć wraca w myślach jeszcze długo po przeczytaniu.

#LudzkieZwierzę #MariuszLeszczyński #kryminał #recenzja #książka #czytam #emocje #thriller #dyskusja

Recenzja

359 użytkowników ma tytuł Ludzkie zwierzę na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Ludzkie zwierzę na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ludzkie zwierzę

Dodaj cytat z książki Ludzkie zwierzę