To wszystko dla ciebie

- All for you
- 2021-10-27
- 2021-10-27
- Danuta Fryzowska
Louise Jensen jest mistrzynią psychologicznego suspensu. Przygotowuje scenę, zaprasza czytelnika i rozpoczyna wyjątkowy spektakl, który przyprawia o dreszcze i zawroty głowy. Gdy przedstawienie się kończy, jesteś kompletnie skołowany, absolutnie zachwycony – i całkowicie przerażony!
Oto Walshowie, przykładna rodzina z przedmieść. Ale za drzwiami ich idealnego domu toczy się prawdziwy dramat.
Kieron, młodszy syn, jest poważnie chory. Wisząca nad nim groźba śmierci wprowadza napięcie we wszystkie rodzinne relacje.
Connor, starszy, zrobił coś, o czym nie może nikomu powiedzieć. Konsekwencje jego czynu są przerażające i chłopak czuje, że wreszcie go dopadną.
Ellen, matka, jest na krawędzi załamania. By zajmować się Kieronem, porzuciła dobrze zapowiadającą się karierę chirurżki. Choć nigdy nie przyzna tego na głos, czasem żałuje swojej decyzji.
Aiden, ojciec, to kłamca. Rodzina pozornie jest dla niego najważniejsza. Dlaczego więc tak bardzo chce od niej uciec?
Wszystkich zżera poczucie winy. Wszyscy chcą osłonić pozostałych. Jakby dręczył ich ten sam mroczny sekret.
Co starają się chronić? I co się stanie, gdy tajemnica wyjdzie na jaw? Wkrótce jest jasne, że Walshowie i ich przyjaciele mogą być w niebezpieczeństwie, a każdy członek rodziny musi zrobić wszystko, co w jego mocy, aby ocalić siebie i innych...
Kup To wszystko dla ciebie w ulubionej księgarni
Oceny książki To wszystko dla ciebie
836 użytkowników ma tytuł To wszystko dla ciebie na półkach głównych- Przeczytane 557
- 2022 25
- 2021 16
- 2023 10
- 2025 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce To wszystko dla ciebie
Niby ciekawa, niby akcja wartka, niby nieprzewidywalne zakończenie, a jednak coś nie do końca przemawia. Mocno nieautentyczne zachowania i wewnętrzne dialogi bohaterów. Trzyma w napięciu i jednocześnie irytuje nieprawdopodobieństwem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo zawiła momentami aż za bardzo.
Może nie była najgorsza, ale czegoś w niej brakuje.
Książka bardzo zawiła momentami aż za bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele wątków miałam wrażenie, że tymi tajemnicami to można jeszcze ze trzy książki napisać. Strasznie przekombinowana. Zakończenie mnie nie zaskoczyło.
Może nie była najgorsza, ale czegoś w niej brakuje.
Była okej.
Była okej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była moja pierwsza styczność z twórczością Louise Jensen i nie jestem zawiedziona. Fajnie zbudowana fabuła, która trzyma w napięciu do samego końca. A zakończenie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy już myślisz, że wszystko wiesz... zaskoczenie. To lubię najbardziej. Polecam
Muszę przyznać, że tytuł zrozumiałam dopiero na końcu książki...
Czyta się ją bardzo szybko, a każdy rozdział przeżywa z bohaterami...
Zaskakująca książka...i trudna historia, poruszająca wiele trudnych problemów...
Muszę przyznać, że tytuł zrozumiałam dopiero na końcu książki...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka rozsypała nam puzzle w postaci rozdziałów tak umiejętnie, że poznając ostatnie elementy tej układanki byłam naprawdę zaskoczona...
Czyta się ją bardzo szybko, a każdy rozdział przeżywa z bohaterami...
Louise Jensen znowu to zrobiła — skonstruowała thriller psychologiczny, w którym każde słowo ma znaczenie, każda postać coś ukrywa, a wszystkie tropy prowadzą do... no właśnie, do mrocznych zakamarków ludzkiej duszy.
Od pierwszych stron wiadomo, że coś tu nie gra. Wszyscy mają tajemnice. Przeszłość nie daje o sobie zapomnieć, emocje buzują, a nad całością unosi się duszna atmosfera niepokoju. To książka o tym, jak bardzo daleko można się posunąć z miłości do dziecka. Jak łatwo można przekroczyć granice, gdy do gry wchodzą choroba, bezradność i strach.
Ale To wszystko dla ciebie to nie tylko historia o chorobie dziecka — to misternie utkany kolaż przeszłości, win, zaniechań i sekretów, które wychodzą na światło dzienne bardzo powoli. Autorka dawkuje napięcie z precyzją chirurga. Każdy rozdział to nowe odkrycie, a wszystkie wątki – choć wydają się początkowo niepowiązane – na końcu składają się w logiczną, choć przerażającą całość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd pierwszych stron wiadomo, że coś tu nie gra. Wszyscy mają tajemnice. Przeszłość nie daje o sobie zapomnieć, emocje buzują, a nad całością unosi się duszna...
Przewidywalna, za dużo rozciągniętych fragmentów.
Przewidywalna, za dużo rozciągniętych fragmentów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStudium ludzkiej natury z mrocznych sfer.
Kiedy matczyna miłość zamienia się w obsesję — jak daleko można się posunąć?
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Louise Jensen. Przyznam, że mam dość ambiwalentne odczucia.
Z tej książki bardzo wyraźnie przebija przerażająca prawda: „Zrobię dla Ciebie wszystko”, umotywowane miłością, to deklaracja, która przeraża i może nieść zniszczenie – gdy obiekt miłości staje się nie tylko celem, ale również uzasadnieniem do przekraczania wszelkich norm. Ostatecznie może to prowadzić wprost w ramiona szaleństwa.
Ale to nie wszystko. Tutaj czytelnik zmierzy się również z tym, jak nie przepracowana przeszłość potrafi przedrzeć się brutalnie do teraźniejszości. A to wyjątkowo źle wróży rodzicielstwu w kryzysie, które w tej książce zdaje się być egzaminem z całego życia. W obliczu emocjonalnego klinczu — co jeszcze wyłania się z rodzicielstwa i partnerstwa, gdy rzeczywistość zamienia się w arenę dla wewnętrznych demonów i nie uzdrowionych traum?
Czy miłość to czasami coś interesownego i brudnego?
Ta powieść tego nie ukrywa.
Czy kryzys wydobywa prawdziwe oblicze człowieka, czy je zniekształca — a może po prostu składa się ono z wielu twarzy?
Jak bardzo potrzeba kontroli losu może zagrozić dobrostanowi całej rodziny?
To wszystko odnajdziemy w działaniach zdesperowanej matki.
Czy w skrajnych sytuacjach i silnych emocjach nie tracimy z oczu tego, co słuszne, a trzymamy się tego, co daje choćby złudzenie sprawczości?
To pytanie dotyka każdego z nas.
Czego należy się chwycić, gdy zaciera się granica między winą a odpowiedzialnością, karą a samoudręczeniem?
Czy w przypadku żywych dawców można mówić o pełnej świadomości własnego wyboru?
Czy nie wisi nad nimi widmo oczekiwań i narracji, w której z góry obsadzono ich w roli tych, którzy mają przynieść ocalenie?
W jakim kierunku powinni działać rodzice, by wychować dziecko bez obciążania go własnym ciężarem?
Ile jest w nas zgody na niedoskonałość wobec bliskiej osoby?
A co, jeśli czasem naprawdę bywa tak, że nie zawinił nikt – i to właśnie w tej świadomości kryje się światło i początek uzdrowienia?
Książka zdecydowanie porusza wiele istotnych kwestii i może być silnym impulsem do refleksji.
Ale...
Mimo tych wartościowych warstw, mam też kilka zastrzeżeń, które znacząco wpłynęły na mój odbiór:
Mikroskopijne rozdziały (momentami po kilka zdań) w końcowej części książki — zamiast budować napięcie, zwyczajnie irytują.
Przesyt dramatów. Zbyt wiele tragedii, zarówno większych, jak i mniejszych, upchniętych na niewielkiej przestrzeni fabularnej. To daje wrażenie przeładowania — aż do zmęczenia.
Przekombinowana konstrukcja fabuły. W pewnym momencie historia zaczyna wydawać się nierealna — jakby autorka zbyt mocno chciała zaszokować, zamiast zaufać głębi samego tematu.
Czy sięgnę po kolejną książkę Louise Jensen?
Całkiem możliwe. Właśnie ze względu na tę kontrowersyjność, która być może jest jej siłą. Potrafi poruszyć niełatwe tematy i otworzyć przed czytelnikiem niewygodną drogę przez własne przekonania.
Czy polecam tę książkę?
Jeśli lubisz przyglądać się psychologicznym portretom postaci, nie boisz się emocjonalnego dyskomfortu i nie przeszkadzają Ci pewne przesady fabularne - warto spróbować.
Studium ludzkiej natury z mrocznych sfer.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy matczyna miłość zamienia się w obsesję — jak daleko można się posunąć?
Początek dobrze się zapowiadał, całe rozwiązanie fabuły było tragicznie niespójne, absurdalne i niedorzeczne. Całość za bardzo niemożliwa i nieciekawa. Książka mnie znudziła i odsłuchiwałam ją jako audiobook, co moją irytację spotęgowało, bo lektor nie był dobrze dobrany i jego akcenty na niektóre emocje były przesadzone i sztuczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca historia, trochę przegadana, ale dobrze się czytało.
Wciągająca historia, trochę przegadana, ale dobrze się czytało.