Diana. Jej historia

- Diana. Her True Story - In Her Own Words
- 2021-11-12
- 2021-11-12
- Emilia Skowrońska
Księżna Diana, królowa ludzkich serc – ikona za życia i legenda po śmierci – nie przestaje fascynować.
Ta przełomowa biografia nazwana „najdłuższym pozwem rozwodowym w historii” została napisana we współpracy z samą księżną i przy wsparciu jej przyjaciół. Nigdy wcześniej żaden członek rodziny królewskiej nie mówił w tak surowy, nieupiększony sposób o swoim nieszczęśliwym małżeństwie, relacji z królową, wyjątkowym życiu w domu Windsorów, nadziejach, obawach i marzeniach.
Po dwudziestu pięciu latach od pierwszego wydania Morton powraca do tajnych taśm, które nagrał z księżną, i ujawnia nowe, zaskakujące fakty o jej życiu i osobowości. W tym nowym, rozszerzonym wydaniu biograf analizuje dziedzictwo Diany – kobiety, która odmieniła rodzinę królewską, nadając jej bardziej emocjonalną, ludzką twarz, a tym samym pomagając jej wejść w XXI wiek. Morton bada także także wpływ, jaki poprzednia edycja książki wywarła na opinię publiczną. Diana. Jej historia jest książką najbliższą autobiografii księżnej, jaka kiedykolwiek powstanie.
Kup Diana. Jej historia w ulubionej księgarni
Oceny książki Diana. Jej historia
913 użytkowników ma tytuł Diana. Jej historia na półkach głównych- Przeczytane 561
- 2022 38
- 2023 16
- 2021 11
- 2024 10
- Audiobooki 9
Tagi i tematy do książki Diana. Jej historia
Cytaty z książki Diana. Jej historia
Byłam śmiertelnie spokojna, jak zwierzę prowadzonę na rzeź !
Czułam się trochę zakłopotana, ze względu na zainteresowanie prasy nie wychodziłam z zamku. Uznano, że tak będzie najlepiej. Pan i pani Park...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diana. Jej historia
Bardzo wciągająca...Polecam wszystkim, których choć trochę interesuje życie jako księżna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6.5
Minusy
Niektóre wątki się powtarzały. Czytało się te same zdania drugi raz.
Druga część była dla mnie ciekawsza i lepiej mi się ją czytało. Fajne analizy postaci i wydarzeń.
Najbardziej trafiony był opis Diany, przedstawiający jej skrajne cechy, które często budziły wiele emocji.
Jak każdy człowiek i ona miała wiele wad. Ale myślę że zalet miała jeszcze więcej. Tyle trudów ile doświadczyła zarówno w dzieciństwie jak i później w małżeństwie nie każdy umiał by udźwignąć a ona umiała to wykorzystać i wg mnie dzięki temu nastąpił jej największy rozwój w poszukiwaniu siebie oraz swoich mocnych stron, zdolności, które tak wykorzystywała by nieść pomoc innym.
Tragiczna śmierć była na pewno zaskoczeniem zwłaszcza że zaczęła żyć pełnią i robić coś dla siebie. I wiele wątków spisków wydaje się być realnych i myślę, że nawet jeśli takie spiski były to nie zdążyły się zrealizować bo nastąpił ten tragiczny wypadek. Alkohol, niedorzeczna prędkość, brak zapiętych pasów bezpieczeństwa, ucieczka przed fotoreporterami - chyba było to wystarczające aby stało się to co się stało. Ciekawe jakby się toczyło jej życie dalej gdyby żyła.
I zdecydowanie za mało zdjęć.
6.5
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinusy
Niektóre wątki się powtarzały. Czytało się te same zdania drugi raz.
Książka „Diana. Jej historia” okazała się dla mnie bardzo ciekawym dopełnieniem po obejrzeniu kilku dokumentów o życiu księżnej. W filmach przedstawia się często ogólny obraz jej losów, natomiast książka pozwala zajrzeć głębiej, bardziej intymnie – zwłaszcza tam, gdzie pojawiają się jej własne zapiski i wypowiedzi.
Ta część zrobiła na mnie największe wrażenie. Diana mówiła tam bardzo bezpośrednio, momentami wręcz surowo. Czytając jej słowa, miałam wrażenie, że próbuję zrozumieć osobę, na której życie ogromny wpływ miała nie tylko monarchia, presja mediów, ale też trudna sytuacja rodzinna z dzieciństwa. Rodzice, ich relacja, rozwód – wszystko to wydaje się mocno ukształtowało jej charakter, potrzeby emocjonalne i sposób patrzenia na siebie oraz innych. W pewnych momentach zastanawiałam się, jak bardzo to wszystko namieszało jej w głowie i ile z jej decyzji było próbą walki o własne miejsce i akceptację.
Z kolei fragmenty opracowane i opisane przez autora czytało mi się zauważalnie lżej. To on nadawał pewną strukturę jej słowom, tłumaczył kontekst, wyjaśniał motywy działań i zachowań, pozwalając zobaczyć w Dianie nie tylko ikonę czy ofiarę systemu, ale też osobę wrażliwą, świadomą, poszukującą. Dzięki temu całość nabiera bardziej pełnego i zrównoważonego obrazu.
To książka, która nie tylko opowiada historię Diany, ale przede wszystkim pozwala ją poczuć – z całym ciężarem emocji, które niosła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część zrobiła na mnie największe wrażenie. Diana mówiła...
Czy życie księżnej Diany było pasmem nieszczęść? A może stanowiła ikonę zmian i inspiracji?
Diana Spencer to osoba znana każdemu w szczególności tym co interesują się życiem brytyjskiej rodziny królewskiej. Nie miałam jeszcze okazji czytać jej biografii, więc chętnie sięgnęłam po "Diana. Jej historia". Lektura jest napisana całkiem przystępnie, choć podzielona na trzy części, gdzie pewne informacje autor powtarza, co w mojej ocenie jest zbędne. Jednak całościowo nie wypada ona źle.
Diana była bardzo młoda w momencie wstąpienia w szeregi rodziny królewskiej. Skromna i zagubiona, trochę pozostawiona sama sobie. Bardzo szybko przekonała się o tym, że nie może liczyć na wsparcie męża Karola, który odnosił się z dużym chłodem do żony. Próba zwrócenia na siebie uwagi też nie przynosiła rezultatu, co objawiło się chorobą związaną z bulimią i nerwami.
Swoją delikatnością i skromnością wzbudzała zaciekawienie wśród zwykłych ludzi,ale także paparazzi. Ci ostatni utrudniali jej codzienne funkcjonowanie i spawili, że każdy jej ruch był dokładnie obserwowany i tak zostało już do samego końca...
Brak wsparcia, ogromne oczekiwania i życie w trójkącie z kochanką męża doprowadziło ją do szaleństwa. Odnoszę wrażenie, że była bardzo nieszczęśliwa, a jedyną radość dawało jej macierzyństwo i później pomoc najbardziej potrzebującym w walce z AIDS i HIV. Przełamywała bariery i pokazywała ludzką twarz reprezentując rodzinę, która jest raczej zachowawcza w okazywaniu uczuć...
Niemniej sądzę, że niewiele ją w życiu spotkało dobrego, za to ona niosła dobro...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDiana Spencer to osoba znana każdemu w szczególności tym co interesują się życiem brytyjskiej rodziny królewskiej. Nie miałam jeszcze okazji czytać jej biografii, więc chętnie sięgnęłam po "Diana. Jej historia". Lektura jest napisana całkiem przystępnie, choć podzielona na trzy...
Dla fanki brytyjskiej monarchii - pozycja obowiązkowa. Jednak dla mnie wystarczyłaby I część - to co rzeczywiście się znalazło na taśmach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest podzielona na trzy części: pierwsza to treść wywiadów z Dianą, druga to biografia a trzecia opis tego, co działo się wokół postaci księżnej po Jej śmierci. To jest dość istotne, ponieważ dwa albo trzy razy czyta się te same fakty. W mojej ocenie jest to męczące i nieprzemyślane. Najciekawsza część, czyli wywiady z księżną są bardzo chaotyczne, niesforne i drażniąco nieprecyzyjne. Może taka właśnie była i to jest wartość tej części książki, ale czyta się niezwykle trudno.
Książka jest podzielona na trzy części: pierwsza to treść wywiadów z Dianą, druga to biografia a trzecia opis tego, co działo się wokół postaci księżnej po Jej śmierci. To jest dość istotne, ponieważ dwa albo trzy razy czyta się te same fakty. W mojej ocenie jest to męczące i nieprzemyślane. Najciekawsza część, czyli wywiady z księżną są bardzo chaotyczne, niesforne i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCala historia była mi raczej nieznana, bo nie interesowałam się rodziną królewską. Liczne filmiki na internecie skłoniły mnie jednak do sięgnięcia po tę książkę. Pierwsza część, jako spisanie słów samej Diany, była bardzo ciekawa. Druga część już od samego Andrew Mortona nieco mniej, choć dalej chłonęłam całą historię. Momentami przeciągana i powtarzalna. Nie była to jednak zła książka, choć wiadomo, że to tylko historia jednej ze stron. Mimo wszystko jestem w stanie uwierzyć w tę część zaprezentowaną w tej książce.
Cala historia była mi raczej nieznana, bo nie interesowałam się rodziną królewską. Liczne filmiki na internecie skłoniły mnie jednak do sięgnięcia po tę książkę. Pierwsza część, jako spisanie słów samej Diany, była bardzo ciekawa. Druga część już od samego Andrew Mortona nieco mniej, choć dalej chłonęłam całą historię. Momentami przeciągana i powtarzalna. Nie była to jednak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Diany udowadnia, że lepiej być z milionerem niż z księciem Wielkiej Brytanii, moi drodzy.
Narracja jest chaotyczna, przez co męcząca.
Podobało mi się dorzucenie aktualnych wątków.
Choć książka jest napisana oczywiście pod księżną, to brakuje mi trochę faktów obiektywniejszych. Skupiono się na najbliższym otoczeniu Diany.
Trochę jest w tym zbyt emocjonalna - głównie negatywnie. Skupiono się bardziej, aby wzbudzać emocje niż na samej historii Diany. Odnoszę wrażenie, że była napisana pod impulsem chwili. Co nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.
Kilka razy czytając pytałam się: skoro tak, to dlaczego nie zrobiłaś inaczej? Brakowało mi logiki w wywodach autora.
Warto zwrócić uwagę, że Diana jest wzorem, aby dbać o siebie, pomagać innym oraz nie pozostawać w toksycznych relacjach, a przede wszystkim nie tkwić w toksycznym środowisku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla osób nieznających kontekstów (takich jak ja),to jest częściowo trudna do zrozumienia.
Narracja jest chaotyczna, przez co męcząca.
Podobało mi się dorzucenie aktualnych wątków.
Wokół postaci księżnej Diany narosło wiele plotek, niewyjaśnionych okoliczności. Książka Andrew Mortona pozwala spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy - oczami samej Diany. Podobno to jedna z nielicznych tego typu pozycji wydawniczych, gdyż Diana nie udzielała zbyt wielu wywiadów. Tutaj opowiada jak wyglądało życie z rodziną królewską z jej perspektyw. Bardzo smutnej perspektywy. Wszyscy wiemy jak się skończyło. To wydanie książki, zostało po latach wzbogacone o nowy komentarz. To też idealna pozycja dla tych którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o pochodzeniu, dzieciństwie księżnej Diany.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo todawno w żadnej książce nie czułam tyle bólu
dawno w żadnej książce nie czułam tyle bólu