Wampir. Jak rodzi się zło

- 2021-07-28
- 2021-07-28
Głośny reportaż o "wampirze z Bytowa" Leszku Pękalskim. Nowe, uzupełnione wydanie, opatrzone wstępem Igora Brejdyganta. W 2019 roku ten seryjny morderca, po 25 latach w więzieniu, miał trafić na wolność. Podejrzany o siedemnaście morderstw został skazany za jedno, a sam przyznał się do prawie siedemdziesięciu. W 1996 roku usłyszał wyrok. Według opinii biegłych Pękalski jest sadystą, nekrofilem i nekrosadystą. Do dziś nikt nie wie, ile zbrodni ma na swoim koncie. Autorka reportażu na podstawie rozmów z Pękalskim, jego bliskimi, biegłymi psychiatrami oraz policjantami opowiada przerażającą historię o jednym z największych zbrodniarzy powojennej Polski.
Ze wstępu Igora Brejdyganta:
Leszek Pękalski to jedna z najbardziej tajemniczych zagadek nie tylko dla kryminalistyki, ale także dla neurologii, psychiatrii, psychologii, socjologii, filozofii i pewnie dla wielu jeszcze innych dziedzin nauki. Słynne ecce homo użyte w odniesieniu do tej postaci brzmi cokolwiek absurdalnie, a może nawet przerażająco. Ze wszech miar negatywnego bohatera tej książki nie da się zrozumieć, szczególnie jeśli ma się z tyłu głowy powyższą maksymę, a obcując z jednostką, zawsze próbuje się ją przecież rozpatrywać w kategoriach ludzkich. Magda Omilianowicz, rozmawiając z Pękalskim, a potem z wieloma specjalistami z dziedzin, począwszy od kryminalistyki, a na psychiatrii skończywszy, przez cały czas ma świadomość tej niemożności, a jednak za wszelką cenę próbuje pojąć ów przerażający fenomen wymykający się naszym możliwościom poznawczym. Sądzę, że w jakimś sensie ten wysiłek w dążeniu, by zrozumieć Pękalskiego jako człowieka, stanowi jej osobistą próbę stworzenia przeciwwagi dla braku cech ludzkich w okrucieństwie jego czynów. [...] Najbardziej przerażające było stanięcie oko w oko z czymś kompletnie nieznanym i niepojętym, z czarną dziurą człowieczeństwa, z bezkresną otchłanią zła, która jednocześnie była przecież człowiekiem. Ecce homo. Ocalić wiarę w człowieka, to było chyba największe wyzwanie, przed jakim autorka stanęła, konfrontując się z Leszkiem Pękalskim.
Kup Wampir. Jak rodzi się zło w ulubionej księgarni
Oceny książki Wampir. Jak rodzi się zło
5634 użytkowników ma tytuł Wampir. Jak rodzi się zło na półkach głównych- Przeczytane 3 200
- Chcę przeczytać 2 434
- 2018 74
- 2021 67
- 2019 46
- Audiobooki 43
- Reportaż 40

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wampir. Jak rodzi się zło
estia. Studium zła” Magdy Omilianowicz to lektura niezwykle wstrząsająca i wciągająca, którą warto czytać na raty ze względu na jej emocjonalną intensywność. Autorka imponująco wczuwa się w psychikę zarówno sprawcy, jak i ofiar, pokazując, jak rodzi się zło w człowieku i jakie procesy do niego prowadzą.
Szczególnie wartościowe jest to, że książka przywołuje historie ofiar – nie są one jedynie numerami czy anonimowymi postaciami, lecz ludźmi o indywidualnych charakterach i życiu przerwanym przez okrucieństwo. To sprawia, że opowieść staje się jeszcze bardziej poruszająca.
Omilianowicz w mistrzowski sposób opisuje zbrodnię z punktu widzenia zarówno sprawcy, jak i ofiar, co nadaje książce wyrazistości i odróżnia ją od innych publikacji ograniczających się do suchych faktów. Próbuje wniknąć w umysł Leszka Pękalskiego, ukazując portret zagubionego chłopaka, który był wyśmiewany i wyzywany, zanim stał się seryjnym zabójcą.
To książka trudna, ale niezwykle wartościowa, pokazująca, jak banalne dla niektórych może być odebranie życia innym, a jednocześnie wrażliwie przypominająca o ludziach, których historie nigdy nie powinny zostać zapomniane.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczególnie wartościowe jest to, że książka przywołuje historie ofiar...
Pozostaje w pamięci na lata! Gorąco polecam!
Pozostaje w pamięci na lata! Gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno ocenić mi tą książkę jako rewelacyjną. Przeraża. Najbardziej fakt, że to wszystko działo się wokół nas. I dzieje..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNikt nie pisze takich historii jak życie. Nie muszę czytać/oglądać horrorów, żeby bać się wyjść z domu.
Mocny, trudny reportaż – niełatwo się go czyta, bo temat sam w sobie jest przytłaczający. Omilianowicz potrafi jednak prowadzić narrację tak, że wciąga mimo ciężaru treści. Dla mnie to ważna książka, bo pokazuje nie tylko potworność czynów, ale też bezradność systemu wobec takich ludzi. Niełatwa, ale warta przeczytania.
⭐ Ocena: 7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Ocena: 7/10
Mocna pozycja, ale warta przeczytania. Rzetelnie napisany reportaż.
Mocna pozycja, ale warta przeczytania. Rzetelnie napisany reportaż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wydana jest, zdaje się, w formacie ekologicznym – tzn. okładka, choć ze skrzydełkami, nie jest laminowana, wykonano ją z twardszej tekturki. Wewnątrz tekst wydrukowano na szarym papierze. Szczerze mówiąc niespecjalnie lubię takie liche jakościowo wydania, ale grafika okładki swą estetyką przemawia do mnie - widzimy na niej aleję bardzo wysokich drzew, praktycznie pozbawionych gałęzi, latarnie uliczne, jakąś postać odwróconą tyłem maszerującą pomiędzy drzewami i zimny, surowy, zimowy wieczór.
Bohaterem książki ( a raczej antybohaterem) jest Leszek Pękalski – choć oficjalnie skazany za jedno zabójstwo, można podejrzewać, że jest odpowiedzialny za mord na kilkudziesięciu ofiarach. Autorka, nie mogąc pogodzić się z wyrokiem sądu, który obciążył Pękalskiego jedynie jednym morderstwem, zagłębia się w akta sprawy, przeprowadza wywiady z bliskimi mordercy, z prokuratorem, śledczymi policjantami, z jego ofiarą gwałtu, która cudem to przeżyła, a w końcu z samym Pękalskim. Autorka opisuje kilkadziesiąt przypadków dokonanych zbrodni (częściowo w fabularyzowany sposób),które to zdarzenia na początku sprawy Pękalski chętnie opisywał, podawał szczegóły których nikt poza mordercą nie mógł znać, aby w końcu… wszystkiego się wyprzeć. I niestety, udało mu się wykręcić, choć według mnie jest to sytuacja bez precedensu.
Fabuła książki, pomimo powagi i dramaturgii tematu, została napisana lekkim językiem, można przeczytać ją szybko. Autorka skupiła się na Pękalskim i właśnie z jego perspektywy opisywane są zbrodnie (czasami spotykałam się z narracją bardziej szczegółowo opisującą historię życia ofiary). Dodatkowo, co także jest dużym plusem, autorka pochyliła się nad życiorysem sprawcy, snując historie jego dziejów w zasadzie od poczęcia.
W książce zabrakło mi jednak kilku aspektów. Po pierwsze bardzo brakowało mi zdjęć – zawsze w reportażach, biografiach, bardzo cenię zdjęcia. Gdy ich brak, mam uczucie niekompletności historii. Po drugie, brakuje mi opisu szczegółów zbrodni – może autorka nie chciała być drastyczna? No i troszkę mało było dla mnie cytowanych dialogów z Pękalskim – zarówno jeśli chodzi o jego wywiad z autorką jak i jego zeznania, ponieważ sposób, w jaki on sam opisywałby swoje uczynki także dużo by o nim mówił.
„Bestię…” oceniam jednak jako bardzo dobry i rzetelny reportaż. Dla zainteresowanych sprawami kryminalistyki lektura jak najbardziej godna polecenia, tym bardziej że dotyczy zbrodniarza, który działał na terenie Polski.
Książka wydana jest, zdaje się, w formacie ekologicznym – tzn. okładka, choć ze skrzydełkami, nie jest laminowana, wykonano ją z twardszej tekturki. Wewnątrz tekst wydrukowano na szarym papierze. Szczerze mówiąc niespecjalnie lubię takie liche jakościowo wydania, ale grafika okładki swą estetyką przemawia do mnie - widzimy na niej aleję bardzo wysokich drzew, praktycznie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBestia. Studium zła, to fabularyzowana historia Leszka Pękalskiego.
Znasz Leszka?
Jego historię możesz również znaleźć pod nazwą Wampir z Bytowa.
To jedna z dziwniejszych historii true crime z Polski jakie miałam okazję poznać. Dlaczego? Ponieważ Leszek przyznał się do dziesiątek czynów i zbrodni, ale na większość z nich (99%),nie ma najmniejszych dowodów i trochę nie wiadomo czy to wszystko wymyślił, czy coś jest na rzeczy. Jednak dla mnie kiedy poznawałam tę historię, było to wszystko straszne i nieco obrzydliwe, wiem że to mocne słowa.
Po przeczytaniu książki słuchałam kilku starych wywiadów i programu, który był kiedyś w telewizji (teraz chyba możesz go znaleźć na YouTube) i widziałam jak się mieszał, kłamał i manipulował rozmówcą, tak by dostać to na czym mu zależało. Gazetki, jedzenie, itd. Miałam wrażenie że mówił to co człowiek chciał usłyszeć mimo że to nie było nawet bliskie prawdy.
Leszek oficjalnie został skazany, jest w Ośrodku w Gostyninie.
Bestia. Studium zła to książka która jest wspaniale napisana. Osobiście lubię tematykę true crime, więc byłam mocno wciągnięta w tę historię, ale jeśli nie lubisz true crime, to lepiej odpuścić.
Bestia. Studium zła, to fabularyzowana historia Leszka Pękalskiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnasz Leszka?
Jego historię możesz również znaleźć pod nazwą Wampir z Bytowa.
Masakra, co to za książka była. Druzgocąca i przerażająca. Przyznam, że nie pamiętałam Leszka Pękalskiego, więc dla mnie to było odkrycie. Pomiędzy faktami autorka umieściła fabularyzowane przemyślenia Bestii, przez co opowieść stała się jeszcze bardziej przerażająca. Sprawdziłam w internecie, co stało się z tym strasznym człowiekiem po odbyciu przez niego 25-letniej kary więzienia. Na szczęście nie wypuścili go na wolność, bo pewnie zaraz po wyjściu, zabiłby kogoś znowu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetny reportaż
świetny reportaż
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeszek Pękalski słynny morderca "wampir z Bytowa" To trzeba przeczytać, a i tak nie mieści się w głowie jaka to osobowość - cwaniactwo - ktoś kto może zadziwić wszystkich śledczych i wielu specjalistów z dziedzino psychiatrii. W takich przypadkach pozostaje pytanie, czy nie powinno być kary śmierci....