Mężczyzna w białych butach

Okładka książki Mężczyzna w białych butach autora Waldemar Ciszak, Michał Larek, 9788379764648
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Mężczyzna w białych butach
Waldemar CiszakMichał Larek Wydawnictwo: Czwarta Strona kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Mężczyzna w białych butach
2016-08-03
2016-08-03

Kup Mężczyzna w białych butach w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Mężczyzna w białych butach i

Przeczytane 1201 Opinie 39 Oficjalne recenzje 4

Opinia społeczności książki Mężczyzna w białych butachi

Książki 2690 Opinie 2056

Oceny książki Mężczyzna w białych butach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna w białych butach

O tym, że uwielbiam twórczość Michała Larka nie będę nikogo przekonywać. Rzeczy oczywiste nie wymagają dowodów. Coś zaiskrzyło przy pierwszym tomie "Dekady", a potem było jeszcze lepiej. I choć słowo pisane zawsze będzie u mnie na pierwszym miejscu, to dzięki Michałowi odkryłam świat podcastów true crime, które stały się moim nowym uzależnieniem.
W jednym z pierwszych odcinków "Zabójczych opowieści" Michał przedstawił sprawę, która stała się inspiracją dla powieści stworzonej wraz z Waldemarem Ciszakiem. Przez blisko rok poszukiwałam "Mężczyzny w białych butach", a gdy w końcu dotarł do mnie prosto od autora, pochłonęłam go w kilka godzin.
Historia Tadeusza Kwaśniaka to rzeczywiście świetny materiał bazowy do tworzenia, choć gdyby to była fikcyjna opowieść, zakończenie z pewnością byłoby rozczarowujące. Scenariusze, które pisze życie, bywają jednak znacznie mniej schematyczne niż te, do których przyzwyczaili nas autorzy kryminałów.
Na kartach powieści autorzy przedstawiają przebieg wyjątkowo złożonego i skomplikowanego śledztwa, które dzięki ogromnej determinacji poznańskich funkcjonariuszy, ale i współpracy oddziałów z innych miast, doprowadziło do ujęcia mordercy. Obok prawdziwych uczestników tych wydarzeń, takich jak Jakubowski czy Bronicki, pojawiają się doskonale znani z cyklu "Dekada" Ostrowski i Kowalski.
Kwaśniak podróżuje po Polsce, w odwiedzanych przez siebie miastach szuka nowych osiedli. Tam zaczepia chłopców i wmawia im, że koniecznie musi zabrać z ich domu jakiś kwitek, by otrzymać wypłatę. Naiwność dzieci najczęściej kosztuje je życie... w końcu policja wiąże ze sobą kolejne przypadki uduszeń i rozpoczyna polowanie na mężczyznę w białych butach.
Seryjni mordercy mają to do siebie, że oprócz obrzydzenia wywołują też pewną fascynację. Mnie interesuje niesamowicie psychika takich osób, motywy ich działań, to jak dobierają swoje ofiary... i właśnie dlatego historia Kwaśniaka wywołuje u mnie przede wszystkim niedosyt, bo te wszystkie pytania pozostały bez odpowiedzi. Choć udało się go ująć i przesłuchać, nie poniósł przewidzianej kodeksem kary za swoje czyny. Nie wyjaśnił, dlaczego pisał o zemście, opowiadał o zabójstwach i kradzieżach, ale wstydził się mówić o gwałtach...
Na okładce możemy przeczytać "Dalej niż kryminał, głębiej niż dokument" i to chyba najlepsze podsumowanie tej książki.
Moje 8/10.

W jednym z pierwszych...

Prawdziwa historia Tadeusza Kwaśniaka, seryjnego mordercy młodych chłopców działającego na początku lat 90, ale napisana w formie fabularyzowanego reportażu. I tak jak nie lubiłem dotąd tego połączenia, tak po lekturze tej książki nie polubię. "Dalej niż kryminał, głębiej niż dokument", rzecze na okładce wydawca, co niestety okazuje się słowami mocno na wyrost. Kryminał to kiepski, a dokument niewiele lepszy. Za mało faktów, za dużo niepotrzebnych fabularnych wstawek, nieudolnych prób budowania napięcia i kiepskich dialogów. Już lepiej poczytać o sprawie w sieci, choćby na internetowych serwisach Gazety Wyborczej i TVN24 - zaoszczędzimy czas, a dostaniemy właściwie to samo, tyle że w pigułce. Michała Larka lubię jako autora podcastu Zabójcze opowieści i o ile nie zacznie pisać czystych reportaży pozostanę raczej przy nich.

"Mężczyzna w białych butach" to oparta na autentycznych wydarzeniach historia grasującego na przełomie lat 80 i 90 pedofila i mordercy Tadeusza Kwaśnika. Historia wciąga już od pierwszej strony. Bardzo odpowiada mi forma książki, gdyż jest to moim zdaniem reportaż pozujący na powieść. Dzięki temu książkę czyta się niczym dobry kryminał, a jednocześnie wszystkie zdarzenia przedstawione są z kronikarską dokładnością i nie traci ona nic na swej rzetelności.
Dla mnie jest to jedna z ciekawszych powieści z cyklu "true crime" , na pewno poleciłabym wszystkim fanom gatunku.

856 użytkowników ma tytuł Mężczyzna w białych butach na półkach głównych
115 użytkowników ma tytuł Mężczyzna w białych butach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mężczyzna w białych butach

Michał Larek
Michał Larek
Dziennikarz, pisarz, wykładowca. Pracuje w Zakładzie Literatury i Kultury Nowoczesnej IFP UAM, gdzie bada literackie techniki przyciągania uwagi odbiorcy. Wykłada też w szkole kreatywnego pisania Maszynadopisania.pl. Zafascynowany storytellingiem, kryminałami i sztuką wywiadu. Miłośnik kultury popularnej, uzależniony od amerykańskich seriali. W 2014 roku z Waldemarem Ciszakiem wydał „Martwe ciała”, reportaż kryminalny o Edmundzie Kolanowskim, seryjnym zabójcy z Poznania. W 2016 roku „Punkty zapalne. Dwanaście rozmów o Polsce i świecie” (w tandemie z Jerzym Borowczykiem). W sierpniu 2016 roku ukaże się powieść kryminalna „Mężczyzna w białych butach”, którą napisał z W. Ciszakiem.

Prokurator. Kobieta, która nie bała się morderców Joanna Podgórska
Prokurator. Kobieta, która nie bała się morderców
Joanna Podgórska Małgorzata Ronc
Bohaterką tego ciekawego reportażu, opowiadającego o trudnej, odpowiedzialnej i pełnej wyrzeczeń pracy prokuratorskiej, dla której stała się ona misją, jest Małgorzata Ronc. W wywiadzie-rozmowie z dziennikarką "Polityki" Joanną Podgórską przybliża ona kulisy trudnej pracy prokuratorskiej, opowiada o słynnych śledztwach, a przede wszystkim o tym, co musiała poświęcić, by odnieść sukces, by odnaleźć się w zawodzie zdominowanym przez mężczyzn, zyskać autorytet i szacunek w męskim świecie przestępców, milicjantów i donosicieli. Zaraz po skończeniu studiów rozpoczęła pracę w Prokuraturze w Piotrkowie Trybunalskim, już w wieku dwudziestoośmiu lat powierzano jej najbardziej trudne i skomplikowane dochodzenia. Prowadziła śledztwo w sprawie zabójcy czterech nastoletnich chłopców - Mariusza Trynkiewicza, seryjnego mordercy Henryka Morusia. Badała sprawy łapówek branych przez lekarzy i tajemniczą śmierć prezesa NIK-u oraz w wielu innych nie mniej skomplikwanych sprawch. Życie rodzinne odstawiła na bok, a w wychowywaniu córki pomagali jej rodzice. Niejednokrotnie w środku nocy jeździła na miejsca zbrodni, przesłuchiwała morderców, oglądała ciała ofiar. Była dokładna, wnikliwa, upierdliwa do bólu, bezkompromisowa, znała się na swoim fachu, była doceniana przez przełożonych, podwładnych oraz pracujących z nią milicjantów, patologów, biegłych. Miała analityczny umysł, wyjątkową zdolność do przesłuchiwania podejrzanych, potrafiła przekonać ich w spokojnej i łagodnej, ale też konsekwentnej rozmowie do ujawnienia szczegółów zbrodni, przyznania się do winy, wskazania miejsca ukrycia zwłok. W sobie tylko wiadomy sposób umiała pozyskiwać informatorów, zdobywając ich zaufanie. Niemal każda z prowadzonych przez nią spraw, w których była oskarżycielem, zakończyła się wyrokiem skazującym. Wielokrotnie ją zastraszano, szantażowano, kierowano pod jej adresem groźby. Nigdy się nie poddała. "Prokurator. Kobieta, która się nie bała" to ciekawa i wciągająca i nietuzinkowa historia Małgorzaty Ronc, niezwykłej kobiety, uznawanej za najbardziej charyzmatyczną prokurator w Polsce, o jej sile i determinacji, które pozwoliły przetrwać przez lata w świecie zła i zbrodni. Polecam.
Anna Lipińska-Czajkowska - awatar Anna Lipińska-Czajkowska
oceniła na71 miesiąc temu
Czarne światło Marta Guzowska
Czarne światło
Marta Guzowska
Mroczny thriller Marty Guzowskiej z fabułą, która zdecydowanie nadawałaby się do serialu “Kości”. Małe miasteczka mają to do siebie, że zazwyczaj to one są centrum niewyobrażalnych dla ludzi historii. Dawno nie czytałam polskich kryminałów, dlatego “Czarne światło” jest lekką odmianą na tym bookstagramie. Marta Guzowska opisała naprawdę dobrze całą historię. Jeśli chodzi o bohaterów - Mario Ybl (czytajcie jego nazwisko tak, jak chcecie) zaskoczył mnie swoją cynicznością i poziomem sarkazmu (uwierzcie mi na słowo, że ten facet nie potrafi powstrzymać się od złośliwych komentarzy). Dosłownie wszędzie zauważa głupotę ludzi, czego również nie jest w stanie nie oceniać. Adam - współpracownik antropologa - jest osobą zapatrzoną w swoją pracę i zdecydowanie człowiekiem naiwnym. Dziewczyna profesora (choć każdy nazywa go jego narzeczoną) - Pola, ma w sobie więcej cierpliwości niż przedszkolanki, naprawdę. Codziennie znosi postękiwania mężczyzny, zajmuje się jego terapią. Przez większość książki dosłownie zastanawiałam się czemu ona nie rzuciła Mario i nie wyjechała. Skoro opisywanie głównych bohaterów mam już za sobą (nie wysilę się, by wspomnieć o Rudej, Maurycym i całej reszcie, bo popsułabym Wam największą zabawę) to może warto teraz zająć się okładką. Cóż, jest ona na pewno nietuzinkowa - buszuję w książkach od dawna, a z taką jeszcze się nie spotkałam. Można więc powiedzieć, że Paweł Panczakiewicz wykonał porządną grafikę. Teraz nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was do tej książki Marty Guzowskiej. “Czarne światło” zdecydowanie jest dobrym kryminałem wartym uwagi i powinien zachwycić fanów tego gatunku.
anboooks - awatar anboooks

Cytaty z książki Mężczyzna w białych butach

Dodaj cytat z książki Mężczyzna w białych butach