Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu.

- zdrowie, medycyna
- 2021-09-30
- 2021-09-30
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka popularnego bloga „Mity kontra fakty”, w błyskotliwej rozmowie z dziennikarką, Magdą Omilianowicz rozprawia się ze wszystkimi mitami, które narosły wokół tematu odchudzania. Na warsztat biorą najbardziej popularne diety, powszechne przekonania i dietetyczne trendy i analizują je z medycznego i naukowego punktu widzenia. „Diety. Fakty i mity” to fascynująca rozmowa, z której jednoznacznie wynika, że sposób na odchudzanie jest jeden. Jedz mniej, ruszaj się więcej. I to by było tyle w temacie.
Kup Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu. w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu.
Generalnie poradników nie czytam. Ale…. Ostatnio pojawiły się przedziwne diety typu Dąbrowskiej, ketogniczna i im podobne oraz opisy procesów detoksykacji organizmu czy jego odkwaszania, odrobaczania nawet, co zadziwia zwykłego czytelnika. No cóż, średnio mnie to wszystko interesuje. Pomyślałam sobie jednak, że rozsądna lekarka opierająca się na BADANIACH NAUKOWYCH usystematyzuje moją wiedzę na temat odżywiania. Książka nie przypadła mi do gustu. Sugerowanie powiązania celiakii oraz nadwrażliwości na gluten z zaburzeniami neuropsychiatrycznymi zwłaszcza z autyzmem i schizofrenią nie przekonują mnie. Nie można w jednym zdaniu, bez żadnych dowodów, uznać tego faktu. Zatem odrzucam ten tekst jako nieprawdziwy. Autyzm jest genetyczny. Nigdzie w poważnej literaturze nie spotkałam jego powiązań z zaburzeniami trawienia glutenu. I już z dużą dozą podejrzliwości dokończyłam tę książkę. Niechętnie. Jej ocena również ucierpiała. Nawet od poradników wymagam rzetelności. Niestety jest to gatunek traktowany po macoszemu. Teraz każdy po dwóch semestrach studiów podyplomowych zaliczonych w grudniu po południu w filii jakiejś uczelni w Pcimiu może zostać cochem, dietetykiem czy innym specjalistą z dyplomem i napisać książkę albo otworzyć specjalistyczny kanał na youtubie. ☹ A zapewniono czytelnika, że temat ma medyczne i naukowe podstawy. Szkoda. Trochę mnie poniosło. Zdania nie zmieniłam chociaż sprawdziłam, że Pani Katarzyna Świątkowska jest absolwentką Akademii Medycznej w Gdańsku.
Oceny książki Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu.
218 użytkowników ma tytuł Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu. na półkach głównych- Przeczytane 188
- 2022 8
- 2023 7
- 2021 6
- Audio 3
- EmpikGo 2
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu.
Bardzo ciekawa, rzetelna i prosto napisana książka o zdrowym odżywianiu i różnych dietach.
Katarzynę Świątkowską śledzę już od lat i mam w domu jej "Mity medyczne, które mogą zabić". Pani Katarzyna jest lekarką i wspaniałą popularyzatorką wiedzy medycznej. Pisze opierając się na badaniach naukowych, bez zbędnej sensacji i bez obiecywania cudów. Uważam, że warto się zapoznać z jej książkami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKatarzynę Świątkowską śledzę już od lat i mam w domu jej "Mity medyczne, które mogą zabić". Pani Katarzyna jest lekarką i wspaniałą popularyzatorką wiedzy medycznej. Pisze opierając się na badaniach naukowych, bez zbędnej sensacji i bez obiecywania cudów. Uważam, że warto się...
Parę fajnych informacji o popularnych dietach.
O producentach t.z.w. „zdrowej żywności”.
Niestety prawda jest taka, że żadna z diet nie działa.
Parę fajnych informacji o popularnych dietach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO producentach t.z.w. „zdrowej żywności”.
Niestety prawda jest taka, że żadna z diet nie działa.
Średnia książka, przeważnie ciekawa, w niektórych aspektach mimo wszystko mocno kontrowersyjna m.in. autorka trochę sobie sama zaprzecza pisząc w zapowiedzi, że diety eliminacyjne są szkodliwe a następnie z pasją oświadcza, że sama jest autorką takiej diety, zanim stała się mega modna i ogłosił ją Dukan. W dodatku nie dostrzega żadnych szkodliwości "dla zdrowych osób". A za nagonkę obwinia konkurencję i media. No jakżeby inaczej?! Nie, moim zdaniem i według mojej wiedzy każda dieta eliminacyjna na dłuższą metę jest szkodliwa, tzw. dieta Dukana również (a może nawet szczególnie). Pozostałe zagadnienia poruszane w książce w miarę ok, niektóre ciekawe i inspirujące, choć trochę dziwi gloryfikowanie oleju słonecznikowego (tak, jest zdrowy),a zupełne pomijanie oleju rzepakowego, naturalnie najczęściej stosowanego w naszym kraju, który mega zdrowy jest również. Swoją drogą nie myślałam, że oliwa z oliwek jest tak często fałszowana (biorąc pod uwagę skalę zjawiska nawet w krajach południowych, u nas zapewne sięga to do 90%.)... Ogółem: ciekawa, choć warto konfrontować niektóre treści z ogólnie przyjętą wiedzą... która, fakt, ciągle ewoluuje.
Jak już ktoś zwrócił uwagę:
Pisanie o związku pomiędzy schizofrenią a spożywaną żywnością jest mega nadużyciem. Owszem, furorę zrobiło odkrycie, że flora bakteryjna może wpływać na funkcjonowanie mózgu, ale żaden naukowiec nie pokusił się i nigdy nie pokusi! o tak daleko idące stwierdzenia! Żenujące.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze usystematyzowana, napisana bardzo przystępnym językiem porcja wiedzy na temat dobrych nawyków żywieniowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFakty i mity o dietach odchudzających, a niekoniecznie o zdrowym odżywianiu. Mimo tego zastrzeżenia z mojej strony, jestem zadowolona z lektury tej książki. Dużo wiedzy, wyniki badań, przystępny język.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsta treść, dobry drogowskaz, aby rozpocząć dbanie o swoje nawyki żywieniowe. Zgłębiłam sporo treści w tym temacie, a wciąż mam mętlik w głowie. Tutaj autorki w całkiem przyjemny sposób porządkują wiedzę jak zadbać o sposób odżywiania. Sporo mitów tu obalają, część tematów wyjaśniają. Polecam, całkiem edukująca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, oparta na faktach i badaniach naukowych, która bardzo porządkuje chaotyczną wiedzę na temat żywienia, która dociera w dzisiejszych czasach do Nas z każdej strony i za każdym razem wersja jest inna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa lektura o zdrowym trybie życia. Obala mity dotyczące zdrowego odżywiania, w które nadal wierzą niektóre osoby. Zachęca do regularnej aktywności i podaje dane, które w jeszcze większym stopniu mobilizują do ruchu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa minus długość, jest to stosunkowo krótka pozycja - do przeczytania/wysłuchania w jeden wieczór, a chciałoby się więcej z tej tematyki.
Tytuł zachęca a opis wskazuje że jednak będzie nacisk na odchudzanie. Po przeczytaniu paru artykułów o diecie można wyciągnąć więcej a jeśli ktoś siedzi trochę w temacie to strata czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodstawy. Dla osób, które dopiero wgłębiają się w temat zdrowego odżywiania.
Podstawy. Dla osób, które dopiero wgłębiają się w temat zdrowego odżywiania.