Różaniec

- 2021-01-02
- 2021-01-02
Trzymająca w napięciu opowieść o odwiecznej walce dobra ze złem, osadzona w miasteczku na zachodzie Polski. W 1946 roku większość Niemców wyjechała już na Zachód. Władzę sprawuje polska administracja. W okolicy w tajemniczy sposób giną dzieci i młode dziewczyny. Mieszkańców ogarnia strach. Na posterunek miejscowej milicji przyjeżdża młody porucznik – Marcin Bury. Jedno jest pewne – w miasteczku nie będzie mógł spać spokojnie.
Czy dopadnie tajemniczego zbrodniarza w masce?
Co znaczy zagadkowy różaniec pozostawiany na miejscach przestępstwa?
I kto w tym świecie pełnym przemocy stoi po właściwej stronie?
Kup Różaniec w ulubionej księgarni
- Sensacja Thriller 1
- 2022 rok 1
- Pożyczone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Różaniec
"Coś niedobrego działo się w tym miasteczku. Znał siebie, wiedział, że nie odpuści, dopóki nie wyjaśni tych dziwnych zabójstw i zaginięć dzieci.”
Mocny, treściwy, typowo męski kryminał, bez patyczkowania się z bohaterami, z licznymi ofiarami. Intryga w konstrukcji zbliża się do horroru, wiele brutalnych scen i krwistych zakończeń życia. Mroczne wrażenie potęguje opis sytuacji na Ziemiach Odzyskanych zaraz po zakończeniu drugiej wojny światowej. Gwałty, rabunki, samosądy i zemsty na porządku dziennym, bez odpowiednich sił policyjnych, przy braku kwalifikacji i wyposażenia personelu posterunków. Przerażające tajemnice z wojennej przeszłości, psychopatyczne osobowości i ludzie próbujący zaprowadzić porządek w zachodnich miasteczkach Polski. Pojęcia bieli i czerni rozpływają się w odcieniach szarości, ale w nielicznych jednostkach trwa jeszcze etos zawodu policjanta. Porucznik Marcin Bury, przydzielony z Wrocławia do Wróblowic, natychmiast styka się z fałszywą uprzejmością. W aurze zapomnianych spraw zaginięć dzieci i kobiet odczuwa potrzebę poznania prawdy. Nie jest to łatwe ze względu na sprzeciw złowrogich sił. Trzydziestoletni stróż prawa nie poddaje się i dostrzega, że grożą mu wielkie konsekwencje. Czy kraj, który dopiero odzyskał wolność od niemieckich najeźdźców, został niemal całkowicie zniszczony przez okupanta, który unicestwił wiele milionów istnień ludzkich, jest w stanie przeciwstawić się złu kryjącemu się wewnątrz?
Autor ciekawie prowadzi fabułę, umiejętnie stopniuje napięcie i dorzuca incydenty. Jednak od połowy powieści czuję, że tracę więź z akcją i kluczową postacią. Po obiecującej pierwszej części, rozpoczętej mocnym uderzeniem zbrodni, coś zaczyna zmieniać się na gorsze i sprawiać, że przygoda z książką przestaje wydawać się tak atrakcyjna, jak na to liczę. Przełamanie z pozytywu na neutralność następuje po znikomo uzasadnionym prowadzeniu akcji na cmentarzu, bez refleksji zaangażowanych nad możliwymi ewentualnościami i konsekwencjami. Niektórzy bohaterowie wykazują się dobrymi intencjami, lecz prezentują toporne myślenie, sami ściągają na siebie kłopoty, wciągają w nie innych. Brakuje innych reprezentantów Wróblowic, wnoszących coś do scenariusza zdarzeń, współtworzących klimat małego miasteczka z tysiąc dziewięćset czterdziestego szóstego roku. Gospodyni Beata nie wystarczy, tym bardziej, że mocno obciążają ją kucharskie zadania. Wątek świeżo nawiązanej przyjaźni niepotrzebnie szybko przemienia się w gorące uczucie, nawet jeśli wziąć pod uwagę, że w czasach konfliktu wojennego ludzie nauczyli się szanować każdy dzień i brać z niego, ile się tylko da. Więcej zyskałby na dłuższej niewiadomej i niepewności. Niektóre śmierci niewiele wnoszą do „Różańca”. Przywołują elementy lubianego przeze mnie dreszczowca, lecz pozostaję wobec nich obojętna. Finałowa odsłona prezentuje się z pożądanym pazurem przewrotności i otwartej furtki do kontynuowania przygody.
bookendorfina.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocny, treściwy, typowo męski kryminał, bez patyczkowania się z bohaterami, z licznymi ofiarami. Intryga w konstrukcji zbliża się do horroru, wiele brutalnych scen i krwistych zakończeń życia. Mroczne wrażenie potęguje opis...
Durne to to, grafomańskie, ale do tramwaju, autobusu się nada.
Durne to to, grafomańskie, ale do tramwaju, autobusu się nada.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLedwo przebrnęłam. Gwiazdka za pomysł i okładkę, wnętrze pozostawia wiele do życzenia. Nijakie postacie, drętwe dialogi i wrażenie , że czytasz na "przewijaniu".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminał osadzony w powojennej Polsce. W niewielkiej miejscowości mieści się komisariat milicji, do którego zostaje skierowany ambitny młody porucznik. Szybko orientuje się, że w miasteczku dzieje się coś bardzo niedobrego, a jego przełożony jest nieuczciwy.
Porucznik na własną rękę próbuje rozwikłać sprawę zagadkowych zaginięć, po których nie ma nawet śladu w dokumentacji. Nawet nie wie, w jakim znajduje się niebezpieczeństwie.
Autor jest oszczędny w słowach, opisów w książce jest niewiele, wydarzenia opisywane są krótko i sucho. Trochę brakuje tu emocji, z drugiej strony książka nie jest sztucznie nadmuchana. Chętnie poznam inne pozycje autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorucznik na własną rękę próbuje rozwikłać sprawę zagadkowych zaginięć, po których nie ma nawet śladu w...
Chyba zdecydowanie muszę odpocząć od książek tego autora, nie porwała mnie ta historia, zbyt naiwna, a dialogi drewniane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGREK ma wielki talent do pisania książek. Kim był w przeszłości to chyba został za to rozliczony, ale moim zdaniem jako autor książek sprawdza się. Książka wciągnęła mnie od pierwszego rozdziału.
Dla mnie ciekawa i godna polecenia pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie ciekawa i godna polecenia pozycja.
Ciekawa historia, z początku trochę tajemnicza, ale dosyć szybko karty zostały odkryte. Czyta się lekko, akcja jest na tyle dynamiczna, że nie nudzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie za bardzo rozumiem, dlaczego ta książka ma tak wysokie oceny, a to one zachęciły mnie do jej przeczytania. Ciekawa fabuła, szybka akcja ale styl pisania i dialogi zgrzytają. W tej książce brakowało mi emocji, strachu, napięcia i oczekiwania na to co będzie za chwilę. Miałam wrażenie, że autor wszytko bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia ( również w dialogach) jakby się obawiał, że czytelnik go nie zrozumie. I jeszcze te imiona ...rok 1946, a tu Marcin, Mariusz....
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego ta książka ma tak wysokie oceny, a to one zachęciły mnie do jej przeczytania. Ciekawa fabuła, szybka akcja ale styl pisania i dialogi zgrzytają. W tej książce brakowało mi emocji, strachu, napięcia i oczekiwania na to co będzie za chwilę. Miałam wrażenie, że autor wszytko bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia ( również w dialogach) jakby się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł sam w sobie naprawdę bardzo ciekawy nie mniej jednak, czytając książkę ciągle miałam wrażenie, że jest ona pozbawiona jakichkolwiek emocji. Napisana w bardzo "suchy" sposób. Ani nie wywołała we mnie strachu ani napięcia. Również postacie zostały przedstawione w bardzo powierzchowny sposób. Tak naprawdę nie wiadomo 'kto, po co i dlaczego". Czekałam na zakończenie, które miało rozwiać moje wątpliwości, ale niestety w mojej opinii autor niewystarczająco opisał/wskazał na to co kierowało poszczególnymi postaciami.
Mimo wszystko uważam, że warto sięgnąć po tę pozycję. Czyta się ją łatwo, a przede wszystko szybko.
Pomysł sam w sobie naprawdę bardzo ciekawy nie mniej jednak, czytając książkę ciągle miałam wrażenie, że jest ona pozbawiona jakichkolwiek emocji. Napisana w bardzo "suchy" sposób. Ani nie wywołała we mnie strachu ani napięcia. Również postacie zostały przedstawione w bardzo powierzchowny sposób. Tak naprawdę nie wiadomo 'kto, po co i dlaczego". Czekałam na zakończenie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Różaniec" to mało znana książka, której opis mnie bardzo przyciągnął, ponieważ cała historia dzieje się w powojennej Polsce. Czy nie brzmi to ciekawie? Niestety książka nie do końca mi się podobała. Znalazłam w niej wiele minusów.
Książka opowiada o małym miasteczku, w którym od jakiegoś czasu zaczęły znikać dzieci i młode dziewczyny. W 1946 r. do komisariatu w Wołowie zostaje oddelegowany młody porucznik - Marcin Bury. Zauważa on pewne nieścisłości w pracy milicji. Na ulicy zaczepia go kobieta, która prosi go, aby pomógł jej odnaleźć zaginionego wnuka. Jakiś czas później zostają znalezione jej zwłoki. W tym samym czasie jedno z niemieckich znajdujące się w domu dziecka w klasztorze zostaje zaczepione przez tajemniczego mężczyznę w masce, który wręcza mu różaniec. Czy Marcinowi uda się odnaleźć zaginione dziewczyny oraz dzieci? Co oznacza różaniec pozostawiony na miejscu przestępstwa?
Niestety pierwszą rzeczą, która mnie nieco rozczarowała był styl pisania, który nie do końca do mnie trafił. Opisy życia w tamtych czasach były bardzo ciekawe i dobrze oddawały tamte realia. Główny bohater był interesujący, ale momentami odnosiłam wrażenie, że jest zbyt idealny. Intrygująca była też postać Młodego i Andrzeja, chociaż mam pewien niedosyt, bo uważam, że ich historia nie została wystarczająco opisana.
Klimat powojenny bardzo dobrze dało się wyczuć w książce. I to był zdecydowany atut tej książki. Natomiast uważam, że niektóre wątki zostały bardzo źle potraktowane. Wątek zaginionych dzieci i młodych dziewczyn został opisany ,,po łebkach", nie dostaliśmy wystarczającego wyjaśnienia. Nie wiedzieliśmy również kim były ofiary. Połowę książki stanowiły pościgi za znanymi już mordercami, liczne strzelaniny i morderstwa. Nie obyło się bez trupów, co z czasem zaczęło mnie już przytłaczać i męczyć. Zakończenie książki było oczywiście zaskakujące, ale moim zdaniem bardzo naciągane i niewiarygodne. Miało na celu zszokowanie czytelnika, ale sprawiło tylko, że książka jeszcze mniej mi się podobała. Niestety mogę ją zaliczyć do tegorocznych rozczarowań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o małym miasteczku, w którym od jakiegoś czasu zaczęły znikać dzieci i młode dziewczyny. W 1946 r. do komisariatu w Wołowie...