Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ.

- 2019-05-14
- 2019-05-14
"Willy”, polski Al Capone, bezwzględny morderca i autor „skoku stulecia” na konwój pocztowy w Gdańsku w 1999 roku. Czy operacje plastyczne pomogły mu zmienić tożsamość i uniknąć odpowiedzialności?
Porwanie nastolatki w Gdyni w 2002 roku po mistrzowsku zaplanował policjant. Czy kret w CBŚ pomagający porywaczom mógł prowadzić śledztwo we własnej sprawie?
Dlaczego w 2000 roku zginął król narkobiznesu na Pomorzu? Jak „Pruszków” przejmował Sopot i legalne interesy trójmiejskich biznesmenów?
Jak pracowało się w CBŚ na początku jego działalności i jak sami funkcjonariusze rozwijali ten skrót?
To tylko niektóre wątki najnowszej książki Krzysztofa Wójcika opisującej kulisy śledztw CBŚ i codzienną pracę tajniaków.
Kup Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ. w ulubionej księgarni
Oceny książki Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ.
306 użytkowników ma tytuł Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ. na półkach głównych- Przeczytane 166
- 2021 6
- 2019 4
- 2020 4
- 2024 3
- Literatura faktu 2
- 2023 2
- 2020 2
Cytaty z książki Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ.
Dodaj cytat z książki Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ.
"Policjanci i gangsterzy” to reportaż Krzysztofa Wójcika, który pokazuje oblicze przestępczości zorganizowanej i skorumpowanej policji w Polsce na przełomie XX i XXI wieku. Głównym bohaterem jest polski gangster o pseudonimie „Willy”, odpowiedzialny między innymi za „skok stulecia” na konwój pocztowy w Gdańsku w 1999 roku, który po operacjach plastycznych próbował ukryć tożsamość.
Jest to mocny, brutalny, mięsisty, szokujący reportaż, godny zauważenia. Autor wykonał kawał dobrej roboty, opisując kulisy śledztw CBŚ i codzienną pracę tajniaków. Warto tę książkę przeczytać, nie tylko z czystej ciekawości. Ode mnie 8/10.
Książka idealnie wpasowała się w wyzwanie czytelnicze z hashtagiem #klubniespokojnejstarosci organizowanym przez @zakurzona.biblioteczka i @lechita92 w kategorii Morderczy świat Pudelka- książka o morderstwie, w które zamieszana jest znana osoba.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca. Napisana w sposób, który sprawia, że treść wzbudza zainteresowanie.
Brutalna, ale prawdziwa.
Wciągająca. Napisana w sposób, który sprawia, że treść wzbudza zainteresowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrutalna, ale prawdziwa.
W przystępny dla każdego sposób opisany sposób działania gangów i policji. Brutalne porwania dla okupu, okrutne morderstwa. "Pyton kilkoma susami dopadł Marka i powalił go na ziemię, usiadł na nim i rękojeścią pistoletu uderzał w głowę. Tłukł bez opamiętania. Z potężną siłą walił w twarz dziecka. Tak mocno uderzał waltherem, że czaszka chłopca pękła na pół i wylał się mózg." Takie rzeczy się działy, tak zginął mały niewinny chłopiec. To nie fikcja, tylko fakty. Mamy także kulisy przesłuchań, działania CBŚ i skorumpowanych policjantów. Trudno się oderwać od takiej książki. Tę książkę warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka do przeczytania po to by lepiej orientować się jak działają grupy przestępcze w Polsce.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś interesuje się kryminologią to jest to bardzo dobra pozycja do przeczytania.
Polecam.
Doskonała lektura którą czyta się wręcz jednym tchem. Autor opisuje prawdziwe wydarzenia w formie powieści sensacyjnej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest reportażem, chociaż często przybiera formę quasi-powieści. Czyta się ją doskonale - książka strasznie wciąga, nie ma za dużo szczegółów, dzięki czemu nie ma przynudzania, a opisywane historie są "lepsze" niż w najlepszym kryminale. Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca lektura. Chwilami można zapomnieć, że to nie oparty na fikcji literackiej kryminał. Bez efektu WOW, ale dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia o polskiej mafii na wybrzeżu działającej na przełomie wieków.
Ciekawa historia o polskiej mafii na wybrzeżu działającej na przełomie wieków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę bardzo dobrze się czytało. Momentami potrafiła tak wciągnąć, że chciało się czytać kolejne strony, aby za chwilę dowiedzieć się jak potoczyły się dalsze losy bohaterów. Można się dowiedzieć, jak kiedyś były prowadzone dochodzenia w policji, gdy jeszcze nie było takiego postępu technicznego jaki jest dziś. Wiele wątków poruszonych w książce w szczegółowy, ale przyjemny i nienudzący sposób są opisane. Osobiście najlepiej czytało mi się działania byłego policjanta, który z dużą wiedzą, jaką zdobył w pracy zaplanował swoje działania. Cieszę się, że mogłam sięgnąć po jakąś książkę odnośnie dawnych działań mafii do tej pory tylko widziałam filmy, a fajnie jest dla odskoczni sięgnąć po jakiś inny tekst kultury.
Książkę bardzo dobrze się czytało. Momentami potrafiła tak wciągnąć, że chciało się czytać kolejne strony, aby za chwilę dowiedzieć się jak potoczyły się dalsze losy bohaterów. Można się dowiedzieć, jak kiedyś były prowadzone dochodzenia w policji, gdy jeszcze nie było takiego postępu technicznego jaki jest dziś. Wiele wątków poruszonych w książce w szczegółowy, ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCyt.: „Działający na Pomorzu w latach 1998-2003 gang policjantów-porywaczy to ewenement na skalę krajową: w grupie było aż sześciu funkcjonariuszy policji, na ich czele stał były komisarz z komendy miejskiej w Gdyni. Oficer operacyjny świetnie znał metody śledczych, a wpadkę zawdzięczał jedynie błędom "cywilów.”, czytając te słowa trudno uwierzyć, że to wydarzyło się naprawdę.
Krzysztof Wójcik, wielokrotnie nagradzany dziennikarz, napisał książkę „Policjanci i gangsterzy. Kulisy śledztw i tajemnice CBŚ”. Należy ona do gatunku literatury faktu. Jest napisana, jak fabularyzowany dokument, dzięki czemu, czyta się ją jak powieść sensacyjną.
Jest to historia o gangach działających na Wybrzeżu. „Willy”, bezwzględny szef grupy przestępczej, Łotysz i jego partnerka Olga, która jest lekarzem pediatrą. Mają wiele na sumieniu. Obecnie on odsiaduje wyrok dożywocia w polskim więzieniu, ona dostała 10 lat. Tak się na ogół kończy życie mafioza, albo za kratkami albo na tamtym świecie, na skutek porachunków między przestępcami.
Inna grupa opisana w książce, to gang policjantów porywający dzieci bogatych biznesmenów. Człowiek się zastanawia, jak to było możliwe, żeby policjanci napadali na tiry i hurtownie, a potem zabrali się za porywanie dzieci, bo to był bardziej dochodowy interes.
O tej historii będą uczyć w szkołach policyjnych.
Krzysztof Wójcik wykonał ogromną pracę przygotowując tę książkę. Przeczytał wiele tomów akt sądowych oraz rozmawiał w więzieniu z przestępcami, m.in. z Vadimsem Liebe, czyli „Willym”.
Jest to ciekawa książka dla osób lubiących czytać literaturę faktu o policjantach, czy zorganizowanych grupach przestępczych.
Cyt.: „Działający na Pomorzu w latach 1998-2003 gang policjantów-porywaczy to ewenement na skalę krajową: w grupie było aż sześciu funkcjonariuszy policji, na ich czele stał były komisarz z komendy miejskiej w Gdyni. Oficer operacyjny świetnie znał metody śledczych, a wpadkę zawdzięczał jedynie błędom "cywilów.”, czytając te słowa trudno uwierzyć, że to wydarzyło się...