Za nami wszystkimi

- Trylogia Profanum (tom 3)
- 2021-03-10
- 2021-03-10
Kontynuacja Trylogii Profanum, w której rozwiązują się losy bohaterów powieści Przeciwko bratu oraz Z moich kości.
Częstochowie wciąż nie dane jest zaznać spokoju. Mimo skandalu i wcześniejszych zarzutów biskup Stanisław Walter wciąż pociąga za sznurki. Jego brat, komendant miejski policji Jerzy Walter, zniknął bez śladu, a wraz z nim brutalna tajemnica jego przeszłości. Na wolności wciąż pozostaje również seryjny morderca, który terroryzował miasto w upalne lato.
W targanej żywiołami Częstochowie krzyżują się losy osób, które próbują powstrzymać panoszące się tam zło. Marek Marczuk chce za wszelką cenę odnaleźć Jerzego i powstrzymać zabójcę. Prokurator Edyta Lichota stara się prowadzić śledztwo w atmosferze coraz większych politycznych nacisków. Alicja Drylska na przekór wszystkiemu wraca do rodzinnego miasta, by ostatecznie rozprawić się z biskupem Walterem.
Żadne z nich nie wie, co ich czeka. Dni są coraz krótsze, ciemność ogarnia wszystko. Czy Częstochowa odrodzi się na nowo?
Kup Za nami wszystkimi w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Za nami wszystkimi
"Częstochowa musiała wzbić się wysoko ponad porywy rozszalałego wiatru. Dopiero stamtąd, tuż spod powłoki chmur, mogła dostrzec ogrom zniszczeń. Jej coraz słabsza materia zdołała jednak zrodzić krzyk, który po kilku godzinach pokonał ucztujący na jej terenie żywioł" "Mroczne tajemnice zaczęły brać górę nad bliskością, więź zamieniły w układ. Uczyniły z braci partnerów, którzy ostatecznie stali się wrogami…" "Za nami wszystkimi" to bardzo dobrze poprowadzone zakończenie tej emocjonującej serii. Autor konsekwentnie prowadził rozpoczęte w poprzednich tomach wątki, niezmiennie skupiając moją uwagę od pierwszej do ostatniej strony. Przedstawił postacie bardzo złożone i pokazał jak cienka jest granica między dobrem i złem oraz jak łatwo ją przekroczyć… Po makabrycznych wydarzeniach z poprzedniej książki, podczas których w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął komendant policji Jerzy, do gry na częstochowskich włościach powraca jego brat, biskup Stanisław. W sprawę oby braci włącza się prokurator Edyta wspierana przez najlepszego przyjaciela Jerzego, Marka. Częstochowa natomiast zmaga się z żywiołami, które sieją spustoszenie wśród jej mieszkańców. Co takiego ustalą śledczy? Kto i co tak naprawdę zagraża Częstochowie? Jaki los czeka braci Walter? Mimo, iż ta część nie była aż tak wstrząsająca jak poprzednia, to jestem bardzo zadowolona z tej lektury. Było emocjonalnie i dynamicznie. Jestem przekanana, że trylogia ta na długo pozostanie w mojej pamięci i będę polecać ją tym, którzy nie boją się tematów trudnych, wstrząsających, brutalnych i okrutnych, pojawiających się w otoczeniu rozgrywek kościelnych, politycznych i policyjnych. Takich, w których władza zawsze wysuwa się na pierwszy plan, a sacrum i profanum prowadzą nieustającą walkę…
Oceny książki Za nami wszystkimi
153 użytkowników ma tytuł Za nami wszystkimi na półkach głównych- Przeczytane 94
- 2021 6
- Przeczytane w 2021 3
- Legimi 3
- Czytnik 2
- Audiobooki 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za nami wszystkimi
"Przeszłość - choć wydaje się zapomniana - zawsze powraca"
Oto Częstochowa. Bezbronna - nie ma swojego Ojca Mateusza, ma za to biskupa Stanisława, który Boga wykorzystuje do własnych celów. Profanum – ta świecka, moralnie splamiona rzeczywistość przejmuje miasto, która formalnie żyje z wizerunku „świętego”. Wszyscy są w jakimś stopniu skazani, a braterskie więzi okazują się równie mocne, co niszczące.
Dudziński buduje napięcie wokół braterskich porachunków, korupcji kościelnej i wyborów moralnych.
"Przeszłość - choć wydaje się zapomniana - zawsze powraca"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOto Częstochowa. Bezbronna - nie ma swojego Ojca Mateusza, ma za to biskupa Stanisława, który Boga wykorzystuje do własnych celów. Profanum – ta świecka, moralnie splamiona rzeczywistość przejmuje miasto, która formalnie żyje z wizerunku „świętego”. Wszyscy są w jakimś stopniu skazani, a braterskie więzi okazują...
Jakoś nie potrafię wyrobić sobie zdania.. Pomysł, i fabuła niezłe. Postacie, o właśnie, i tu pojawia się problem. Takie nijakie, trochę chaotyczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała trylogia, Profanum walczy i zwycięża, zło panuje w świętym niegdyś mieście. Polecam czytać kolejne tomy bez przerwy, stanowią bowiem swoją bezpośrednią kontynuację. Akcja całości rozgrywa się w trakcie jednego roku, z wieloma odniesieniami do przeszłości bohaterów. Mrok, zło i brutalność rozwija skrzydła i powoduje skażenie i obumarcie Sacrum. Podskórnie wyczuwam jak bardzo te powieści są "na czasie". Wokół nas też zło, ubrane w dobre szatki i słowa, podnosi łeb i powoduje skażenie naszego świata. Czy kiedyś nadejdzie ten "dobry, oczyszczający wiatr"?
Autor idealnie spiął wszystkie wątki i zakończył je. Całość dopracowana i napisana doskonale, aż czuje się to oddychające zło i umierającą nadzieję.
Doskonała trylogia, Profanum walczy i zwycięża, zło panuje w świętym niegdyś mieście. Polecam czytać kolejne tomy bez przerwy, stanowią bowiem swoją bezpośrednią kontynuację. Akcja całości rozgrywa się w trakcie jednego roku, z wieloma odniesieniami do przeszłości bohaterów. Mrok, zło i brutalność rozwija skrzydła i powoduje skażenie i obumarcie Sacrum. Podskórnie wyczuwam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi szkoda że to ostatnia część serii. Genialna. Serdecznie polecam
Bardzo mi szkoda że to ostatnia część serii. Genialna. Serdecznie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie, bomba! Fantastyczna książka. Napisana piękną polszczyzną, świetnie się czyta. Długość niektórych zdań zdumiewająca, pozytywnie oczywiście:) Co do treści, tematy bardzo na czasie, to mroczna opowieść o haniebnym postępowaniu ludzi obdarzanych zaufaniem społecznym, O braku moralności i etyki zawodowej. ciarki przechodzą gdy pomyśleć że faktycznie niektóre rzeczy mogą mieć miejsce w rzeczywistości.
Jak dla mnie, bomba! Fantastyczna książka. Napisana piękną polszczyzną, świetnie się czyta. Długość niektórych zdań zdumiewająca, pozytywnie oczywiście:) Co do treści, tematy bardzo na czasie, to mroczna opowieść o haniebnym postępowaniu ludzi obdarzanych zaufaniem społecznym, O braku moralności i etyki zawodowej. ciarki przechodzą gdy pomyśleć że faktycznie niektóre...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrylogia zakończona. Mocna rzecz. Ciężko mi napisać coś więcej. Kawał dobrej lektury, choć nie dla ludzi o delikatnych nerwach ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to ostatnia książka z trylogii Profanum Pana Marcina Dudzińskiego.
Ta pozycja jest bardzo na czasie. Opowiada o skandalach seksualnych o jakich słyszy się na co dzień. Im większy tym lepiej. Najlepiej biskup. I gwałty. O tak. To też się sprzedaje. Historia mnie nie porwała. Nie było niczego dla mnie nowego. Czegoś czego bym wcześniej gdzieś nie przeczytała. Akcja dzieje się poprawnie i toczy dość powoli. Bohaterzy są banalni i przewidywalni. Zakończenie przeszło bez echa.
Nie będę się rozpisywać i szybko o książce zapomnę 🙈
Jest to ostatnia książka z trylogii Profanum Pana Marcina Dudzińskiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwóch braci. Jeden komendant policji drugi biskup. Mroczna przeszłość podąża za nimi a Częstochowę ogarnia ciemność.
opis wydawcy
Dzieje się tutaj oj dzieje i to nawet dość sporo 🤭
Tempo i akcja towarzysza nam od początku drugiego tomu. Autorowi udało się dopracować książkę praktycznie pod każdym szczegółem.
To bardzo dobrze skonstruowana książka, którą mogę i polecam.
Nic więcej nie trzeba dodawać😊
Za egzemplarz dziękuje @wydawnictwoczarnaowca
#czytampolskichautorów #czytamposlkieksiążki #polskietakpoprostu #zanamiwszystkimi #trylogiaprofanum #marcindudziński
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęstochowie wciąż nie dane jest zaznać spokoju. Mimo skandalu i wcześniejszych zarzutów biskup Stanisław Walter wciąż pociąga za sznurki. Jego brat, komendant miejski policji Jerzy Walter, zniknął bez śladu, a wraz z nim brutalna tajemnica jego przeszłości....
„Częstochowa przestała kojarzyć się tylko z Jasną Górą, miejscem maryjnego kultu i tłumami pielgrzymów. Teraz była miastem skandali i morderstw.” Po dość długiej nieobecności rzeźnik ze świętego miasta ponownie rusza na łowy. Podobnie jak poprzednio, nie znajdzie łaski dla tych, którzy znaleźli się na jego liście. Jednocześnie na jaw wychodzą nowe fakty na temat Walterów i ich mrocznej przeszłości. Alicja Drylska natomiast postanowi raz na zawsze zamknąć mroczny rozdział swojego życia, lecz by to nastąpiło musi na nowo rozdrapać (nie)zagojone blizny. A wszystko to w akompaniamencie ciężkich warunków atmosferycznych panujących w Częstochowie.
Niechętnie przyznaję, że „Za nami wszystkimi” najmniej przypadło mi do gustu spośród całej trylogii. Oceniam ją nieco niżej niż poprzednie pozycje głównie ze względu na ogrom tematyki, którą nieszczególnie darzę sympatią. O ile na rozbudowany wątek związany z klerem byłam przygotowana to na poboczne takie jak np. motyw biznesowy już nieszczególnie. Nie czynię jednak autorowi zarzutów, bo pod względem warsztatu nie mogę nic zarzucić, był praktycznie bezbłędny.
Miała być trylogia i taka powstała, wszystkie wątki zostały rozwiązane i wyczerpane. Niestety, mało który autor potrafi wyczuć właściwy moment na pożegnanie się ze swoimi bohaterami, ale pan Dudziński do tego gatunku zdecydowanie nie należy. Trylogia profanum to moim zdaniem jedna z najbardziej niedocenionych na rynku. Napisana przez debiutanta, lecz w zupełnie niedebiutanckim stylu. Autor doskonale połączył tematykę walki z bezkarnym klerem i psychopatycznego mordercy, który „pragnie wypędzać zło z zagubionych dusz”. Nie polecam jedynie tej książki, polecam całą trylogię!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖤📚Opinia pochodzi z:
https://www.instagram.com/her_meowjesty_reads/ 📚🖤
Ostatnio coś rzadko czytam kryminały.
Po bardzo pozytywnym odbiorze poprzedniej części, byłam zdeterminowana sięgnąć po kolejną. Minęło jednak trochę czasu, pewne wątki mi się zatarły i wejście w klimat nie było tak płynne jak oczekiwałam.
Kolejny raz Częstochowa, wracamy do historii braci Walterów, księdza i policjanta, dobrego i złego (?),jeszcze raz stajemy twarzą w twarz z okrutną zbrodnią. Na jaw wychodzą sekrety braci, a morderca nadal jest na wolności.
Żeby za wiele nie zdradzić zmuszona jestem zaserwować ten enigmatyczny opis, ale ostatni tom trylogii ścisłe wiąże się z poprzednim, a i tak mam wrażenie ze zdradzam za dużo. Dudzińskiego świetnie się czyta, rozdział po rozdziale ani się obejrzałam a książka się skończyła. Chyba liczyłam na trochę inne zakończenie, choć nie oceniam tutaj w żadnym razie go negatywnie. Bardzo dobra seria, wyjątkowo na czasie, choć to można odebrać jako pozytyw jak i niekoniecznie. Bo jednak dużo bardziej niż w poprzedniej części w oczy rzuca się szablonowość postaci. Zdecydowanie bardziej porwała mnie poprzednia część.
Pytanie za sto punktów: czy znacie jakiś naprawdę mocny kryminał, w którym ksiądz jest tak naprawdę postacią po prostu pozytywną? Oprócz Ojca Mateusza, znam, szanuje! 😂🙈🖤
🖤📚Opinia pochodzi z:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.instagram.com/her_meowjesty_reads/ 📚🖤
Ostatnio coś rzadko czytam kryminały.
Kolejny raz Częstochowa, wracamy do historii braci...