Za nami wszystkimi

Okładka książki Za nami wszystkimi autora Marcin Dudziński, 9788381438957
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Za nami wszystkimi
Marcin Dudziński Wydawnictwo: Czarna Owca Cykl: Trylogia Profanum (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Trylogia Profanum (tom 3)
2021-03-10
2021-03-10

Kup Za nami wszystkimi w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Za nami wszystkimi

Oceny książki Za nami wszystkimi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za nami wszystkimi

"Przeszłość - choć wydaje się zapomniana - zawsze powraca"

Oto Częstochowa. Bezbronna - nie ma swojego Ojca Mateusza, ma za to biskupa Stanisława, który Boga wykorzystuje do własnych celów. Profanum – ta świecka, moralnie splamiona rzeczywistość przejmuje miasto, która formalnie żyje z wizerunku „świętego”. Wszyscy są w jakimś stopniu skazani, a braterskie więzi okazują się równie mocne, co niszczące.

Dudziński buduje napięcie wokół braterskich porachunków, korupcji kościelnej i wyborów moralnych.

"Przeszłość - choć wydaje się zapomniana - zawsze powraca"

Jakoś nie potrafię wyrobić sobie zdania.. Pomysł, i fabuła niezłe. Postacie, o właśnie, i tu pojawia się problem. Takie nijakie, trochę chaotyczne.

Doskonała trylogia, Profanum walczy i zwycięża, zło panuje w świętym niegdyś mieście. Polecam czytać kolejne tomy bez przerwy, stanowią bowiem swoją bezpośrednią kontynuację. Akcja całości rozgrywa się w trakcie jednego roku, z wieloma odniesieniami do przeszłości bohaterów. Mrok, zło i brutalność rozwija skrzydła i powoduje skażenie i obumarcie Sacrum. Podskórnie wyczuwam jak bardzo te powieści są "na czasie". Wokół nas też zło, ubrane w dobre szatki i słowa, podnosi łeb i powoduje skażenie naszego świata. Czy kiedyś nadejdzie ten "dobry, oczyszczający wiatr"?
Autor idealnie spiął wszystkie wątki i zakończył je. Całość dopracowana i napisana doskonale, aż czuje się to oddychające zło i umierającą nadzieję.

153 użytkowników ma tytuł Za nami wszystkimi na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Za nami wszystkimi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Za nami wszystkimi

Marcin Dudziński
Marcin Dudziński
Z wykształcenia prawnik, z zawodu manager, z zamiłowania pisarz. Pasjonat sportu, w szczególności koszykówki, żużla i kolarstwa. W swojej karierze pracował w telewizji, wykładał prawo na wyższej uczelni i był odpowiedzialny za organizację międzynarodowych imprez sportowych, m.in. UEFA Euro 2012, EHF EURO 2016. Przez wiele lat zarządzał organizacją imprez na Stadionie Narodowym w Warszawie. Obecnie na co dzień zarządza transformacją cyfrową w największym związku sportowym w Polsce.

Cytaty z książki Za nami wszystkimi

Dodaj cytat z książki Za nami wszystkimi