Miasteczko głodnych dusz

kryminał, sensacja, thriller
Miasteczko głodnych dusz
2020-12-11
2020-12-11

Kup Miasteczko głodnych dusz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miasteczko głodnych dusz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miasteczko głodnych dusz

Powieść Thora Larsena „Miasteczko głodnych dusz” to mroczna, gęsta od emocji podróż w głąb ludzkiego lęku i zapomnianych wierzeń. Fabuła koncentruje się na losach małej, odizolowanej od świata społeczności, w której granica między rzeczywistością a koszmarem zaczyna się niebezpiecznie zacierać. Gdy w miasteczku dochodzi do serii niewytłumaczalnych zjawisk, a mieszkańcy zaczynają odczuwać nienaturalny, wręcz metafizyczny głód, staje się jasne, że pod powierzchnią codzienności drzemie coś pradawnego i złowrogiego.

Największą zaletą książki jest jej hipnotyzująca atmosfera. Larsen po mistrzowsku buduje poczucie osaczenia i klaustrofobii. Miasteczko nie jest tu tylko tłem, ale niemal żywym organizmem, który dusi swoich mieszkańców mgłą, cieniem i szeptem. Autor umiejętnie dawkuje napięcie, balansując na granicy thrillera psychologicznego i rasowego horroru folkowej proweniencji. Kolejnym atutem jest psychologia postaci – Larsen pokazuje, jak w obliczu niewyjaśnionego zagrożenia z ludzi opadają maski cywilizowanego zachowania, a do głosu dochodzą pierwotne instynkty. Styl pisarza jest surowy, a jednocześnie niezwykle plastyczny, co sprawia, że obrazy wykreowane na kartach powieści zostają pod powiekami długo po zakończeniu lektury.

Głównym wnioskiem płynącym z prozy Larsena jest przekonanie, że najstraszniejsze potwory to te, które sami karmimy naszymi sekretami i żalem. Tytułowy „głód” nie jest tu jedynie fizyczną potrzebą, ale potężną metaforą niezaspokojonych pragnień, winy i pustki, którą próbuje wypełnić zło. Autor sugeruje, że każda społeczność ma swoje „miejsce cienia”, o którym woli nie pamiętać, dopóki ono samo nie upomni się o swoje.

Nota 8/10 odzwierciedla wysoką jakość tej literatury grozy. Larsen stworzył dzieło spójne, inteligentne i autentycznie przerażające.
Plusy:
Gęsty klimat: Nieustanne poczucie zagrożenia, które trzyma czytelnika w uścisku.

Oryginalność: Świeże podejście do motywu przeklętych miejsc.

Język: Sugestywne opisy, które budują silną wizualizację świata.
Minusy:
Tempo końcówki: Finał, choć satysfakcjonujący, następuje nieco zbyt gwałtownie w porównaniu do powolnego, metodycznego budowania intrygi w pierwszych rozdziałach.

Wielowątkowość: Niektóre poboczne postacie mogłyby otrzymać nieco więcej przestrzeni, by w pełni wybrzmiały ich osobiste dramaty.

To pozycja obowiązkowa dla fanów literatury grozy, którzy szukają w książkach czegoś więcej niż tylko prostych „jump scare’ów” – to studium mroku, który drzemie w każdym z nas

Podczas czytania tej książki moja ocena wahała się jak kurs kryptowalut. Z jednej strony, jest to dobry kryminał pod kątem tempa i klarowności - tutaj akcja pędzi, wnioski ze śledztwa są jasne, a to, co ma zostać tajemnicą, faktycznie wzmaga "wewnętrzne mikrocliffhangery" i zachęca do czytania. Z drugiej strony, do mniej więcej 2/3 miałem poczucie, że czytam książkę z rodzaju "guilty pleasure" - świetną pod kątem rozrywki i satysfakcji, ale gorszą literacko. Zwroty akcji też były, natomiast one wzmogły się w ostatniej 1/3, kiedy stało się jasne, że ta powieść ma być krzykiem autorem wobec pewnych spraw, a tych spraw jest... mnóstwo. Krótko mówiąc, nagle z rozrywki przechodzimy wręcz w thriller i szokowanie czytelnika, co trwa aż do (dobrego) finału.

Nie zrozumcie mnie źle - autor robi to dobrze. Ale wsadził tutaj tyle wątków i upakował na tak małej przestrzeni, że aż chyba można poczuć przesyt. A na dodatek mamy tutaj prawie same "ostre" tematy w rodzaju prostytucji nieletnich czy innych, o których nie chcę pisać, aby nie spoilerować. W każdym razie, mimo że wydaje się, że to powieść o jakiejś sprawie kryminalnej, to nagle okazuje się, że zaczyna się "młyn". Niektórzy to lubią, inni nie - na pewno jest ciekawie, ale nie tego człowiek spodziewa się po przeczytaniu pierwszej połowy czy 2/3 książki. Niestety, wadą jest to, że w tym wszystkim są wątki mocno oddalone od logiki, niepotrzebne i prawdopodobnie straciły na znaczeniu podczas jakichś cięć redakcyjnych. Podałbym przykłady, ale dzieje się tutaj dużo i o połowie już zapomniałem, a do tego nie chcę Wam psuć ich odkrywania.

Postacie są dość wyraziste, choć główny bohater jest bardzo szary. Pewne jego wybory mogą i powinny budzić wątpliwości. Autor nie oszczędza tutaj żadnej płci i wieku pod kątem złych cech i stopnia "zepsucia" - trudno tutaj znaleźć jedną absolutnie "białą" postać. A żeby było jeszcze zabawniej z tym "kołowrotkiem" dostarczanym przez autora, to wszystko dzieje się w Norwegii, w pobliżu pięknych fiordów i w pozornie sielankowej scenerii.

To powieść kontrastów - piękno przeplata się tutaj z brzydotą, pozornie prosta sprawa z gmatwaniną, a przyjemne śledztwo z nagłą jazdą bez trzymanki. Podczas lektury miałem w głowie zdanie "wszystko wszędzie naraz". Tym niemniej, jeśli nie oczekujecie czegoś dopieszczonego, idącego żelazną konsekwencją, za to szukacie po prostu rozrywki ze zwrotami, to będzie w sam raz. Ja bawiłem się doskonale, choć widzę wady tej książki.

2024

Wciąż nie jestem pewna czy przeczytałam prawdziwy kryminał czy jego parodię....

Wciąż nie jestem pewna czy przeczytałam prawdziwy kryminał czy jego parodię....

246 użytkowników ma tytuł Miasteczko głodnych dusz na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Miasteczko głodnych dusz na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Miasteczko głodnych dusz