Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma

Okładka książki Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma autora Dorota Bindarowska, 9788382191301
Okładka książki Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma
9788382191301

Kup Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma

"Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma" od Wydawnictwa Novae Res to kolejna książka dla dzieci, w której magia odgrywa dużą rolę. To magiczna opowieść o sile przyjaźni i potędze miłości. Jej bohaterem jest Mały Biały Książę, który żył szczęśliwie w swoim królestwie. Władali nim kochani przez wszystkich poddanych Biały Król i Biała Królowa. Chłopcem opiekowała się Biała Wróżka, dzień i noc chroniąc go przed Czarną Wiedźmą, której serce pod wpływem zazdrości i rozpaczy zamieniło się w kamień. Biała Wróżka i Błękitna Wróżka były siostrami, traktowane były tak samo, jednak niebieska siostra cały czas miała wrażenie, że jej krewną traktują lepiej. Z tej zazdrości i zawiści jej serce skamieniało i zamieniła się w Czarną Wiedźmę. Recenzja na blogu: https://mamaizabawa.blogspot.com/2022/10/may-biay-ksiaze-i-czarna-wiedzma.html

Książka jest napisana w iście bajkowym stylu, z „dawno, dawno temu” i „za górami, za lasami”, wróżkami, smokami, magią i czarami. Czyli wszystkim, co tak kochają dzieci. Podążamy, i to dosłownie, za małym chłopcem, dzieckiem pary królewskiej Białego Królestwa, które pragnie dostać się do domu po brawurowej ucieczce z rąk Czarnej Wiedźmy. To ona porwała chłopca w dniu jego siódmych urodzin, kiedy wreszcie całodobowa opieka nad dzieckiem została nieco poluźniona. Była to forma zemsty na siostrze, Białej Wróżce, która miała być hołubiona przez króla i królową. Zazdrość, która przepełniła serce Błękitnej Wróżki zmieniła ją w Czarną Wiedźmę.
Zakończenie książeczki jest otwarte, co zachęca na czytanie kolejnych przygód Małego Białego Księcia. Ale nie tylko to zachęca do czytania. Sprzyja temu zarówno wyraźna czcionka użyta w druku, idealna dla maluchów, które rozpoczynają naukę czytania, mały format wydania, mieszczący się bez problemu w małych rączkach czy też piękna okładka Pauliny Radomskiej-Skierkowskiej oraz czarno-białe ilustracje Doroty Bidnarowskiej.
Więcej na: https://konfabula.pl/maly-bialy-ksiaze-i-czarna-wiedzma/

Baśniowa opowieść o chłopcu, który zostaje porwany przez Czarną Wiedzę. Wszystko zaczęło się od konfliktu dwóch sióstr białej i niebieskiej wróżki. Błękitna była wiecznie zazdrosna i sądziła, że rodzina lepiej traktuje jej siostrę. Jej serce pod wpływem zazdrości skamieniało i zamieniła się w czarną wiedźmę. Choć wszyscy starali się chronić chłopca, to udało jej się wykraść go z komnaty.

Czy chłopcu uda się wrócić do domu?
Jakie przygody spotkają go po drodze.

Bardzo mądra i fajna bajka, która pomaga zrozumieć dzieciom, że zazdrość do niczego nie prowadzi. Fabuła wciąga nie tylko małego czytelnika, sama się zaciekawiłam i czekam na ciąg dalszy przygód. Zakończenie zostawia nas z wieloma pytaniami i chęcią na kolejny tom. Książka uczy małych ludzi odwagi, oddaje wiary, pokazuje, jaką siłę i moc ma przyjaźń i miłość. Jakim wielkim szczęściem jest mieć u swojego boku dobrych przyjaciół. Mały książkę też takich spotkał na swojej drodze-Wrona i kruk.

Polecam wam świetny książka dla dzieci i dorosłych. Będzie idealna na prezent.

17 użytkowników ma tytuł Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Mały Biały Książę i Czarna Wiedźma