Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

Okładka książki Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica autorstwa Tom Fletcher
Okładka książki Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica autorstwa Tom Fletcher
Tom Fletcher Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Gwiazdkozaur (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Gwiazdkozaur (tom 2)
The Christmasaurus and the Winter Witch
2020-11-10
2020-11-10
9788382020724
DATA PREMIERY: 10 LISTOPADA

Czas na kolejne spotkanie z Gwiazdkozaurem! Uwielbiani przez czytelników William i Gwiazdkozaur wracają!

Od niesamowitej przygody Williama z najbardziej niezwykłym dinozaurem na świecie – Gwiazdkozaurem – minął rok.

Teraz chłopiec staje przed nowym wyzwaniem. Trafia na biegun północny i spotka się z tajemniczą Zimową Czarownicą, której moc kontrolowania czasu pozwala Świętemu Mikołajowi podróżować po całym świecie w wigilię Bożego Narodzenia. Kiedy okaże się, że los świąt wisi na włosku, William i Gwiazdkozaur będą musieli zaryzykować wszystko, aby je uratować…

Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica to pełna magii i ciepła opowieść – doskonały wybór dla całej rodziny.

Kup Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

Oceny książki Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

Wyzwanie : spróbuj się nie wzruszyć na tej pięknej, świątecznej historii

Wyzwanie : spróbuj się nie wzruszyć na tej pięknej, świątecznej historii

Druga część przygód Williama i jego magicznego przyjaciela jest zdecydowanie lepsza niż pierwsza. 🙂
Ciekawa fabuła i ładnie poprowadzona akcja będzie nie lada przygodą dla małych czytelników, a i tym dużym czytanie zapewne sprawi sporo przyjemności. Zdecydowanie polecam!

2004

Na półkach: , , , , , ,

To moje pierwsze zetknięcie z Gwiazdkozaurem, ale z pewnością nie ostatnie. Pierwszy tom serii jest już dodany do najbliższej listy zakupowej, a ja tymczasem opowiem o drugiej części. Co takiego ma w sobie Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica, że jestem nim aż tak zachwycona?

80 użytkowników ma tytuł Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

Eryk i Mela na tropie Świętego Mikołaja Gabriela Gargaś
Eryk i Mela na tropie Świętego Mikołaja
Gabriela Gargaś
"Eryk i Mela na tropie Świętego Mikołaja" to piękna opowieść o wierze nie tylko w Świętego Mikołaja, ale i w drugiego człowieka, ale o tym za chwilę... Eryk i Mela to rodzeństwo, on ma 9 lat, ona 8. Pomimo codziennych przepychanek, bardzo się kochają i troszczą się o siebie. Dużą rolę w ich życiu odgrywa mieszkająca piętro niżej babcia Danusia. To właśnie ona wpaja dzieciom najważniejsze wartości i prawdy o otaczającym świecie. Pewnego dnia, kolega Eryka uświadamia mu, że Święty Mikołaj nie istnieje. Rozczarowany chłopiec postanawia, że w tym roku nie będzie obchodzić świąt Bożego Narodzenia. Mela jest zasmucona postawą brata. Marzy o tym, by ten odzyskał wiarę. Babcia natomiast przypomina dzieciom co tak naprawdę jest najważniejsze w zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Tej nocy, którą rodzeństwo spędza u dziadków, wydarzą się rzeczy, o których Mela i Eryk nawet nie śnili. Poznają tajemnice Świętego Mikołaja oraz spędzą w jego towarzystwie kolejny dzień. To będzie niezapomniany czas... Mikołaj pokaże dzieciom na czym polega słynna magia świąt, a dzieci dowiedzą się, że każdy może być pomocnikiem Mikołaja, wystarczy tylko otworzyć swoje serce na innych ludzi. Bardzo podobała mi się ta książka. Nie ma tu podziałów na grzeczne i niegrzeczne dzieci czy na dobrych i złych ludzi. Mikołaj nikogo nie ocenia. Wyjaśnia, że niektórzy po prostu potrzebują nieco więcej miłości, a on ma na to sprawdzony sposób. Dzięki babci Danusi znajdziecie tu również wątek historii narodzenia Syna Bożego. Jest tutaj tyle piękna i dobra, choć też nieco goryczy i smutku w przypadku tych, którym życie nie układa się tak, jak by tego chcieli. Podczas lektury, nie raz łamał mi się głos, a w oczach kręciły się łzy. Książka z pewnością nie pozostawia czytelnika bez refleksji. Na końcu zamieszczono kartkę z kalendarza, na której można notować dobre uczynki każdego dnia grudnia. Jest także lista przykładowych działań będących inspiracją do czynienia i szerzenia dobra.
synek_szymek_czyta - awatar synek_szymek_czyta
oceniła na102 lata temu
Kosmoliski Marek Marcinowski
Kosmoliski
Marek Marcinowski
Marek Marcinowski bawi i uczy. Bawi bajkami. Uczy, przekazując w nich wiele cennych i ważnych informacji. W bajce pt. „Kosmoliski” przybliża czytelnikom zagadnienia związane z kosmosem. Biorąc do rąk tę książkę, zaopatrzycie się w bilet uprawniający Was do podróży po Układzie Słonecznym. Autor zabiera nas na niezwykłą, chciałoby się powiedzieć (w zasadzie napisać),nieziemską wycieczkę. A na zakończenie owej wyprawy, tej niezwykłej czytelniczej zabawy zaprasza nas do kosmoquizu. Zatem niech „Kosmoliski” wylądują w Waszej domowej biblioteczce, ku uciesze Waszych latorośli. A widząc radość na Ich twarzach, Waszej radości nie będzie końca! Marek Marcinowski zaprzyjaźnia nas z Sarą i Krzysiem. Pewnego wieczoru, kładąc się spać zauroczeni obserwacją gwiazd, snuli w swej wyobraźni kosmiczne przygody. No i ta wyobraźnia zadziałała! Po pewnym czasie w ich pokoju zjawiły się KOSMOLISKI, które wyczuwając marzenia Sary i Krzysia przybyły, aby je spełnić. Dlatego też, jeśli pragniecie kosmicznej podróży, to chwytajcie tę bajkę i dajcie ponieść się hen wysoko ku gwiazdom i planetom. „Kosmoliski” to niezapomniana zabawa. To fenomenalny sposób na przekazywanie najmłodszym czytelnikom wiedzy na temat kosmosu. Marek Marcinowski doskonale wie, jak połączyć zabawę z nauką, naukę z zabawą. Autor tą bajką pokazuje, jak powinny być pisane podręczniki. Pokazuje, w jaki sposób można zaciekawić młodego odbiorcę. Autor zna sposób na to, jak zachęcić go do czytania, odkrywania i poznawania świata. Co więcej, wspomniany kosmoquiz umieszczony na końcu bajki może być dodatkową zabawą, ale również sprawdzeniem swej uważności w tej niezwykłej, nieziemskiej, kosmicznej wyprawie po Układzie Słonecznym, do której zaprasza nas Marek Marcinowski. A Czyt-NIK zaprosił tę książkę na półkę NIK – Najlepszych Interesujących Książek. Pragnę dodać, że Marek Marcinowski zaimponował mi nie tylko swym dorobkiem w literaturze dziecięcej, lecz również pomysłowością w zaproszeniu młodych czytelników do czytania i poznawania świata – a w przypadku „Kosmolisków” – Układu Słonecznego.
CzytNIKTomaszKosik Kosik - awatar CzytNIKTomaszKosik Kosik
Realny świat Sara Pennypacker
Realny świat
Sara Pennypacker
Po fenomenalnym Pax'ie, którego przeczytałam kilka lat temu, z chęcią sięgnęłam po Realny świat pani Sary. Nie zawiodłam się. Historie pisane przez autorkę, choć skierowane do młodzieży uderzą w serce również dorosłego czytelnika. Co więcej - po lekturze Realnego świata byłabym skłonna polecić go właśnie dorosłym. To świetny obraz, co my dorośli gotujemy dzieciom - brak autentycznego zainteresowania, wrzucanie w sztywne ramy, przymusowa hipersocjalizacja (aż do przesady),wmawianie, że tylko duże grupa i masa znajomości da satysfakcje, ograniczanie i zatajanie faktów... To tylko część niebezpieczeństwa które, my dorośli, zrzucamy na młodych ludzi (a w sumie, które my sami musieliśmy kiedyś przeżyć). Realny świat to wakacyjna historia Ware, który zamiast na świetlice środowiskową organizującą letni wypoczynek, codziennie wychodzi do "magicznego miejsca". Tym miejscem są ruiny kościoła, w których poznaje specyficzną dziewczynkę, którą osobiście bardzo, bardzo polubiłam. Do tej dwójki z czasem dołączy jeszcze jedno dziecko. To opowieść o poszukiwaniu siebie, próbie dopasowania się i sprostania oczekiwaniom. Poza tym naprawdę da się polubić te dzieciaki. Rozdziały są bardzo krótkie, ale przez to czyta się szybko i miło. Całość oceniam bardzo wysoko. Książka godna polecenia! To jedna z lepszych książek które przeczytałam w tym roku! POLECAM ! ! !
KailaaMoor - awatar KailaaMoor
Baletnice. Przyjaciółki i rywalki Elisabeth Barféty
Baletnice. Przyjaciółki i rywalki
Elisabeth Barféty
Hejkaaa, Dzisiaj wypowiem się na temat pierwszego tomu serii "Baletnice". Czytałam tą książkę już po raz drugi ( chciałam ją sprzedać, bo zaczęło mi brakować miejsca na półkach ) i o dziwo podobała mnie się bardziej niż za pierwszym razem, choć wtedy byłam dużo bliżej grupy docelowej. Sprezentowała mi ją mama kiedy chciałam zostać baletnicą na fali serialu "Znajdź mnie w Paryżu", ale nie o tym teraz mowa. Wracając do książki. W pierwszym tomie na pierwszy plan wysuwa nam się Maya- jedna z dziewczynek z grupy przyjaciół uczęszczających do szkoły baletowej. Podążamy za nią w jej codziennym życiu, czyli nauce, tańcu, spędzania czasu z przyjaciółmi i czasem też w tych gorszych momentach jej życia. Teraz czas na moje osobiste przemyślenia. Po pierwsze myślę, że opis nastawia nas na coś innego niż znajdziemy w książce (to był główny powód, dlaczego książka za pierwszym razem nie przypadła mi do gustu),historia w głównej mierze skupia się na samym życiu Mayi i jej perypetiach, te dwie role w tym przedstawieniu nie są najważniejszą częścią powieści. Historia była nawet angażująca zwarzywszy na to, że już dawno przekroczyłam wiek sześciu lat dla, którego wydawnictwo rekomenduje książkę, ale naprawdę dobrze się bawiłam. Idealna dla dzieci ( nie zapominajmy, że nie tylko dziewczyny mogą być baletnicami),które marzą o zostaniu sławnymi tancerzami. Ocena 6/10 Mimo wszystko jestem trochę za stara żeby dać tej książce coś więcej, nie jest po prostu w grupie docelowej, ale dla wszystkich młodszych naprawdę POLECAM,
Marta📖📖📖 - awatar Marta📖📖📖
George i niezniszczalny kod Stephen Hawking
George i niezniszczalny kod
Stephen Hawking Lucy Hawking
George bardzo chce sfotografować Satruna. Jest to jego ulubiona planeta. Niestety, rodzice mu to utrudniają. Musi kłaść się spać, a przecież wtedy powinien zrobić zdjęcie, gdyż to najlepszy moment. Annie odwiedza kolegę i razem zastanawiają, czy wszechświat o nich czasem nie zapomniał. Mają ochotę na kolejną podróż w kosmos. No i masz! Zaczyna się coś dziać, i to bardzo dziwnego. Tłum ludzi na ulicach? Dokąd oni zmierzają? Może na jakiś koncert? Nic z tych rzeczy! Z nieba lecą pieniądze. Co się dzieje? Bankomat wydaje banknoty, tamy same się otwierają, a loty są za darmo. Ktoś się włamał do komputerów! Aby wyjaśnić tą sprawę lecą w kosmos . Kolejny tom to kolejne przygody Georga i Annie. Tylko, że tym razem będzie nieco inaczej. W tej książce będzie więcej o technologi i o komputerach, a o planetach - na drugim miejscu. Autor niesamowicie potrafi zaciekawić czytelnika, że staje się on fanem kosmosu. Kolejny raz dostarczył nam ogrom wiedzy oraz ciekawostek. Tutaj poznamy takie zagadnienia jak systemy liczbowe, co to jest enigma i hakerstwo oraz dowiemy się dużo na temat komputerów. I wile wiele innych rzeczy. Zobaczymy Saturna, czarną plamę, a nawet zorzę polarną – coś niesamowitego. A to zasługa fenomenalnym ilustracji oraz zdjęć, które nas przybliżają do tego wszystkiego. Mnie tutaj najbardziej zaciekawiło padnięcie technologii. Gdyby naprawdę do tego doszło, na świecie powstałby niezły galimatias. Ciekawi, co by się stało? Zachęcam do lektury.
ksiazkimoimioczami - awatar ksiazkimoimioczami

Cytaty z książki Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica

Williamie, w przyszłości zawsze może zdarzyć się coś złego. Jedynym sposobem, aby do tego nie dopuścić, jest zaradzenie w teraźniejszości złym rzeczom. To na chwili obecnej musimy się skupić. Nie na darmo w języku angielskim słowo present oznacza zarówno czas teraźniejszy jak i prezent świąteczny. Bo ważny jest właśnie teraz, a nie w przyszłości czy przeszłości.

Tom Fletcher Gwiazdkozaur i Zimowa Czarownica Zobacz więcej