Córka rzeźbiarza

Okładka książki Córka rzeźbiarza autora Tove Jansson, 8387316237
Okładka książki Córka rzeźbiarza
Tove Jansson Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Rzeczy beletrystyczne biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Rzeczy beletrystyczne
Bildhuggarens dotter
1999-01-01
1999-01-01
Teresa Chłapowska

Kup Córka rzeźbiarza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córka rzeźbiarza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka rzeźbiarza

Nie była to klasyczna biografia i samą książkę zaliczyłabym raczej do literatury pięknej. Są to opowiadania – wspomnienia z życia Tove, ale to bardziej powroty do lat dziecięcych. Niesamowita wyobraźnia, pisana obrazami oderwanymi od rzeczywistości.
„Im jest się mniejszym, tym Boże Narodzenie jest większe’’.
Napisane pięknie i niektóre fragmenty nawet ciekawe, ale nie wciągnęła mnie autorka w swój dziecięcy świat i cieszę się, że była to krótka przygoda.

„Im jest się mniejszym, tym Boże Narodzenie jest większe’’.
Napisane pięknie i niektóre fragmenty nawet ciekawe, ale nie...

Od zawsze byłam wielką fanką Muminków, oglądałam je kiedy byłam jeszcze malutka i od jakiegoś czasu kolekcjonuje książki z serii Muminków. W końcu wzięłam się za inne książki Tove Jansson, to właśnie była pierwszą z nich. Muszę przyznać, że ta książka nada ma w sobie Vibe Muminków ale w taki totalnie inny sposób. To w jaki sposób Tove opowiada o różnych sytuacjach ze swojego dzieciństwa jest naprawdę piękne i wprowadza mnie w nostalgię. (Nawet jeśli nasze dzieciństwa nie są do siebie tak bardzo podobne) Wiele z rozdziałów sprawiło, że się zaśmiałam w niektórych było mi nawet dosyć smutno i to właśnie uwielbiam w jej twórczości. Różnorodność. Polecam każdemu fanowi Tove.

To wszystko przez muminki.
Bo to ich wina, że przeczytałam tę "Córkę rzeźbiarza"!
Bo gdybym wiedziała wcześniej i więcej, to...i tak bym przeczytała, żeby sprawdzić i mieć swoje zdanie.
Bo dla muminków warto się poświęcić, bo one są takie, że nie sposób im odmówić i to, co się z nimi kojarzy, chce się poznać i sprawdzić w czym rzecz.

Idźmy po kolei. Mamy opowiadania czy też krótkie opowiastki, których główną postacią i narratorką jest mała dziewczynka, w domyśle autorka. Ma kilka lat i przynależny wiekowi ogląd świata. Jest małą dziewczynką w świecie dużych ludzi. Prócz niej jest w tym świecie tatuś i mamusia, jacyś kuzyni, ciotki, wujkowie, babcia z dziadziusiem I wiele innych postaci, których nie sposób spamiętać. Dla małej Tove wszystko jest nowe i ciekawe, wciągające. Lubi pytać, pytać i poznawać. Jest grzeczna, posłuszna i po dziecięcemu zabawnie naiwna. Ma też swój świat, w którym jej fantazja lubi skrzypieć podłogą, duć wiatrem, straszyć cieniem na ścianie czy ruchem firany. Ma wybujałą wyobraźnię, jak to dzieci w jej wieku.

Język opowiadań jest znany każdemu, kto zna muminki. Różnica polega na tym, że nie ma żadnych trolli, bo są ludzie, którzy jednak przypominają nam postaci z książeczek o muminkach.

A tak na serio, czy mi się podobało?
Patrzę krytycznym okiem laika i myślę sobie, że pewnie nie jest łatwo pisać w taki sposób. Tak, czyli po dziecięcemu dla dorosłych. Z drugiej strony autorka pewnie "przywykla" do tego stylu, wiecnie zmęczyła się zbytnio pisząc kolejną taką książkę.
Pozostawuajac dywagacje i dzielenia włosa na czworo podsumuję całość tak:
- na swoj sposób ciekawe i wciągające
- dla niepoprawnych wielbicieli pisarstwa Tove Jansson
- spędziłam miły czas z tą książką, ale gdybym miała przeczytać jakąś jej kontynuację i kolejną część to wiałabym gdzie pieprz rośnie i tak że aż by się kurzyło.

To wszystko przez muminki.
Bo to ich wina, że przeczytałam tę "Córkę rzeźbiarza"!

Idźmy po kolei. Mamy opowiadania czy...

1512 użytkowników ma tytuł Córka rzeźbiarza na półkach głównych
254 użytkowników ma tytuł Córka rzeźbiarza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka rzeźbiarza

Cytaty z książki Córka rzeźbiarza