The Blue

1911445626

Kup The Blue w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Blue

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Blue

Po „Błękit” Nancy Bilyeau sięgnęłam z myślą o lekkiej lekturze. Kocham powieści osadzone w gregoriańskiej Anglii, w których historia miesza się ze sztuką i nauką, a bohaterowie skrywają swoje pasje i tajemnice. Okładka obiecywała właśnie taką opowieść, intrygująca i wciągającą od pierwszych stron.

Genevieve Planché, młoda hugenotka o niezwykłym talencie malarskim, zmuszona jest ograniczyć swoje ambicje do zdobienia porcelany. Jej życie zmienia się, gdy pojawia się sir Gabriel Courtenay z propozycją szpiegowskiej misji w zamian za możliwość nauki we Włoszech. Od tego momentu Genevieve wplątana zostaje w świat intryg, sekretów i ryzykownych decyzji, gdzie każdy krok może mieć poważne konsekwencje.

Początek książki był znakomity. Atmosfera fabryki porcelany, naukowców-alchemików i obsesji na punkcie idealnego błękitu wciągnęła mnie całkowicie. Historia była barwna, pełna ciekawostek, a każdy opis manufaktury, procesów czy pigmentów wydawał się żywy i prawdziwy. Czułam się, jakbym sama była częścią tej porcelanowej gorączki.

Niestety, im dalej w fabułę, tym moje zaangażowanie malało. Genevieve, tak wyrazista na początku, momentami wydawała się bezradna, a jej charakter uciekał w chaosie fabuły. Zaskoczyło mnie, jak nagle romans w książce przybrał na intensywności. Pełen delikatnych niuansów, w pewnym momencie stał się zbyt dramatyczny, jakby autorka chciała przyspieszyć tempo fabuły. Finał sprawiał wrażenie napisanego na siłę. Zabrakło w nim cierpliwości i delikatności, które tak lubiłam w początkowej części. Wydarzenia były dla mnie całkowicie przerysowane.

Mimo wszystko nie mogę nie docenić wątku historycznego i politycznego. Hugenoci w Anglii, historia porcelany, rywalizacja między fabrykami i państwami – wszystko to tworzyło bogaty, fascynujący obraz epoki.

„Błękit” to książka, którą nie będę wspominać długo, ale jej lektura była dla mnie odskocznią. Uwielbiam klimat, jaki autorka wykreowała, i sposób, w jaki pokazuje pasję do sztuki i historii. To powieść, przy której można spędzić spokojne i leniwe popołudnie, chłonąc XVIII-wieczną Europę.

Genevieve Planché, młoda hugenotka o niezwykłym talencie malarskim, zmuszona...

To książka typu "tak, widzę, że jest przeciętna i ma sporo wad, ale zakochałam się w jej klimacie i moje serce wyrywa się do bohaterów". No dobra, głównie do jednego, którego bohaterka ostatecznie NIE wybrała, niemądra. xD
Generalnie historia jest pisana barwnie, z rozmachem i tak do połowy fabuła rozwija się pięknie, a potem niestety potyka się o własne nogi. Bohaterowie gubią swoje charaktery, narracja robi się chaotyczna, a finał to już całkiem autorka dopycha na siłę, dając sobie spokój z logiką i prawdopodobieństwem. Ale ostatecznie wszystko i tak się broni!
Zresztą cały punkt wyjścia - historia hunegotów, emancypacja artystek, tworzenie porcelany... To wszystko są bardzo ciekawe wątki, których w literaturze nie ma za wiele.
Jak ktoś lubi historyczne powieścidła z odrobiną romansu i kapką sensacyjnej intrygi, powinien spróbować!

Tomik, który wzięłam z biblioteki, być dość zużyty. Okładka starta do tego stopnia, że prawie nie widać tytułu.
"Rozchwytywana", pomyślałam. Jeszcze tego samego dnia zrozumiałam, dlaczego.
Porywająca intryga mnie wciągnęła do końca. Gdyby nie tabletki na bezsenność, to oddałabym jej swoją noc. Osiemnastowieczna otoczka (o którą w sumie dość trudno w literaturze) zmieszana z artystycznym spojrzeniem na świat stwarza nieporównywalną atmosferę bez popadania w zbytek opisowy. Naprawdę czarująca.
Akcja zawładnęła moimi emocjami, realnie przeżywałam trudności na drodze bohaterki i cieszyłam się z każdego blasku nadziei.
Romans trochę za szybki i intensywny, ale przyznam, że przy intensywności pozostałych aspektów, był fantastyczną odskocznią i mile witałam jego momenty.
Odwołania historyczne pięknie wplatały powieść w ich realia - nawet pomimo mojego braku wiedzy historycznej. Okoliczności są jasno przedstawione dla osób takich jak ja, ale mam przy tym wrażenie, że i ci z lepszą orientacją w XVIII wieku nie uznają ich za zbyt rażące i niepotrzebne.
Do tego śliczna okładka i żałuję, że nie jest to jedna z książek na stałe na mojej półce (choć wolałabym mieć ją mniej wymęczoną niż ta z biblioteki ;))

"Rozchwytywana", pomyślałam. Jeszcze tego samego dnia zrozumiałam, dlaczego.

461 użytkowników ma tytuł The Blue na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł The Blue na półkach dodatkowych