Pod kluczem

- 2020-07-02
- 2020-07-02
- 2019-08-06
- Anna Tomczyk
„Panie Wrexham, to ja jestem tą nianią ze sprawy Elincourtów. I nie zabiłam tego dziecka.”
Intratna oferta pracy w charakterze niani skłania Rowan do złożenia aplikacji. Gdy dziewczyna dostaje odpowiedź na swoje zgłoszenie, dowiaduje się, że wokół domu państwa Elincourtów krąży wiele przesądów dotyczących jego historii – mówi się nawet, że jest on nawiedzony. Co więcej, w ciągu ostatnich czternastu miesięcy aż cztery nianie zrezygnowały z pracy w tym miejscu.
To jednak nie zniechęca Rowan, która udaje się na rozmowę kwalifikacyjną. Wiktoriański dom, zbudowany w pewnym oddaleniu od miasta, urządzony jest nowocześnie, a w jego wnętrzach widać przepych. Rowan od razu czuje, że pragnie tej pracy, tego domu, pragnie być częścią tej idealnej rodziny. I to mimo ostrzeżeń i narastającego niepokoju, który zaczyna odczuwać, przebywając w domu Elincourtów.
Ale przecież to wszystko jest zbyt piękne, żeby było realne. Prawda?
Kup Pod kluczem w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Pod kluczem
Pod kluczem to thriller opowiadający historię niani w nowoczesnym, jakby nawiedzonym domu. Największy atut tej powieści to genialnie wydobyty klimat niepokoju i grozy. Autorka dodatkowo podkręciła nastrój opowieściami o duchach oraz dziwnymi wydarzeniami, które na pierwszy rzut oka mogą mieć wiele racjonalnych rozwiązań, a jednak czytelnikowi trudno odkryć te właściwe. Historia jest opowiadana dość powoli, akcja rozkręca się stopniowo, ale nie w nużący, lecz pozytywnie skrupulatny sposób. Powieść nie nudzi, a wręcz z każdą stroną nakręca wyobraźnię coraz bardziej, przez co ja nie byłam w stanie się od niej oderwać. W książce mamy świetnie przedstawioną sytuację, kiedy wielkie marzenie staje się rzeczywistością i okazuje się, że nie jest to taka rzeczywistość jakiej główna bohaterka pragnęła. Myślę, że nieźle została tu uchwycona praca niani, wszystkie blaski i cienie opiekowania się obcymi dziećmi, które nie zawsze są słodkie i urocze, a czasem potrafią naprawdę solidnie dopiec. Pod kluczem dostarcza rozrywki i dużo emocji, poza tym ma też mądre przesłanie, uświadamia bowiem, że pieniądze nie zawsze warte są konsekwencji, które za sobą niosą, że kłamstwo ma bardzo krótkie nogi i prawda prędzej czy później wyjdzie na jaw, a także, że dzieci są tylko dziećmi i nie zawsze potrafią odróżnić dobro od zła. Uważam, że czytanie tej książki w biały dzień jest marnotrawstwem! - ona najlepiej smakuje po zmroku, gdy wszyscy w domu śpią, a wyobraźnia wskakuje na tryb nocny, bo właśnie wtedy ta historia rozkwita niepokojem, a każdy szmer jest podejrzany... Te wszystkie niecodzienne wydarzenia, które mają miejsce w książce, mocno wgryzają się człowiekowi w psychikę i naprawdę potrafią wywołać dreszczyk. Pod kluczem czyta się DOSKONALE i myślę, że nawet jeśli nie przepadasz za tym gatunkiem literackim to ten tytuł może namieszać w Twoich gustach! Z czystym sumieniem polecam!
Oceny książki Pod kluczem
- 2022 144
- 2020 100
- 2024 91

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod kluczem
Miałam bardzo wielkie oczekiwania zaczynając tę książkę, ma tak świetne opinie i wysokie oceny.
Ja nie do końca jestem zadowolona.
Po pierwsze jest napisana w formie listu. Głowna bohaterka pisze z więzienia do adwokata i każdy rozdział zaczyna się od "szanowny Panie Wexham" mam nadzieję że nie przekręciłam nazwiska.
Po drugie autorka ilością opisów pobiła chyba nawet Kinga! I choć główna bohaterka zastrzegała, że te opisy są bardzo ważne, dla mnie nie miały w większości znaczenia, by zrozumieć fabułę. Okroiłabym je o połowę.
Fabuła... hmmm temat fajny, takie trochę coś innego, ale w związku z powyższym dla mnie książka straciła cały urok.
Rowan, pracującą w żłobku odpowiedziała na ogłoszenie. Małżeństwo szukało niani do 4 córek. Oferowali mega wysokie wynagrodzenie plus zakwaterowanie i bonusy. Pracę dostała i przeniosła się do Szkocji. Tam dowiedziała się, że pomimo tych świetnych warunków poprzednie nianie wręcz uciekły z tego domu. Dom, zwany smart domem - naszpikowany nowoczesną technologią, wszystko działało uruchamiane z aplikacji. Bardzo szybko Rowan została sama z dziećmi i wtedy zaczęły się dziać dziwne rzeczy.
Żeby się już więcej nie rozpisywać - jak wspomniałam wcześniej Rowan od początku książki pisze list do adwokata z więzienia i próbuje go przekonać, że nie zabiła tego dziecka.
Jakby ta książka była inaczej napisana byłaby mega, a tak mnie nie porwała. Aczkolwiek warto przeczytać, bo na jaw wychodzą różne tajemnice.
Końcówka też jakaś drętwa.
Przeczytajcie, bo jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
Polecenie książki od Mroza na stronie głównej też mnie trochę odrzuciło😛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa nie do końca jestem zadowolona.
Po drugie autorka ilością opisów pobiła chyba nawet...
Wsiąkłam od pierwszych stron, chyba dzięki formie krótkich listów, które otwierają powieść i od razu mnie zainteresowały.
To moje pierwsze spotkanie w Ruth i na pewno nie ostatnie, bo bawiłam się świetnie (choć może powinnam napisać raczej: momentami naprawdę się bałam). Gdyby nie to, że czytałam ją w nocy i w pewnej chwili uznałam, że nie chciałabym musieć zasypiać przy zapalonym świetle, pochłonęłabym ją na raz – nie mogłam się oderwać.
Bardzo podobała mi się banalność zakończenia. Jego prostota zrobiła robotę, a końcowy plot twist był nie do przewidzenia.
Dziwi mnie stosunkowo niska ocena tej pozycji – naprawdę nie balibyście się mieszkać w takim miejscu??
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie w Ruth i na pewno nie ostatnie, bo bawiłam się świetnie (choć może powinnam napisać raczej: momentami naprawdę się bałam). Gdyby nie to, że czytałam ją w nocy i w pewnej chwili uznałam, że nie chciałabym musieć zasypiać przy...
Nie wiem, takie 3,5/3,75?
Trochę brakuje mi wyjaśnień co się stało dalej
Nie wiem, takie 3,5/3,75?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę brakuje mi wyjaśnień co się stało dalej
Książkazka sprawia, że zastanawiamy się czy sami nie zaczynamy wierzyć w duchy.
Książkazka sprawia, że zastanawiamy się czy sami nie zaczynamy wierzyć w duchy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa wciągająca tajemnicza z klimatem mrocznego domu.polecam
Książka ciekawa wciągająca tajemnicza z klimatem mrocznego domu.polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze napisany, trzymający w napięciu thriller. Ciekawie poprowadzona narracja, chociaż kilkusetstronicowy list to niekoniecznie byłby najlepszy pomysł ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawia mnie, czy to kwestia stylu autorki, czy jednak tłumaczenia, ale książka nie zachwyciła mnie formą, a poprzez momentami nienaturalnie prowadzoną narrację i dialogi miałam problem, by brać bohaterów na poważnie. Jednocześnie, pochłonęłam ją absurdalnie szybko i muszę przyznać, że byłam w stanie wczuć się w ten wiktoriański klimat grozy przełamany elementami smart-technologii. Cieszę się, że mnóstwo szczegółów ostatecznie połączyło się w dość spójną całość, a kilka mocnych zwrotów akcji wynagrodziło lekko przewidywalne i utarte schematy.
Zastanawia mnie, czy to kwestia stylu autorki, czy jednak tłumaczenia, ale książka nie zachwyciła mnie formą, a poprzez momentami nienaturalnie prowadzoną narrację i dialogi miałam problem, by brać bohaterów na poważnie. Jednocześnie, pochłonęłam ją absurdalnie szybko i muszę przyznać, że byłam w stanie wczuć się w ten wiktoriański klimat grozy przełamany elementami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomało trzymająca w napięciu i kompletnie nie angażująca. W DODATKU MAM WRAŻENIE, ŻE SAMA WYMYŚLIŁAM TYSIĄC RAZY LEPSZE ZAKOŃCZENIE TEJ HISTORII.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimatyczna książka. Bardzo przyjemnie się czytało. Zaskakująca. Trzymająca w napięciu do samego końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, w której największą zagadką (do czasu) jest dom.
Tak, ktoś zginął. I było to dziecko.
To już druga książka od Ruth, którą przeczytałam (połknęłam) w bardzo sprawnym tempie. Pierwszą było Jedno po drugim i jakoś właśnie ubzdurałam się ze swoimi bliskimi przyjaciółkami, że przeczytamy WSZYSTKIE wydane pozycje w Polsce od Ruth. W tej książce przyglądaliśmy się losom dwudziestokilkuletniej Rowan, niemalże zaawansowanej niani, która ganiała (dosłownie) za czwórką dzieciaków, bo dała się skusić na bardzo kuszącą propozycję zamieszkania w wiktoriańskim domu z mocno nowoczesnym i inteligentnym wnętrzem oraz zarobienia kupy kasy. Już na samym początku byłam niesamowicie zaintrygowana tym, że całość jest poprowadzona w formie listu do pewnego prawnika, pana Wrexhama. A potem te wszystkie dziwne dźwięki i sytuacje, które działy się w domu tylko podkręciły moją chęć zrozumienia, co i dlaczego tak się dzieje, zwłaszcza że główna bohaterka została z tym całkowicie sama, a autorka super poradziła sobie z opisami. Nie obyło się, oczywiście, bez sytuacji, w których zirytowana przez zgraję dzieciaków chciałam porządnie nimi potrząsnąć. A potem rodzicami tych dzieci. A potem samą bohaterką. A potem całym domem, gdy wyjaśniło się to i owo i wcale mi się to nie spodobało. xD Zakończenie nie było fancy, bo moim zdaniem autorka miała ogromne pole do popisu, a wybrała najłatwiejszą opcję.
Czy to znaczy, że kończę z Ruth Ware? W życiu. Na półce czekają na mnie jej kolejne książki.
Książka, w której największą zagadką (do czasu) jest dom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, ktoś zginął. I było to dziecko.