Starsza pani znika

Okładka książki Starsza pani znika autora Ethel Lina White, 9788377796382
Okładka książki Starsza pani znika
Ethel Lina White Wydawnictwo: Wydawnictwo MG Ekranizacje: Starsza pani znika (1938) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
The Wheel Spins (1936)
2020-08-12
2015-02-01
Jan Stanisław Zaus
Ekranizacje:
Starsza pani znika (1938)

Kup Starsza pani znika w ulubionej księgarnii

Oceny książki Starsza pani znika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Starsza pani znika

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

„Starsza pani znika” to klasyczny thriller z 1936 roku autorstwa Ethel Liny White, będący pierwowzorem słynnego filmu Alfreda Hitchcocka. Akcja toczy się głównie w pociągu, gdzie młoda Angielka Iris nawiązuje kontakt z uprzejmą starszą damą – panną Froy – która niespodziewanie znika, a współpasażerowie zaprzeczają, jakoby kiedykolwiek istniała.

Powieść wciąga od pierwszych stron, łącząc napięcie, tajemnicę i subtelny humor. Autorka umiejętnie buduje atmosferę paranoi i niepokoju, zmuszając czytelnika do nieustannego zadawania pytań o to, komu można ufać. Choć język może wydawać się nieco staroświecki, historia pozostaje zaskakująco aktualna – to opowieść o obojętności, konformizmie i sile jednostki w obliczu zbiorowej manipulacji.

Krótko mówiąc, to zgrabna, inteligentna lektura, która zasłużenie zyskała status klasyka gatunku.

Powieść wciąga od pierwszych...

Bardzo dobry kryminał w starym stylu! Pierwszy raz wydany w roku 1936, znakomicie oddaje klimat ówczesnej współczesności. Wciągająca fabuła, ciekawi bohaterowie, wartka akcja - trudno było się oderwać. Finał przewidziałam sporo wcześniej, ale nie szkodzi. Gorąco kibicowałam Iris... oczekujący na pannę Froy rodzice i pies... zrobili swoje. Czytało się świetnie. Polecam.

347 użytkowników ma tytuł Starsza pani znika na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Starsza pani znika na półkach dodatkowych

Okładka książki Cicha noc. Świąteczne opowiadania kryminalne Margery Allingham, Marjorie Bowen, Gilbert Keith Chesterton, Edmund Crispin, Arthur Conan Doyle, J. Jefferson Farjeon, Dorothy L. Sayers, Edgar Wallace, Ethel Lina White

Cytaty z książki Starsza pani znika

Dodaj cytat z książki Starsza pani znika