Onkalot

Okładka książki Onkalot autora Adrianna Biełowiec, 9788394189648
Okładka książki Onkalot
Adrianna Biełowiec Wydawnictwo: Canis Majoris Cykl: Death Bringer (tom 1) Seria: Zodiac Universum fantasy, science fiction
Death Bringer (tom 1)
Zodiac Universum
2020-09-20
2015-12-29
2022-07-09

Kup Onkalot w ulubionej księgarnii

Oceny książki Onkalot

OPINIE i DYSKUSJE o książce Onkalot

Jest to początek serii, którą porownalbym do największych dzieł sci-fi. Może zaczyna się trochę niepewnie, ale jest to, czego oczekuje od książek tego gatunku, czyli akcja, dobre podstawy naukowe, całkiem niezły realizm, dobre umiejscowienie w czasie. W zasadzie mogę powiedzieć, że ta wschodząca gwiazda polskiej fantastyki naukowej może konkurować z takimi pisarzami jak Asimov, czy Herbert, a przynajmniej jest lepsza od dzieci Franka Herberta 😉 Jest przyszłość czyli to, po co się czyta sci-fi i to na tyle realistyczna, że może budzić obawy, że stanie się rzeczywistością. Jest rebelia, romans, ale bez przynudzania, i wulgarności i wszystko to skomponowane jak u Vivaldiego.

No cóż... po prostu przeciętna. Choć przyznam, że momentami "plot" był nawet intrygujący. Niestety bardzo często niespójna - jakby pisało ją kilka osób. Co zresztą, zostało wyjaśnione przez autorkę w podziękowaniach. Okazało się, przynajmniej tak zrozumiałem, że tekst był poprawiany przez kilka osób (we fragmentach). Dla mnie to jest niedopuszczalne, bo jakość tekstu jest nierówna. Są fragmenty całkiem dobrze napisane, a są takie których praktycznie nie da się czytać.

Z rzeczy, które mnie zdziwiły.
Zadziwiła mnie reakcja bohaterki na jedną z cech charakteru drugiego głównego bohatera... przeszła nad nią do porządku dziennego, jakby to był nic nieznaczący szczegół. Pomijam tu fakt wymordowania połowy wszechświata...
W tekście pojawiło się odwołanie do Gwiezdnych Wojen i Yody? Serio??? Autorka kreuje swoje uniwersum, a potem robi coś takiego?
No i na koniec "patologiczne bakterie", które najwyraźniej pomyliły się komuś z "bakteriami patogenicznymi" (albo "patogennymi"). Ale co tam, na szalkach Petriego, nie takie rzeczy się zdarzały :P.
Czy warto ją czytać? Nie wiem. Wydaje mi się że takiego SF jest całkiem sporo. Natomiast pewnie sporo jest też lepszych książek w tym gatunku. Z drugiej strony, byłem ciekaw jak wygląda space opera w polskim wykonaniu. Swoją drogą, byłem jednak ciekaw dalszych losów bohaterów i zacząłem czytać kontynuację. Wg mnie jest progress w stosunku do pierwszego tomu, ale wypowiem się po skończeniu.

Ostatnio przy jednym z postów na instagramie dziewczyna zapytała, czy lubimy książki hate-love? Nie wiedziałam co to. Jakoś dziwnie skojarzyło mi się z Blanką Lipińską i trylogią 365 dni. I ja już wiem, że nie jestem dobrym odbiorcą tego typu książek.

Onkalot - pozycja, po którą sięgnęłam w ramach booktour organizowanym przez @robert_batory w domyśle miała być z gatunku sci-fi. Czy tak było?

Na początek o czym jest książka. Fabuła dzieje się po trzytysięcznym roku w kosmosie. Ludzie opuścili ziemię, jest wiele różnych populacji a całość to Universum Zodiac. Władzę posiada nieśmiertelny naród Kiritian. Jest wybitnie wyszkolony militarnie, zarówno w ofensywie jak i defensywie. W opozycji do nich są rebelianci z młodymi kadetami w składzie, których celem jest przejęcie władzy. Poza nimi poznajemy osobę człekojaguara, który planuje użyć śmiercionośnej broni. Nie wiadomo jednak w stosunku do której grupy...

Jeżeli chodzi o sam pomysł to podobał mi się. Odległe galaktyki, mieszanki gatunków, nowoczesna technologia czy aspekty nieśmiertelności to coś o czym czytam z ciekawością. Fajnie jest się wczuć w nadzwyczajny świat, który urodził się w czyjejś głowie.

Na tym jednak plusy się kończą, a główna bohaterka zepsuła wszystko. Wyobraźcie sobie kilkuletnią dziewczynkę, która była świadkiem bestialskiego mordu z aktem kanibalizmu. Po kilkunastu latach dorosła już kobieta spotyka tego delikwenta i zgadnijcie co robi? Że co...ale naprawdę... że jak? Nie chce wam spojlerować, ale ona właśnie to robi. Pozostali bohaterowie również nie byli zbyt rozgarnięci. Nie wiem czy tak miało być, ale zachowywali się absurdalnie i bez jakiegokolwiek polotu. Uwieńczeniem absurdu był cud, który zasugerowała nam autorka na samym końcu. Jednak czy będzie z happy endem trzeba przeczytać kolejną część... U mnie zbyt szybko to nie nastąpi.

PS Przeczytałam alternatywne zakończenie pod tytułem Pięćdziesiąt Twarzy Forkisa i zmieniam zdanie. Podwyższam ocenę o 3 punkty. Książka mogłaby być cała w takim klimacie😅

250 użytkowników ma tytuł Onkalot na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Onkalot na półkach dodatkowych

Okładka książki Pięćdziesiąt twarzy Forkisa Adrianna Biełowiec, Vaydredd Kane
Pięćdziesiąt twarzy Forkisa Adrianna Biełowiec, Vaydredd Kane
Okładka książki Szczecin z dreszczykiem IV Adrianna Biełowiec, Przemysław Budziński, Agnieszka Bułat, Karolina Burdzińska, Jakub Chowański, Marcel Jarocki, Natalia Kowalska, Lena Lewandowska-Łozowicka, Marcel Tryszkiewicz, Emil Zawadzki, Waldemar Ziemięcki
Okładka książki Własna ścieżka - Antologia Samowydawców. Tom 1 Izabella Agaczewska, Adrianna Biełowiec, Maks Dieter, D. B. Foryś, Kamila Goszczyńska, Agata Kasiak, Paweł Kolarzyk, Janusz Muzyczyszyn, Irena Omegard, Franciszek M. Piątkowski, Alicja Podgrodzka, Izabela Redesiuk, Mateusz Rogalski, Karolina Salwowska, Michał Wójcik, Kamil Zinczuk
Adrianna Biełowiec
Adrianna Biełowiec
Celująca w małe wydawnictwa autorka fantastyki naukowej, z naciskiem na hard, biopunk i military. Rzadziej pisze grozę, głównie w formie opowiadań. Zadebiutowała powieścią "Czas wysłańca" w 2003 roku. Miłośniczka sztucznej inteligencji, cyborgów i dronów. Zajmuje się hobbystycznie ziołolecznictwem, sportem, tworzeniem muzyki elektronicznej oraz filmów. Od 2022 jej cykl science fiction "Zodiac Universum" zaczął być tłumaczony przez wydawnictwo RHP na języki obce i wydawany za granicą. Fanpage: https://www.facebook.com/zodiacuniversum/ Instagram: https://www.instagram.com/adriannabieloviec/

Cytaty z książki Onkalot

Dodaj cytat z książki Onkalot