Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę
Szwajcaria. Kraj niezawodnych zegarków, słynnych serów, wysokich gór i niskich podatków. Jego mieszkańcy wydają się nam chłodni, zapracowani, niechętni do integracji z obcymi i resztą Europy. Czy tak jest naprawdę?
Niekoniecznie! Szwajcarzy, gdy tylko pogoda pozwala, wskakują do rzek, czasem nawet w przerwie od pracy. A skoro już o tych przerwach mowa, spróbujcie dodzwonić się do szwajcarskiej firmy w godzinach lunchu! Punktualnie o 12:00 szwajcarskie kiszki zaczynają grać marsza niczym kukułki w zegarach, no i trzeba wyjść coś zjeść. Szwajcarzy puszczają swoje dzieci bez opieki do szkoły, głosują w referendach przeciwko zniesieniu abonamentu radiowo-telewizyjnego i chętnie żenią się z cudzoziemkami. Jednym słowem, robią wszystko to, o co byśmy ich nie posądzali!
Joanna Lampka jest poczytną blogerką, tłumaczką i nauczycielką języka polskiego dla obcokrajowców. Od 7 lat mieszka w Szwajcarii i pisze o niej na blogu blabliblu.pl. Wydała przewodnik Szwajcaria i Lichtenstein, pracuje nad pierwszą powieścią.
W swojej książce z humorem opowiada o trudnych początkach w nowym kraju, integracji z nowymi sąsiadami i licznych niespodziankach, które czekały na nią w małej szwajcarskiej wiosce. Ale także o Polsce - widzianej z perspektywy wysokich Alp i Jeziora Genewskiego, oczami Szwajcarów i emigrantów stęsknionych za domem.
Kup Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę w ulubionej księgarni
Oceny książki Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę
523 użytkowników ma tytuł Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę na półkach głównych- Przeczytane 298
- 2021 13
- 2020 12
- 2020 10
- Literatura faktu 5
- 2025 4
Tagi i tematy do książki Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę
Cytaty z książki Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę
Nienawidzę rozmów o niczym, small talków,
uśmiechów i chichotów, powierzchownego głaskania zamiast drapania do
krwi. Mam wrażenie, że tracę czas, który mogłabym spożytkować na
pisanie, czytanie, słuchanie muzyki lub rozmowę z kimś, z kim iskrzy
intelektualnie. Rozmowę, w której jest mięso.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szwajcaria, czyli jak przeżyć między krowami a bankami. Bilet w jedną stronę
Całkiem milo się słuchało 🙂. Reportażem bym nie nazwał tej książki, raczej zbiorem przeżyć, które ukształtowały jaki subiektywny obraz przedstawiający Szwajcarów. Doceniam poczucie sarkazmu 🙂. Milo się słuchało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo dobrze się to czyta, jeśli człowiek nie nastawia się na reportaż mający przybliżyć mu Szwajcarię przed krótkim turystycznym wypadem. trochę ciekawostek o kraju, trochę faktów, dużo blogowych anegdot o życiu w okolicach Lozanny, w której zakochałam się rok temu, a w tym z przyjemnością tam wracam.
absolutnie nie trzeba, ale jak najbardziej można.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toabsolutnie nie trzeba, ale jak najbardziej można.
Bardzo lekka i przyjemna książka. Czyta się ją szybko, jest sporo ciekawostek i humoru, a przy okazji daje fajny obraz życia w Szwajcarii od kuchni. Dobra lektura, szczególnie jeśli ktoś lubi takie osobiste reportaże ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, przyjemnie sie czyta:)
Lekka, przyjemnie sie czyta:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię książki o innych krajach pisane przez Polaka-imigranta. Taka osoba ma większy dystans do kraju niż sami krajanie, a porównania między krajami są ciekawe.
Nie tym razem. W książce jest bardzo mało Szwajcarii, autorka pisze raczej o sobie. Jest kilka ciekawych lub zabawnych fragmentów, ale kilka na całą książkę to słaby wynik. Całość jest nudnawa. Przyznam że niektóre rozdziały pominęłam bo były tak niestrawne, że nie byłam w stanie ich przeczytać. Miałam wrażenie że autorka idzie na ilość, pisze żeby tylko zapełnić strony; jest dużo słów a mało treści. Bardzo irytujący jest język, luźny i zabawny, ale aż za bardzo, na siłę. Niektóre żarty są aż żenujące.
W książce jest sporo zdjęć ale zupełnie bez związku z treścią książki.
Generalnie jestem rozczarowana tą lekturą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie tym razem. W książce jest bardzo mało Szwajcarii, autorka pisze raczej o sobie. Jest kilka ciekawych lub zabawnych fragmentów, ale kilka na całą książkę to słaby wynik. Całość jest nudnawa. Przyznam że...
Język nachalnie wyluzowany 🤪 = denerwujący... Humor w podobnym wydaniu
Język nachalnie wyluzowany 🤪 = denerwujący... Humor w podobnym wydaniu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest słabo, nie wiem jakim cudem dotrwałam do końca. Z grubsza :
2) Przerost formy nad treścią, proza trudna do czytania.
3) Te wrzutki o zamiłowaniu do chlania są strasznie anachroniczne.
Ale ładne zdjęcia.
Jest słabo, nie wiem jakim cudem dotrwałam do końca. Z grubsza :
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1) Nieuczciwy tytuł, książka nie jest o Szwajcarii, tylko o dziewczynie, która naczytała się za dużo Bukowskiego.
2) Przerost formy nad treścią, proza trudna do czytania.
3) Te wrzutki o zamiłowaniu do chlania są strasznie anachroniczne.
Ale ładne zdjęcia.
To moja pierwsza książka o Szwajcarii i muszę przyznać że jest całkiem ciekawa choć w drugiej połowie autorka za bardzo odchodzi od tekstu i wtrąca wątki rodzinne. Choć fakt tego że autorka pochodzi z Krasnegostawu byl dla mnie miłym zaskoczeniem bo sam urodziłem się w Zamościu. Sporo ciekawych szczegółów o Szwajcarii i Szwajcarach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałam takiego...słabego tworu. Oczekiwałam lekkiej książki o Szwajcarii, fajnej reportażówki, nie przewodnika. Co dostałam? Zapiski, które sama pisałam z podróży w wieku 10 lat. Koszmarny język, chaos, żałosne wtrącenia lingwistyczne, a żeby to czytelnik myślał jaką to poliglotką nie jest autorka. Dno i wodorosty. Nie jest to ani przewodnik, ani reportaż, ani zapiski podróżnicze, które tak naprawdę są o niczym? Naprawdę-zakrztuszenie się makaronem i ot cała historia dotyczącą glutenu w makaronie rozpisane na dwie strony... szkoda pieniędzy, od razu się pozbywam z biblioteczki.
Przetrwałam kilkanaście stron, przekartkowałam. Jak ktoś już pisał-czytanie tej książki to czysty masochizm, a pozytywne opinie pochodzą tylko i wyłącznie od znajomych i recenzentów.
Nie polecam..
Dawno nie czytałam takiego...słabego tworu. Oczekiwałam lekkiej książki o Szwajcarii, fajnej reportażówki, nie przewodnika. Co dostałam? Zapiski, które sama pisałam z podróży w wieku 10 lat. Koszmarny język, chaos, żałosne wtrącenia lingwistyczne, a żeby to czytelnik myślał jaką to poliglotką nie jest autorka. Dno i wodorosty. Nie jest to ani przewodnik, ani reportaż, ani...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet w audiobooku poddałam się po połowie książki. Może i jakieś pojedyncze informacje są ciekawe, ale większość to opis rozmaitych doświadczeń Autorki, i szwajcarskich, i polskich. Jak się zwraca uwagę na seksistowskie teksty i mizoginistyczne wtręty, to książka jest jeszcze bardziej nieznośna.