Droga do L.

- 2024-11-04
- 2024-11-04
Jest ich cztery i różni je wszystko. Trudno uwierzyć, że razem tworzą drużynę od przekrętów z piekła rodem. Okradają uprzywilejowanych, podpalają tradycję i tańczą na jej zgliszczach, pokazując środkowy palec tym, którzy ustalają porządek tego świata. Wydają się beztroskie i wszechmocne, przynajmniej dla osób postronnych.
Czy w istocie tak jest?
Łączy je sekret. Poznały się w londyńskim burdelu, gdzie spełniały zachcianki panów – bogaczy stojących ponad prawem. Dramatyczne wydarzenia naznaczyły je na zawsze. Sprawiły, że każda zabawa to tak naprawdę walka o siebie i innych.
Dopiero zemsta może im dać spokój i bezpieczeństwo. Czy zdołają przerwać stworzony przez panów krąg przemocy?
Kup Droga do L. w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Droga do L.
Ta książka składa się z energii. Dobrej i złej, porażającej i kojącej, kobiecej i męskiej, erotycznej i brutalnej. Z energii przenikającej czytelnika na wskroś i przykuwającej do lektury na całe godziny. Słyszy się straszne informacje o młodych dziewczynach porywanych do domów publicznych, słyszy się też o dramacie wykorzystywania, o handlu ludźmi, o znikaniu niewygodnych, zbyt gadatliwych świadków. Ale Joanna Lampka nie stworzyła kolejnego, bolesnego reportażu. Ubrała poniżenie, upór i chęć zemsty w efektowną sensację, która przemawia do nas dosłownością ale i pięknym językiem, szalonym tempem ale i chwilami, w których mamy ochotę zwinąć się w kłębek obok bohaterek. Piszę o bohaterkach, bo choć nie brak w książce bardzo wyrazistych postaci męskich, to do kobiet należy tutaj cała scena. To ich siła i walka, ich cierpienie i niezgoda na dalszy ciąg, ich miłość i gwałtownie wyrażana nadzieja na przyszłość, tworzą scenariusz niezwykle angażującej historii. Narratorka zwraca się do czytelnika w pierwszej osobie. Czy chodzi o nas, o przyjaciółkę czy mężczyznę, dowiadujemy się śledząc krok po kroku kilka dramatycznych lat z jej życia. Miała być wakacyjna praca, potem matura i studia, może nawet szczęśliwe, rodzinne życie. Jest ubezwłasnowolnienie, okrutne traktowanie, ucieczki i powroty do stóp 'panów nad panami'. Zamiast zwyczajnej szkoły jest najpodlejsza akademia życia, zamiast spokojnej farmy jest kuriozalny Raj Odzyskany, stworzony z chorych zachcianek i egoistycznych wyobrażeń o szczęściu. W świecie przesyconym złem absolutnym, autorka kreuje kilka niewiarygodnych postaci. Jej kobiety są jak potężna siła rozdrażniona do granic. Walczą, niosą w sobie gniew, upadają, krwawią i na nowo wstają z kolan, by zniszczyć miejsce i ludzi, którzy wytyczyli ich los upodleniem. Miłość daje nadzieję i oparcie, miłość rani i oszukuje, miłość wreszcie daje nadzieję, którą każda z nich wyrywa ze świata zębami. Domina, Japoneczka, slodka i racjonalna blondynka i twórcza narratorka tworzą zespół, który zrobi wszystko, by świat ujrzał prawdę i by dziecko mogło postrzegać świat jako dobre miejsce. Są w "Drodze do L." gwałtowne zwroty akcji, są niespodziewane wiadomości, są pętle, które wydają się nigdy nie kończyć. Jest też literatura, jest ogromna mnogość miejsc na trasie do odnalezienia przyjaciółek i samej siebie. Jest gorycz i uniesienie, jest żałoba i śmierć zadana celowo. Bywa, że akcja staje się niemal westernowa, obsypana iskrami jak najlepsza, wartka sensacja. Bywa też, że czytelnikowi pozostaje niezgoda przechodząca w skowyt. Czyta się tę powieść biegiem, empatyzując z bohaterkami, ściskając za nie kciuki i pogrążając się z nimi w rozpaczy i fizycznym bólu. Przewodnim hasłem, powtarzanym po wielokroć staje się zdanie: "Życie to nie tylko suma oddechów", ale po lekturze jestem pewna, że największa walka odbywa się tutaj właśnie o kolejny, głęboki oddech. Mało tej książki w mediach, przemknęła przez informacje prawie niezauważona. A szkoda, szkoda wielka, bo jest ona świetnym przykładem powieści o krnąbrności i bezkarności tych wielkich, ale i o sile i woli walki tych, których skazano na niewolnictwo, na najgorsze możliwe upodlenie. Trzeba ją odszukać i przeczytać, będąc gotowym na przemoc, celowe przerysowania i satysfakcję z zakończenia. Polecam gorąco. Katarzyna Dziękuję Autorce za egzemplarz książki.
Oceny książki Droga do L.
169 użytkowników ma tytuł Droga do L. na półkach głównych- Przeczytane 110
- 2025 5
- Thriller 2
- Sensacja 2
- Legimi powieści 1
- Ebook 1
- 📚MW 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Droga do L.
„Droga do L” autorstwa Joanna Lampka to thriller, który wymyka się prostym kategoriom — bo choć dynamiczny i pełen zwrotów akcji, niesie ze sobą bardzo ciężki ładunek emocjonalny.
To książka, która porusza temat nielegalnego wykorzystywania kobiet — trudny, bolesny i niestety wciąż aktualny. Autorka nie moralizuje ani nie narzuca ocen, a raczej prowadzi czytelnika przez historię, która momentami przytłacza swoją prawdziwością.
Na uwagę zasługuje sposób budowania postaci — bohaterki są wyraziste, niejednoznaczne i dalekie od schematów. Fabuła jest intensywna, dużo się dzieje, a kolejne wydarzenia potrafią zaskoczyć.
To jednak nie jest książka „na raz”. Jej ciężar emocjonalny sprawia, że momentami trzeba zwolnić, odłożyć ją na chwilę i wrócić później.
Dużym atutem jest także warstwa opisowa — szczegółowa, dopracowana, miejscami bardzo sugestywna, wręcz filmowa.
To trudna, ale ważna lektura, która skłania do refleksji i na długo pozostaje w pamięci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka, która porusza temat nielegalnego wykorzystywania kobiet — trudny, bolesny i niestety wciąż aktualny. Autorka nie moralizuje ani nie narzuca ocen, a raczej prowadzi czytelnika przez...
Za każdym człowiekiem stoi jakaś historia. Jednak bardziej, druga mniej dramatyczna. Mówi się, że dopóki coś nas nie spotka bezpośrednio, nie jesteśmy w stanie zrozumieć bólu i cierpienia, które w danej sytuacji odczuwa inna osoba. W ciężkich chwilach najlepiej znaleźć wspólny język z kimś, kto jest w podobnej sytuacji do nas. Tak właśnie stało się z czterema kobietami, których historię poznajemy w zawrotnym i pochłaniającym thrillerze sensacyjnym Joanny Lampki „Droga do L.”
Marla, Key, Lucy i Rei poznają się w nietypowych okolicznościach – wszystkie są wykorzystywane do pracy w angielskim burdelu. Wyłączają emocje, tracą siebie, podczas, gdy są wykorzystywane, bite, poniżane i niszczone nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Postanawiają coś zmienić, bo życie to nie tylko suma oddechów. Tak wplątują się w wir wydarzeń, który wydaje się nie zatrzymywać. Obiecują sobie wzajemnie spełnić misję – zapobiegać wykorzystywaniu i handlu kobiet oraz ukarać każdego, kto traktuje je przedmiotowo. Tak dowiadują się o pewnej wyspie. Miejsce to, dla jednych jest rajem, a dla innych przekleństwem. Przyjaciółki obierają sobie to miejsce za punkt zwrotny w ich historii – cel, aby położyć kres temu, co spotyka kobiety.
Joanna Lampka to dla mnie ogromne odkrycie. „Droga do L.” została mi polecona już ponad rok temu, ale choć leżała długo na półce nie mogłam się do niej zabrać. Nie popełniajcie mojego błędu. Już dawno żadna książka tak bardzo mnie nie poruszyła. Co więcej, najbardziej uderza to, że wydarzenia, które są tam opisane nie są wytworem wyobraźni autorki. O czym jest „Droga do L.”? O walce o samą siebie, o miłości w szerokorozumianej formie, o zależności, przemocy, gwałcie, wolności i chęci zemsty. O byciu nieszczęśliwym, a jednocześnie o byciu szczęśliwym. Plot twisty, z którymi miałam do czynienia w innych książkach, przy tej wydają się spokojną i niezaskakującą fabułą. Ciężko opisać w słowach jak bardzo ta pozycja uderza i otwiera oczy na to, jakie niebezpieczeństwa kryją się tuż obok nas. Uświadamia, że warto cieszyć się z małych rzeczy i każdej chwili, bo życie to nie tylko suma oddechów.
Każdemu czytelnikowi tej książki oraz potencjalnemu czytelnikowi życzę, aby znalazł dzięki niej swoją Drogę do L.
„Życie jest chaosem, którego uporządkowanie jest tak daremne jak próba niezamoczenia włosów podczas pływania. Lepiej od razu chwycić się z tym zamętem za bary, objąć go i zaakceptować, wskoczyć do wody na główkę.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Droga do L." kusi okładką, która przyciąga wzrok, obiecuje fabułę jak z amerykańskich filmów. I trochę taka właśnie jest. To thriller z sensacyjnymi, brawurowymi akcjami, splotem nieprawdopodobnych zdarzeń, z wydawałoby się nieśmiertelnymi kobietami szukającymi zemsty. Gdziekolwiek się pojawiają pozostają po nich zgliszcza, a nawet śmierć.
Marla, Key, Lucy i Rei to cztery silne, zdecydowane na wszystko kobiety. Różnią się pod każdym względem, a łączy je miejsce, w którym się poznały, oraz to przez co przeszły.
Planując kolejne przekręty, szukają sprawiedliwości.
Handel kobietami, rajska wyspa, zagadkowe zniknięcia ludzi, elita mężczyzn stojących ponad prawem. Miłość, przyjaźń, nienawiść, żądza zemsty, to tylko niektóre z wątków tej powieści. Wiele tu się wydarzyło, autorka nie oszczędzała swoich bohaterek. Co prawda akcja rozciągnięta jest na okres kilku lat, jednak mimo wszystko, "przygód" wystarczyłoby na kilka książek.
Wciągający, zajmujący początek i intensywny, ciekawy finał z przytupem, a pomiędzy wszystkie pozostałe wydarzenia, których może i mogło być mniej, ale jest ile jest.
"Droga do L." z pewnością jest napisana bardzo dobrym językiem i stylem. Lekkie pióro autorki sprawia, że książkę czyta się z łatwością nawet kiedy w grę wchodzą trudne i bolesne fragmenty.
Podczas lektury często miałam skojarzenie z Aniołkami Charliego czy filmami Tarantino. Jeśli lubicie te wspomniane to książka z pewnością wam się spodoba.
Ja polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarla, Key, Lucy i Rei to cztery...
Życie to nie tylko suma oddechów.*
Prawda jest taka, że nigdy nie wiemy, co się nam może przytrafić. A już w ogóle nie zastanawiamy się nad tym, co złego może nas spotkać. Tak samo było z Marlą, Key, Lucy i Rei. Żadna z nich nie podejrzewała, że trafi do burdelu i będzie wykorzystywana przez wpływowych mężczyzn. Czasem wręcz w bestialski sposób. I chociaż szansy na ucieczkę praktycznie nie było, to odważają się zaryzykować. Gdy odzyskują wolność, starają się żyć dalej, ale chęć zemsty jest silniejsza i przekraczając granice prawa oraz własnego strachu chcą zniszczyć tych, którzy przyczyniają się do cierpienia niewinnych.
No muszę przyznać, że dawno nie miałam takiego problemu z opisem swoich wrażeń. Nie dlatego, że książka była zła, a raczej przez to, co mi zrobiła w głowie. Mam chaos myśli oraz uczuć, każda chce wyjść na pierwszy plan, bo w sumie w tej historii wszystko jest ważne.
Zacznijmy może od tego, że autorka rewelacyjnie poradziła sobie z napisaniem tej książki. Akcja często pędzi jak szalona, a jej zwroty mogą zawrócić w głowie, co ważniejsze - Lampka nie unika brutalnych scen, a do tego ich opisy porażają i sprawiają, że na chwilę się zatrzymujesz, by złapać oddech i ogarnąć umysłem ten ogrom cierpienia. Tutaj nie ma upiększenia czy łagodzenia tego, co złe. Na uwagę zasługuje również wątek kobiecej solidarności. Każda inna, z własnymi doświadczeniami, potrafią się kłócić i mieć różne zdania, a jednak poszłyby za sobą w ogień. I w sumie to zrobiły.
To jedna z tych książek, które zostają w nas na zawsze. Niby fikcja, a jednak strasznie dużo w niej realności. Zwłaszcza jeśli chodzi o emocje, cierpienie niewinnych i ten przekaz z niej płynący. Trochę thriller sensacyjny, a trochę powieść przepełniona traumami oraz walką i wewnętrzną siłą.
Czytajcie, warto!
#btzczytamzawszeiwszedzie #btzdrogadol #booktour by @czytam_zawsze_i_wszedzie
Życie to nie tylko suma oddechów.*
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawda jest taka, że nigdy nie wiemy, co się nam może przytrafić. A już w ogóle nie zastanawiamy się nad tym, co złego może nas spotkać. Tak samo było z Marlą, Key, Lucy i Rei. Żadna z nich nie podejrzewała, że trafi do burdelu i będzie wykorzystywana przez wpływowych mężczyzn. Czasem wręcz w bestialski sposób. I chociaż szansy na...
„Droga do L.” Joanny Lampki to wciągający thriller sensacyjny, który od pierwszych stron budzi intensywne, słodko-gorzkie emocje. Choć książka jest obszerna, czyta się ją zaskakująco szybko, bo autorka umiejętnie prowadzi fabułę, nie pozwalając czytelnikowi oderwać się od lektury.
Historia dotyczy kobiet w brutalny sposób wciągniętych w świat seksbiznesu. Każda z bohaterek pochodzi z innego miejsca na świecie, ale ich losy splatają się w dramatyczny sposób. To, co początkowo wydaje się tylko opowieścią o cierpieniu i przemocy, w kulminacyjnym momencie staje się również historią o sile przyjaźni i o tym, że nawet w najbardziej nieludzkich warunkach można odnaleźć namiastkę rodziny.
Choć bohaterki próbują później żyć normalnie, nie potrafią odnaleźć się w świecie, który nigdy nie dał im nic poza bólem i cierpieniem. Świadome swoich ograniczeń i przeszłości, decydują się zjednoczyć siły i prowadzić wspólny biznes. Ten wybór nie jest jednak prostą drogą – ich działalność również balansuje na granicy prawa, a jednocześnie staje się narzędziem odwetu. Kobiety podejmują wspólnie rękawicę, by walczyć z tymi, którzy przyczyniają się do cierpienia innych kobiet.
Joanna Lampka stworzyła powieść, która porusza, daje do myślenia i zostaje w pamięci na długo po przeczytaniu. To lektura wymagająca, momentami bolesna, ale jednocześnie piękna w ukazaniu siły kobiecej solidarności i walki o własne miejsce w świecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria dotyczy kobiet w brutalny sposób wciągniętych w świat seksbiznesu. Każda z bohaterek...
Ależ tu się dzieje! Borze szumiący na ponad 470 stronach mamy wszystko: wybuchy, pożary, przemoc, milosc i poczucie humoru. To mogłoby być męczące, ale autorka ma w sobie to "coś", lekkość pióra, która powoduje, że wsiadamy do tej kolejki górskiej i chociaż wiatr smaga nas po twarzy, to zabawa jest przednia.
Niemniej jednak książka porusza ciężkie tematy – przemoc, handel ludźmi, niesprawiedliwość, upadek wartości oraz cechy charakterystyczne nadużywających władzy bogaczy i alfonsów. Joanna Lampka nie uciekła przed drastycznymi scenami, ale nie epatuje nimi – część pozostawia interpretacji czytelnika, co wzmacnia przeżycie i daje chwilę by w tym pędzie się zatrzymać i zastanowić.
Główne bohaterki są zupełnie różne, ale mocno trzymają sztamę i mam wrażenie, że na plac boju mogłyby wchodzić do rytmu spice girls "wanna be" .
Jeśli lubicie zwariowane książki, które zapewnią milion emocji to zapraszam w drogę, "drogę do L".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej jednak książka porusza ciężkie tematy – przemoc, handel...
Marla, Lady Key, Lucy oraz Rei to cztery bardzo silne kobiety. Różnią się od siebie diametralnie pod każdym względem. Jednak połączyło je coś co śmiało można nazwać piekłem. Wszystkie cztery zmuszone zostały do tego aby w londyńskim burdelu sprzedawać swoje ciała. Często bite, poniżane oraz zmuszane do zaspokajania najdziwniejszych oraz najokrutniejszych potrzeb oraz zachcianek bogatych mężczyzn. Jednak pewnego dnia postanawiają wziąć sprawy w swoje ręce. Decydują się na bardzo niebezpieczny krok jakim jest ucieczka z miejsca ich niewoli. Pragną zawalczyć o lepszy los.
Jednak czy im się to uda? Czy będą w stanie schronić się przed swoimi oprawcami? Jaki los czeka ich poza murami burdelu?
Autorka zdecydowała się poruszyć w swojej książce bardzo trudny temat. A mianowicie przemocy wobec kobiet, handlu nimi a także wykorzystywaniu ich w najbardziej brutalny sposób. Jest to mocna a także chwilami bardzo brutalna historia kobiet, które wiele musiały w swoim życiu przejść. A to tylko dlatego że ktoś zapragnął ich kosztem spełnić swoje chore zachcianki oraz fantazje. Jednak mimo tego co przeszły nie poddały się i walczyły o swoje życie oraz o sprawiedliwość. Jest to także opowieść o przyjaźni, która narodziła się tam gdzie najmniej się jej można było spodziewać. Dostarczając tym kobietom wzajemnego wsparcia. Nie jest to książka, która opowiada o miłych i przyjemnych historiach jednak czytałam ją z zaciekawieniem. Autorka ma bardzo przyjemny styl pisania dzięki temu czyta się ją dość szybko. Jeszcze raz dziękuję bardzo za możliwość udziału w tym bt😘
#btdrogadol#btjoannalampka
#btzczytamzawszeiwszedzie #wędrującaksiążkabt #mojaopiniaoksiążce #polecam #trudnetematy #handelkobietami #wykorzystanie #przemoc #przemocwobeckobiet #czytam #czytanietopasja #booktour
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzekałem na jakiś przełom. Niestety. Zmyliły mnie trochę te wysokie oceny.
Czekałem na jakiś przełom. Niestety. Zmyliły mnie trochę te wysokie oceny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Życie to nie tylko suma oddechów."
Zupełnie nie wiedziałam, czego spodziewać się po tej lekturze. Okładka niewiele mówi i chyba dobrze, bo podeszłam zupełnie na świeżo do tej historii.
A dostałam pamiętnik dziewczyny skrzywdzonej.
Dostałam historię życia dziecka, które zostało wtłoczone w okrutny świat dorosłych.
Dostałam świadectwo narodzin kobiety, która nauczyła się walczyć o siebie, o swoich bliskich, o miłość.
Dostałam w końcu genezę zemsty w czystej postaci.
Autorka wykreowała tutaj wyjątkowo silne kobiety, które potrafią o siebie zawalczyć i przeciwstawić się złu. Są charakterne, ale też wrażliwe i uczuciowe.
Chyba można by określić tę książkę jako powieść drogi. Ale nie mam tu na myśli drogi sensu stricto. Chodzi o rozwój wewnętrzny postaci i ich dążenie do samorealizacji, stabilizacji i poukładania sobie życia.
Bo przecież zycie to nie tylko suma oddechów...
"Życie to nie tylko suma oddechów."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCztery kobiety. Każda doświadczona przez życie. Poznały się w londyńskim "domu uciech", gdzie pracowały. Ich drogi były różne, ale zaprzyjaźniły się i razem postanowiły zemścić się na Panach, którzy doprowadzili do tego, że zajmowały się tym, czym się zajmowały. Tylko czy to w ogóle możliwe?
Zupełnie nie wiedziałam, czego spodziewać się...
Była to dość w brutalny sposób pokazana… rzeczywistość. Porwania, domy publiczne, współczesne niewolnictwo. Generalnie, bardzo dużo dzieje się w tej książce, można by rzec, że fabuła nie zatrzymuje się nawet na moment.
Historia trochę mi się dłużyła mimo bardzo bogatego ciągu wydarzeń.
Chyba nie do końca ta książka uderzyła w mój gust czytelniczy, ale mimo wszystko fajnie było przeczytać coś innego niż to, w czym się teraz obracam :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria trochę mi się dłużyła mimo bardzo bogatego ciągu wydarzeń.