Pan światła

2020-03-24
1991-01-01
2010-03-30
Piotr W. Cholewa

Kup Pan światła w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Pan światłai

Cudów nie ma

2903 724 282

Oceny książki Pan światła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan światła

Niewiele jest książek, które na mnie zrobiły takie wrażenie i dosyć oszczędnie daję notę 9 - trochę się dziwię niskim ocenom, książka wybitna, fabuła i język genialne, to chyba mój top 10 sci-fi XX wieku, przypomina mi serię Ilion Dana Simmons'a, wg mnie nic się nie zestarzał, polecam przez duże P

Historia niejako osadzona w mitologii indyjskiej. Bohaterami bogowie i półbogowie, znani z hinduizmu. Głównym bohaterem Sam - wskrzeszony i na powrót zaliczony w poczet bogów po to, aby zniszczyć Niebo i siły brutalnie rządzące światem. Książka z potencjałem absolutnie zmarnowanym przez wydawnictwo Atlantis, paskudne tłumaczenie, nieistniejącą korektę, mnóstwo błędów składniowych, interpunkcyjnych i literówek.

Co by było, gdyby koloniści na nowej planecie zrobili sobie LARPa na podstawie hinduskiej mitologii? Pan Światła to ciekawe połączenie science-fiction z bardziej baśniowym klimatem, jakiego można oczekiwać bardziej po fantasy.

Cytując Arthura C. Clarke’a: Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii. Akcja książki dzieje się już na długo po kolonizacji planety, ale zamiast zaawansowanej cywilizacji… ta cofnęła się i to daleko w tył, do czasów wręcz starożytnych. Nie z powodu jakiejś katastrofy czy warunków samej planety – ale wyboru kilku ludzi, pierwszych kolonistów, którzy pozostawili sobie dostęp do zaawansowanej technologii i zaczęli jej używać, aby pretendować na bogów dla kolejnych pokoleń. Można zapytać – po co? Oficjalnie, aby ludzie mogli się sami swobodnie rozwijać w nowym świecie. A tak naprawdę?
Oczywiście że dla władzy…
Pan Światła to ciekawe studium tego, co się dzieje jak człowiek, nawet całkiem dobry i rozsądny dostaje za dużo władzy. Tak naprawdę każda ze stron ma tu częściowo rację. Problem w tym, że prawie od razu widać, że to tylko wymówki. Bo zawsze pojawia się jakiś argument przeciwko przerwaniu tej maskarady. Nikt nie chce oddać tak łatwo władzy, gdy poczuje jej smak.
Druga strona barykady też nie jest bez grzechu. Z tym że Sam nie próbuje przed sobą samym tłumaczyć swoich działań i wyborów. Wie, że jest kłamcą i manipulatorem, chcącym osiągnąć swoje cele wykorzystując przy tym innych. Może i szczytne te cele – oddanie ludziom wolności – ale nie przemawia przez niego bohaterstwo. Bardziej zmęczenie obecną sytuacją. I w swojej walce przeciwko ,,bogom” aż tak się od nich nie różni, również traktując ludność planety jako pionki i narzędzie.

Można to też traktować jak swego rodzaju komentarz, że historia lubi się powtarzać. Bogowie i zabobony w końcu umierają i ustępują rozwojowi i nauce. Pierwsi koloniści mieli nadzieję, że będą w stanie być lepsi, ale ostatecznie skończyli tak jak ich pierwowzory.

1566 użytkowników ma tytuł Pan światła na półkach głównych
338 użytkowników ma tytuł Pan światła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pan światła

Cytaty z książki Pan światła