Papierowa dziewczyna

- 2020-03-18
- 2011-09-21
- 2010-04-01
- Joanna Prądzyńska
Po burzliwym zakończeniu romansu z wybitną pianistką pisarz Tom Boyd pogrąża się w depresji, nadużywa narkotyków i alkoholu. Przechodzi również kryzys twórczy. Nie jest w stanie napisać ani słowa z trzeciego tomu sagi, której dwa pierwsze przyniosły mu sławę i fortunę. Wydawnictwo niecierpliwie czeka na trzeci tom. Tom nie może się z tym wszystkim uporać. Zamyka się w swojej luksusowej willi w Malibu, nie odpowiada na telefony przyjaciół, zaczyna myśleć o samobójstwie. Jego przyjaciele, Milo i Carole, starają się mu pomóc. Milowi, jako agentowi literackiemu Toma, szczególnie zależy aby Tom dokończył swoją książkę, zwłaszcza że zaliczki od wydawców już zostały wydane, a saga właśnie jest ekranizowana. Któregoś dnia, kiedy o trzeciej nad ranem szaleje nad oceanem burza, gaśnie światło, wiatr otwiera drzwi balkonowe i deszcz zaczyna zalewać salon, przed półprzytomnym Tomem pojawia się przemoknięta dziewczyna i przedstawia się jako Billy Donelly, bohaterka jego powieści, i utrzymuje, że "wypadła" z niedokończonego zdania z 266 strony pierwszej części sagi...
Faktycznie, w trakcie druku luksusowej edycji powieści popełniono błąd produkując 100 tysięcy wadliwych egzemplarzy, które urywają się na 266 stronie...
Nakład ma zostać zniszczony, zaś Billy, bohaterka kolejnych części sagi utrzymuje, że jej losy są teraz w rękach pisarza. Musi dokończyć sagę, aby Billy mogła przeżyć. Zaczyna ingerować w życie osobiste Toma i z pomocą Mila i Carole powoli wyciąga go z załamania i wyprowadza na prostą.
Kup Papierowa dziewczyna w ulubionej księgarni
Oceny książki Papierowa dziewczyna
6991 użytkowników ma tytuł Papierowa dziewczyna na półkach głównych- Przeczytane 4 418
- Chcę przeczytać 2 494
- 2013 54
- Guillaume Musso 44
- 2018 37
- 2014 35

OPINIE i DYSKUSJE o książce Papierowa dziewczyna
Musso udowadnia, że fikcja potrafi być bardziej namacalna niż rzeczywistość. Choć sam pomysł na postać wypływającą prosto z kart błędu drukarskiego brzmi szalenie, to autor wychodzi z tego obronną ręką. Sprawnie napisana historia o kryzysie twórczym i sile wyobraźni, która mimo wszystko ma całkiem sporo głębi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka. Przyjemnie się ją czyta, ma wiele zwrotów akcji a zakończenie jak zawsze zaskakujące. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham to ❤️
Kocham to ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeszkadzały mi wstawki nieistotne dla fabuły tj . Historie pobocznych bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDłużył mi się też wątek poszukiwań książki - tak jakby brakowało tekstu do wypełnienia.
fajna opowieść, zakończenie, choć ckliwe, nadaje jej cech mniej fantastycznych
fajna opowieść, zakończenie, choć ckliwe, nadaje jej cech mniej fantastycznych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś cierpienia młodego Toma Boyda mnie nie zainteresowały -wręcz przeciwnie. Serdecznie życzyłem mu oby plan samozniszczenia udał mu się jak najszybciej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudna, naiwna, postacie bez osobowości. Fabuła nie porywa, a zakończenie jest tak słabe, że przekreśla jedyny motyw, który wydawał się fajny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowity plot twist, sama książka należy do takich które czytam w dwa wieczory. Zdecydowanie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPapierowa dziewczyna
Głównym bohaterem, a zarazem narratorem jest uznany pisarz Tom Boyd, który jednak przeżywa poważny kryzys twórczy. Przyczyną jest porzucenie go przez ukochana kobietę. Tom, nadużywający alkoholu i narkotyków zaczyna staczać się na dno, podczas gdy gonią go umowne terminy oddania kolejnego tomu z jego serii książek. Pewnego dnia - nie wiadomo skąd - w jego domu pojawia się Billy - młoda dziewczyna, która usiłuje przekonać Toma, że jest bohaterką z jego niedokończonej powieści. I przekonuje go dość skutecznie. Wokół tej dziwnej intrygi rozgrywa się cała akcja, w tym poszukiwanie przez przyjaciół Toma (Carole i Milo) po całym Świecie ostatniego, zaginionego egzemplarza wydanej z błędem (niekompletnie wydrukowanej) jego książki. Billy przekonuje Toma, że musi on dokończyć opisywaną przez siebie historię, a w zamian obiecuje mu, że pomoże mu w odzyskaniu utraconej miłości.
Styl, jak to u Musso, zawiera mnóstwo zdarzeń, które napędzają intrygę ale momentami wykraczają poza granicę prawdopodobieństwa. Ocenę obniża trochę niepotrzebnych dłużyzn, np. opisywanie historii osób, do których kolejno trafia książka poszukiwana przez Carole i Milo.
W sumie jednak sympatyczna lektura.
Papierowa dziewczyna
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorie wymyślane przez Guillaume Musso obfitują w zdumiewająco dziwne sytuacje i zdarzenia. Tym razem także mamy do czynienia z intrygą z pogranicza science fiction, tak przynajmniej autor stara się nas przekonać przez 98% tej historii.
5na 10 za samo zakończenie. Bardzo słaba historia, jak nie mój ulubiony Musso:(
5na 10 za samo zakończenie. Bardzo słaba historia, jak nie mój ulubiony Musso:(