Zabójcze maszyny

- MORTAL ENGINES
- 2018-07-05
- 2018-07-05
- Jan Hensel
Londyn dostrzegł zdobycz. Małe miasteczko nie ma szans. Londyn jest wielki, szybki i... głodny.
Podczas polowania Wielki Mistrz Cechu Historyków Londynu zostaje zaatakowany sztyletem przez tajemniczą dziewczynę. Życie ratuje mu młody czeladnik, który w pogoni za napastniczką zostaje wyrzucony z pędzącego miasta. Na jałowych pustkowiach wielkiego Terenu Polowań ci dwoje, których wszystko dzieli, są zdani tylko na siebie.
Wśród przemocy, brutalności i nieustannego niebezpieczeństwa Tom i Hester muszą walczyć o życie i przyszłość świata…
Kup Zabójcze maszyny w ulubionej księgarni
Oceny książki Zabójcze maszyny
2161 użytkowników ma tytuł Zabójcze maszyny na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 116
- Przeczytane 1 024
- Fantastyka 37
- 2019 34
- 2018 28
- Fantasy 14
- 2020 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabójcze maszyny
Czyta się lekko i szybko, ale widać że to książka dla młodzieży.
Końcówka mało satysfakcjonująca dla mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się lekko i szybko, ale widać że to książka dla młodzieży.
Końcówka mało satysfakcjonująca dla mnie.
-Papierowi bochaterowie o irytujące głupich motywacjach
-Jeżdżące miasta, po co?, Dlaczego?
- Szlachetna idea darwinizmu miejskiego... ale zniszczenie miasta jest już złe....
-ale serio Tom zakochany w Katherine po jednym spojrzeniu, Katherine obrażona na ojca bo Meduza niszczy, Pod pomagający zniszczyć Meduzę z powodu miłości do raz zobaczonej dziewczyny (no akceptowalne),Shrike obrażony na Hester więc chcę ją zabić i wskrzesić, do tego apatyczny przywódca antymobilistów, zagubiony Valentine i nudny Chrome. Tylko Fang ma ręce i nogi
-Piraci i ich plan
- Za dużo miejsc i postaci, wszytko pędzi, ale w brzydkim stylu, po łebkach
+ Całkiem spoko zakończenie
+ Mimo wszystko łatwo i przyjemnie się czyta
+ Początek dawal nadzieję, że będzie spoko
-Papierowi bochaterowie o irytujące głupich motywacjach
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Jeżdżące miasta, po co?, Dlaczego?
Nie jestem pewna, do kogo skierowano tę książkę.
Jednakże jest jeszcze druga strona medalu, mianowicie spora ilość morderstw czy brutalnych wątków, które gryzą się z dziecięcą, prymitywną całością.
Sięgnęłam po tę książkę, sądząc, że jest to godna uwagi fantastyka. Przecież powstała nawet ekranizacja! Ostatecznie otrzymałam średniaka, który jest momentami zbyt mocny dla małych dzieci i zdecydowanie zbyt naiwny dla nastolatków czy dorosłego czytelnika. Opisów praktycznie nie ma, bohaterowie są nijacy i chociaż światotwórstwo jest ubogie, to i tak występują w nim błędy logiczne.
Moim zdaniem szkoda czasu. Stracony potencjał.
Nie jestem pewna, do kogo skierowano tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProstota treści oraz naiwność fabuły w połączeniu z jednoszablonowymi postaciami daje nam sygnał, że jest to pozycja dla dzieci. Chociażby nazwy piratów są żywcem wyrwane z książeczek dla najmłodszych i tak też się niekiedy czułam, czytając "Zabójcze maszyny".
Jednakże jest jeszcze druga strona medalu, mianowicie spora...
Książka w zasadzie wciąga po pierwszych kilku stronach. Akcja przeplata sie z momentami opisów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. W zasadzie człowiek czytając zastanawia sie czy tak świat będzie wyglądał za 50 a może 100 lat. Czy w tym kierunku wszystko zmierza? Daje do myślenia i rozważenia co nas czeka w dalekiej, a może bliskiej przyszłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"W pochmurne,wietrzne wiosenne popołudnie Londyn rozpoczął pościg po wyschniętym dnie dawnego Morza Północnego za niedużym górniczym miasteczkiem."
Trochę bardziej młodzieżowe niż myślałam, trochę bardziej infantylne postacie i relacje niż oczekiwałam i trochę bardziej brutalna i krawawa fabuła niż można by się spodziewać. Choć nie wiem, czy to nie zostało dodane wyłącznie po to, aby sprawić wrażenie "bardziej dorosłej" historii.
Niemniej sam pomysł na świat, w którym wielkie miasta, miasteczka i osady nie stoją w miejscu, a żyją w wiecznym ruchu i pożerają się nawzajem jest fascynujący i choćby dla niego warto sięgnąć po tę książkę.
Powstała też nie najgorsza ekranizacja tej książki, zresztą to właśnie ona była przyczynkiem pod jej lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zdanie jest piękne😌 i rozpoczyna niezwykłą historię. Postapokaliptyczna młodzieżówka w klimatach steampunku.
Ciekawy koncept miast i swoata, niestety przyćmił nieco postacie,a ilość akcji wymusiła pewne uproszczenia i spłaszczenia. Mam wrażenie zedla tej książki ekranizacja netfliksa bylaby zbawieniem bo jest bardziej filmowa,hollywoodzka niz książkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria sama w sobie jest dobra, ale napisana bardzo prosto. Bohaterowie nie mają w sobie wiele głębi i w zasadzie są prostym zbiorem kilku zasad czy cech.
Rozrywka, nie najgorszy steanpunk, ale bez szału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę też naiwna. Logicznie wiele rzeczy mi zgrzytało, jak choćby jak wiele lat w przyszłości to się dzieje.
Rozrywka, nie najgorszy steanpunk, ale bez szału.
Nic nadzwyczajnego chociaż czytało się szybko. Fabuła ciekawa, najbardziej podobała mi się końcówka, chociaż wydaje mi się że historia nie jest zbyt oryginalna i w pewnych momentach jest po prostu nudna. Jednak uważam że nie zmarnowałam czasu na tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem ciekawa książka
Całkiem ciekawa książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat przedstawiony jest całkiem interesujący, miasta-państwa, trochę jak u Blisha, ale nie w kosmosie latające, a po Ziemi sunące. Dobra, młodzieżowa literatura, bez tych romantasy smętów właściwych współczesnym trendom.