Ogród Lorenza

Okładka książki Ogród Lorenza autora Françoise Bourdin, 9788381720939
Okładka książki Ogród Lorenza
Françoise Bourdin Wydawnictwo: Dragon Cykl: Ogród Lorenza (tom 1) Seria: Romans literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Anna Tomoń

Kup Ogród Lorenza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ogród Lorenza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogród Lorenza

Fajna książka obyczajowa dla ludzi którzy lubią zwierzęta i chcą aby nie wyginęły i aby zachować je dla potomnych a ludzie dla kawałka kości zabijają piękne zwierzęta jak słonie czy nosorożce i jak Świat ma nie zginąć skoro wśród ludzi mamy tyle sadystów,a teraz w Polsce mamy pokazane śmierć naszych braci mniejszych psów i kotów w lato schroniskach,czy człowiek może się na to godzić?

Książka „Ogród Lorenza” to podróż do świata młodego, ambitnego weterynarza, który po śmierci dziadka dziedziczy ogromne tereny. Zamiast sprzedać ziemię, Lorenzo postanawia zrealizować swoje życiowe marzenie – stworzyć wyjątkowy ogród zoologiczny, w którym dzikie zwierzęta będą mogły żyć w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych.
Sytuacja niestety jest skomplikowana ze względu na często niewystarczające fundusze. Młody weterynarz zwraca się o pomoc ojczyma z którym dzielą go chłodne relacje.
Wkrótce do ogrodu zoologicznego wraca dawna miłość Lorenza – Julia. Pomimo, że oboje tkwią w relacjach, skrycie przyznają iż nie przestali się wzajemnie kochać.
Czy Lorenzo będzie w stanie spełnić swoje największe marzenie?
Czy Julia wybaczy młodemu weterynarzowi to co zrobił jej przed laty?

"Ogród Lorenza" to idealna lektura dla tych, którzy cenią sobie powieści obyczajowe z przesłaniem. Jest to historia o pasji, odwadze w spełnianiu marzeń, miłości do zwierząt i rodzinnych więzach.
Mimo braku spektakularnych zwrotów akcji, książka wciąga i zostaje w pamięci dzięki swojej pozytywnej energii i inspirującemu przesłaniu.
Książka porusza wiele ważnych tematów, w tym trudne relacje rodzinne. Konfrontacja Lorenza z jego despotycznym ojczymem, który nie wierzy w jego projekt, dodaje historii dramaturgii. Równocześnie możemy śledzić wątki miłosne, przyjaźni oraz poszukiwania swojego miejsca w życiu, co czyni fabułę bogatszą i bardziej wielowymiarową.
Autorka pisze w lekki i płynny sposób - dzięki temu książkę przeczytałam szybko i z przyjemnością.
Francois Bourdin stworzyła barwne i wiarygodne postacie, z którymi łatwo mogłabym się zaprzyjaźnić.
Opisy ogrodu zoologicznego są tak plastyczne, że można niemal poczuć się jego częścią.

Zdecydowanie polecam ją każdemu, kto szuka chwili relaksu i pragnie przenieść się do świata pełnego pięknej przyrody i wielkich ambicji.

Sytuacja niestety jest...

Odnoszę wrażenie, że to książka typu: otworzyć, przeczytać, zapomnieć. Idealna na maraton albo jeden wieczór – szybka, lekka, ale nieangażująca.

180 użytkowników ma tytuł Ogród Lorenza na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Ogród Lorenza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ogród Lorenza

Okładka książki Ludzie potrafią latać Rafał Cichowski, Anna Kasiuk, Mag­da­ Knedler, Jolanta Kosowska, Daniel Koziarski, Agnieszka Lingas-Łoniewska, Daniel Radziejewski, Alicja Sinicka, Anna Szafrańska, Małgorzata Warda

Cytaty z książki Ogród Lorenza

Françoise Bourdin Ogród Lorenza Zobacz więcej