Baster. Pies ratowniczy

Okładka książki Baster. Pies ratowniczy autora Barbara Gawryluk, Agata Kopff, 9788381541411
Okładka książki Baster. Pies ratowniczy
Barbara GawrylukAgata Kopff Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Pies na medal literatura dziecięca
48 str. 48 min.
48 min.

Kup Baster. Pies ratowniczy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Baster. Pies ratowniczy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Baster. Pies ratowniczy

Baster to lektura na pewno nie dla początkujących czytelników. Jest długawa, prawie na 50 stron i naszpikowana trudnym słownictwem.

Na początku poznajemy Bastera - to border collie z grupy psów pasterskich. Jest on psem ratowniczym w polskich górach.

Grupa harcerzy wybiera się w czterogodzinną trasę. Wszyscy są odpowiednio ubrani do pogody, jest piękna jesień. Chłopcy trenowali już wcześniej w lato na krótszych trasach i niższych szczytach. Są zaprawieni w wędrowaniu. Ich trasa to Łopuszna - Turbacz, 10 km do przejścia. Turbacz jest zaliczany do "Korony Gór Polski" i ma 1310 m.n.p.m. Na początku idzie się bezproblemowo, robi się ciepło, a nawet upalnie. Chłopcy robią przystanek na polanie i podziwiają widok na Tatry. Następnie czeka ich błotnista przeprawa i odpoczynek przy bacówce. Harcerze zdobywają Kiczorę - trzeci szczyt na terenie Gorczańskiego Parku Narodowego. Zastępowy tłumaczy, że dalej już będzie łatwiej, bo wejdą na czerwony szlak - Główny Szlak Beskidzki. Niestety, im dalej, pogoda się pogarsza, zaczyna podać drobny deszcz, a następnie opada nieprzenikniona mgła. Gubi się ostatni chłopiec, Maciek. I tu wkracza GOPR i psy ratownicze.

Polecam - jeśli dziecko wybiera się w góry, warto wziąć pod uwagę tę książeczkę.

Bardzo interesująca, z ciekawą fabułą i wieloma ważnymi i przydatnymi informacjami ma więc walor edukacyjny. Duża czcionka i ilustracje sprawiają, że dziecku przyjemniej i łatwiej się czyta
Atrakcyjny bohater - pies i wartka akcja też sprawia że młodego czytelnika ciągnie do lektury. Na mały minus bardziej do wydawcy że bardzo dużo wyrazów w tekście jest podzielonych i dla młodszych dzieci może to stanowić mały problem
W innej książeczce z tej serii też wiele wyrazów tekście jest podzielonych. Może to taki zamysł żeby dziecko się z tym oswoiło i nauczyło czytać ?

Polecam serdecznie, bardzo przemyślana książeczka dzięki której dzieci poznają nowy zasób słów związany z ratownictwem górskim :) Jednocześnie dowie się czegoś o górskich wyprawach i o tym, że psy mogą wykonywać różne zawody, w tym psa ratowniczego :)

34 użytkowników ma tytuł Baster. Pies ratowniczy na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Baster. Pies ratowniczy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Baster. Pies ratowniczy

Okładka książki Jak rozmawiać z psem? Barbara Gawryluk, Katarzyna Harmata, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Okładka książki Kraków. Przewodnik dla dużych i małych Barbara Gawryluk, Przemysław Liput, Łucja Malec-Kornajew

Cytaty z książki Baster. Pies ratowniczy

Dodaj cytat z książki Baster. Pies ratowniczy