Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11

- Z parasolem
- 2024-03-30
- 2024-03-30
- 9788382082487
Ciepły zbiór opowiadań o inteligentnych, niezwykłych, wytrwałych psach, które potrafią uratować życie ludzi zasypanych przez lawiny czy odnaleźć zaginionych pod gruzami. Ciężko pracują w policji czy na lotniskach. Uczestniczą w terapiach chorych dzieci, towarzyszą niewidomym i osobom starszym.
Każdy byłby dumny z takiego psa – psa na medal!
Kup Pies na medal w ulubionej księgarnii
Oceny książki Pies na medal
- Dzieci 1
- Cztery 🐾 dla 👧👦 1
- Posiadam - do przeczytania 1
- Półka Matyldy 1
Kraków. Przewodnik dla dużych i małych Barbara Gawryluk, Przemysław Liput, Łucja Malec-Kornajew
Podhale oraz Orawa, Spisz i Pieniny. Przewodnik dla dużych i małych Barbara Gawryluk, Aleksandra Krzanowska, Paweł Skawiński

Barbara Gawryluk
Autorka książek dla dzieci, dziennikarka i tłumaczka szwedzkiej literatury dziecięcej. Jest autorką ponad 20 książek dla dzieci i kilkudziesięciu przekładów szwedzkiej literatury dziecięcej i młodzieżowej.
Ukończyła filologię szwedzką na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od 1992 roku pracuje w radiu Kraków jako dziennikarz, gdzie jest odpowiedzialna za różne programy literackie oraz prowadzi autorską audycję „Alfabet” skierowaną do dzieci i młodzieży. Wyróżniona przez dziecięce jury polskiej sekcji IBBY za książkę Dżok. Legenda o psiej wierności w konkursie na Dziecięcy Bestseller Roku 2007. Laureatka za rok 2009 Nagrody Literackiej im. Kornela Makuszyńskiego za książkę Zuzanka z pistacjowego domu. Laureatka w 2010 roku nagrody „Książka roku” polskiej sekcji IBBY za upowszechnienie czytelnictwa za audycję „Książka na szóstkę”.
W życiu prywatnym matka dwójki dzieci, córki i syna, którzy byli pierwszymi recenzentami jej książek.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pies na medal
Psy to bardzo mądre zwierzęta, są one naszymi towarzyszami życia, ale też odgrywają ważniejsze role, o których warto pamiętać, ponieważ i nam może kiedyś przydać się ich pomoc.
Falco - pies zatrudniony na lotnisku.
Morus - pies ratownik wodny.
Limba - pies pasterski.
Badyl - pies policyjny.
Czart - pies lawinowy.
Rollek - pies przewodnik.
Luna - pies terapeuta.
Baster - pies ratownik.
Apa - pies zaprzęgowy.
Junior - pies towarzysz.
Zen - pies wsparcia emocjonalnego.
Jerry - strażacki pies ratowniczy.
Jak widać mamy tutaj wiele ciekawych historii, każda z nich nie jest tylko opowieścią o danym psie, ale pokazaniem również jego dnia z pracy. Wszystkie opowiadania są naprawdę krótkie, więc codziennie możemy poznawać jedną historię, a potem porozmawiać o niej z dzieckiem, na pewno będzie to ciekawa wymiana zdań. Na końcu każdej opowieści mamy też słowniczek z trudnymi słowami, które wystąpiły w danej historii, więc gdybyśmy czegoś nie zrozumieli to od razu mamy wytłumaczenie danego wyrazu. Najfajniejsze jest w tej książce to, że te psy są prawdziwe, autorka wykonała ogrom pracy, poznając te psy i opisując, czym się zajmują, także zasługuje ona na duże brawa, że podjęła się tak ciekawego, ale zarazem niełatwego zadania.
Od zawsze kochałam psy, więc tę książkę przeczytałam z ochotą, poznałam wiele nowych psich zawodów i uważam, że są to bardzo mądre stworzenia, które trzeba doceniać. Moje dzieci były bardzo zainteresowane tym, że psy pracują i wykonują zadania, które są tak odpowiedzialne, także mam nadzieje, że kiedyś będą mogły z bliska zobaczyć, chociaż jednego takiego pracownika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPies na medal to zbiór opowiadań o psach, które każdego dnia pomagają innym w różny sposób. Mamy tutaj takich bohaterów jak:
Falco - pies zatrudniony na lotnisku.
Morus - pies ratownik wodny.
Limba...
Książka na medal! Jak ważne są psy nie tylko w domowym stadle, ale też te pracujące na rzecz ludzi i jak różne funkcje wykonują.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to ciekawe zestawienie 12 opowieści o przeróżnych Psach Do Zadań Specjalnych. Nie tylko dzieci, ale również dorośli będą mogli dowiedzieć się z tej niepozornej książeczki czegoś nowego o psach i o tym, do czego są zdolne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat zna wielu bohaterów... Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że mamy także bohaterów wśród zwierząt 💚
Poznajcie "Psy na medal"! 🥇Jest to zbiór dwunastu opowiadań dotyczących psich bohaterów 🐕🦺
Czy wiecie, że niektóre psy są szkolone po to, by pomagać ludziom, którzy się stresują na lotnisku?
Albo takie, które potrafią poprowadzić niewidomego przez życie lub towarzyszą starszym osobom i dzieciom potrzebującym terapii?
Czy widzieliście kiedyś psy podczas akcji ratunkowych? Gdy spadnie lawina?
Psi bohaterowie pracują niekiedy w naprawdę ciężkich warunkach, dają z siebie wszystko i robią wszystko, by pomóc ludziom!
Nic więc dziwnego, że książka nosi taki wyjątkowy tytuł, w końcu kto nie byłby dumny z takiego bohatera! 🥇🐕🦺🐕
Pozycja ta jest pełna emocji, uwrażliwia młodego czytelnika na zwierzęta, pobudza w nim poczucie empatii, tak ważnej w dzisiejszym świecie ❤️
Warto zaznaczyć, że książka ta opisuje prawdziwe historie, a zwierzęta w niej przedstawione możecie obejrzeć na zdjęciach na ostatnich stronach ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie od dziś wiadomo, że psy to jedne z bardziej empatycznych, pełnych uczuć zwierząt 🐕 Nie bez powodu mówi się, że pies to najlepszy przyjaciel człowieka! Psy doskonale wyczuwają nastrój i starają się go na swój psi sposób poprawić 🐕❤️
Poznajcie "Psy na medal"! 🥇Jest...
Czas na kolejnych psich bohaterów. I to nie byle jakich! Prawdziwych! Bo psy, o których pisze Barbara Gawryluk zdecydowanie zasługują na miano bohaterów. Swoją pracą pomagają ludziom, a nawet ratują ich życie. Poznajcie PSY NA MEDAL 🏅
Książeczka, którą wam dzisiaj polecam po prostu mnie zachwyciła. Jest to propozycja dla starszych przedszkolaków i dzieci wczesnoszkolnych. Jestem przekonana, że nie tylko dzieci, ale i rodzice będą te opowiadania czytali z zainteresowaniem. Tym bardziej, że są one oparte na faktach. Autorka, aby napisać tę książkę przemierzyła wiele kilometrów, zebrała historie psich opiekunów i spisała je dla małych czytelników. Dzięki niej w prosty, ale bardzo ciekawy sposób możemy poznać pracę m.in. psa policyjnego, strażackiego, pasterskiego.
W książce znajdziemy 12 opowiadań. Każde opisuje historię innego psa. Bardzo podoba mi się to, że są nazwane rasy psów, a także są opisane ich cechy, które są decydujące przy wyborze do powierzonych im zadań. Bohaterami tych opowiadań są również dzieci, co pozwala małym czytelnikom spojrzeć na historię ze swojej perspektywy. Autorka zadbała również o wyjaśnienie trudnych słów i na końcu każdego rozdziału znajduje się strona “Dowiedz się więcej!”, która pomaga rodzicowi wytłumaczyć dziecku trudniejsze pojęcia.
Wspaniałe ilustracje do książki stworzyła Marta Kulesza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka, którą wam dzisiaj polecam po prostu mnie zachwyciła. Jest to propozycja dla starszych przedszkolaków i dzieci wczesnoszkolnych....
Znajdź mnie na IG:
Miłośnicy psów będą oczarowani tą książką!
Barbara Gawryluk po raz kolejny zachwyca kunsztem literackim i stworzyła dla dzieci świetną książkę, którą warto mieć!
"Pies na medal" to zbiór 12 prawdziwych historii o psach bohaterach. Poznacie Falco, który pracuje na lotnisku i płoszy ptaki i inne zwierzęta, Morusa który jest ratownikiem wodnym, Limbę, która wyczuwa niedźwiedzie i jest psem pasterskim, Badyla, który pracuje w Komendzie Wojewódzkiej w Krakowie a także Rollka, Lunę, Bastera i inne psy, których profesja zasługuje na wielkie uznanie i szacunek. Wchodzą wszędzie tam gdzie człowiek nie jest w stanie dotrzeć, bardzo często ryzykując życie by uratować poszkodowanych. Co ciekawe, znajdziecie tutaj nie tylko psy, które biorą udział w niebezpiecznych akcjach ratowniczych ale również takie, których zadaniem jest wsparcie psychologiczne, terapeutyczne czy po prostu towarzyszenie swoim przyjaciołom w codziennym życiu.
Każdy rozdział opisuje innego bohatera. Autorka w kilku pierwszych akapitach przybliża nam jego sylwetkę a kolejna część rozdziału opisuje historię z udziałem naszego psiaka. Dowiecie się całego mnóstwa interesujących rzeczy, które za pewne nie są Wam znane. Ogromnie lubię książki Pani Barbary, ponieważ widać w nich niezwykłą ciekawość, pracowitość i chęć pokazania dzieciom, jako świat może być ciekawy i inspirujący. Autorka przemierzyła wiele kilometrów by poznać historię tych psów i się nią podzielić- od Tatr, przez morze aż do Laponii.
Na uwagę zasługuje również fantastyczny język literacki, lekkość pióra i piękne wydanie. Ilustracje Marty Kuleszy idealnie współgrają z charakterem książki.
Czytania jest sporo natomiast uważam, że jest to książka zarówno dla maluchów, którym możecie czytać ją w wolnej chwili, poprzez samodzielnie czytające dzieci aż po nastolatki i miłośników zwierząt.
Znajdź mnie na IG:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.instagram.com/ela_cotusieczyta/
Miłośnicy psów będą oczarowani tą książką!
Ta książka to takie moje 10/10 wpadające do głowy jako pierwsze skojarzenie, gdy ktoś pyta o pieskową literaturę dziecięcą. Ma same zalety, a największą z nich jest to, że Barbara najchętniej opisuje prawdziwe historie. Zatem psy pracujące, wspierające ludzi, czy ratujące ich w trudnych warunkach to bohaterowie tych opowieści. Ich napisaniu ewidentnie towarzyszyło dogłębne zbieranie informacji i spora dawka empatii. Nie spotkałam się do tej pory z tak dobrze napisaną, ciepłą, podnoszącą na duchu i rzetelnie przedstawiającą psy książką dla dzieci. Bohaterowie Barbary Gawryluk to psy wykonujące szereg przeróżnych prac, często nieoczywistych, zawsze potrzebnych.
Wewnątrz znajdziemy przepięknie zilustrowane opowiadania:
- Falco - pies zatrudniony na lotnisku
- Apa - pies zaprzęgowy
- Junior - pies towarzysz
- Zen - pies wsparcia emocjonalnego
- Jerry - strażacki pies ratowniczy
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Literatura nie musimy już polować na OLX i Vinted (chociaż poprzednie wydanie jest bogatsze w ilustracje i jako psychofanka ładnych książek zachęcam cieplutko do zapoznania się z nim :)).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczny zbiór opowiadań o psach, które nie tylko towarzyszą człowiekowi, ale również ratują życie. To historie psów pracujących na lotniskach, w policji, w ekipach ratunkowych. Wysoko w górach, na halach wśród owiec, na gruzach domów, w terenie czy z niewidomymi w centrum miast. Przepiękne opowieści oparte na prawdziwych psich bohaterach. Książka pięknie wydana, w twardej oprawie z ilustracjami. Mnie absolutnie zachwyciła. Polecam najmocniej! Psy są nie tylko wspaniałymi towarzyszami życia, ale również mądrymi zwierzętami, które ratują życie.
IG: bajkowa_ksiazkazamiastkwiatka
Fantastyczny zbiór opowiadań o psach, które nie tylko towarzyszą człowiekowi, ale również ratują życie. To historie psów pracujących na lotniskach, w policji, w ekipach ratunkowych. Wysoko w górach, na halach wśród owiec, na gruzach domów, w terenie czy z niewidomymi w centrum miast. Przepiękne opowieści oparte na prawdziwych psich bohaterach. Książka pięknie wydana, w...