Z ciszy

Okładka książki Z ciszy
Martyna Senator Wydawnictwo: We need YA Cykl: Z miłości (tom 4) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Z miłości (tom 4)
2019-07-03
2019-07-03

Kup Z ciszy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z ciszy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z ciszy

Martyna Senator po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać historie, które nie tylko wciągają, ale i zostają z czytelnikiem na długo po przeczytaniu ostatniej strony. „Z ciszy” to książka, która z pozoru może wydawać się kolejną klasyczną opowieścią o dwojgu zranionych ludziach, którzy próbują dać sobie nawzajem szansę. Jednak szybko okazuje się, że autorka idzie znacznie głębiej, poruszając tematy przemocy, traumy i walki z poczuciem winy.

Zoja to bohaterka z krwi i kości – z pozoru silna, twarda, nieprzystępna, a w rzeczywistości krucha, niepewna, wciąż nosząca w sobie ciężar przeszłości. Jej codzienność dzielona między studio tatuażu a schronisko dla zwierząt jest ucieczką przed ludźmi i przed sobą samą. Filip z kolei to postać zaskakująca – pełen kontrastów, trochę nieporadny, a jednak bardzo wrażliwy. Ich spotkanie jest impulsem, który wytrąca ich z równowagi, ale jednocześnie daje nadzieję.

Senator pisze o miłości bez cukru i lukru – takiej, która rodzi się powoli, w cieniu nieufności, niepewności i obaw. Bardzo podobało mi się to, że autorka nie idealizuje relacji, ale pokazuje, jak trudne jest zbudowanie zaufania, kiedy przeszłość wciąż daje o sobie znać. Wątek pomocy w schronisku stanowi piękne tło dla całej historii i wzmacnia przesłanie o empatii i odpowiedzialności.

Choć styl pisania autorki jest lekki i przystępny, emocjonalna głębia książki jest naprawdę ogromna. To nie jest powieść, którą czyta się bezrefleksyjnie – każda scena, każde wyznanie, każdy gest bohaterów niesie ze sobą znaczenie. Szczególnie poruszające były retrospekcje oraz momenty, w których bohaterowie musieli zmierzyć się z własnym strachem i poczuciem winy.

Doceniam też sposób, w jaki autorka przedstawiła relacje rodzinne – ciepłe, wspierające, ale dalekie od ideału. Widać, że Senator stawia na autentyczność, nie schemat. Mało kto potrafi pisać o młodych ludziach z taką empatią i zrozumieniem.

„Z ciszy” to książka, która nie epatuje dramatem, ale dotyka serca subtelnością i prawdą. To historia o tym, że czasem najgłośniejsze krzyki rozbrzmiewają w ciszy – tej wewnętrznej, w której każdy z nas szuka ukojenia. Jeśli szukacie powieści, która wzruszy, zmusi do myślenia i zostawi po sobie ślad – ta książka jest dla Was.

ciekawy pomysł na fabułę, interesujące poprowadzenie akcji i kreacji bohaterów
ale, zabrakło tego czegoś

ciekawy pomysł na fabułę, interesujące poprowadzenie akcji i kreacji bohaterów
ale, zabrakło tego czegoś

Ostatni tom tej serii.

Zojka jest dziewczyną, która wcale nie myśli o randkowaniu. Kiedy więc, poznaje Filipa nawet nie myśli o tym, aby się z nim umówić, jednak chłopak nie odpuszcza i Zoja się zgadza na randkę.
Filip jest typowym chłopakiem, który nie angażuje się w związki. Ponadto dziewczyna go zdradziła, więc wyjeżdża do Krakowa i spotyka Zoję.

Od początku oboje przypadają sobie do gustu. Im bliżej się poznają tym bardziej decydują się na związek. Wszystko wskazuje na to, że ich miłość będzie miała szczęśliwe zakończenie, jednak wtedy pojawia się pierwszy kryzys...

Wątek gwałtu jest tutaj dobrze ukazany. To, że Zoja nie pamiętała niczego, nie oznacza, że nie przeżywała traumy. Wprost przeciwnie - jej świadomość, koszmary, przypominały o tym co się stało. Czuła się brudna i zbrukana, obawiała się, że Filip nie będzie jej chciał.

Wątek poczucia winy po śmierci przyjaciela, który miał Filip jest tutaj poruszony. Nieczęsto spotykam to w książkach, a jak już na to się natknę to z przyjemnością to czytam. Obiektywnie patrząc, (bo my jesteśmy czytelnikami i patrzymy na to w ten sposób) widzimy, że Filip wcale nie jest winny śmierci Marcela, bo jego przyjaciel sam podjął decyzję. Jednak Natalia, siostra Marcela, cały czas wmawiała mu, że to on jest temu wszystkiemu winien. I to właśnie sprawiało, że Filip miał ogromne poczucie winy. Stawienie temu czoła i zrozumienie tego, że to nie jest jego wina zajęło mu sporo czasu.

Skoro przeczytałam wszystkie książki to teraz zrobię ranking.
4) "Z otchłani" - wątek zdrady chłopaka jest dość oklepany, więc nikogo pewnie nie zdziwi, że ta pozycja jest na ostatnim miejscu.
3) "Z Ciszy" - (tak właśnie ta książka, którą recenzuję) też przedstawia wątek, który jest dość często spotykany w książkach. Oczywiście o gwałcie należy mówić i uświadamiać, a nie milczeć.
2) "Z Nicości" - walka o nowe życie, chęć zmiany - to też spotykany schemat. Elza, chciała wziąć rozwód z mężem, a on nie zamierzał się na to zgodzić w myśli "skoro ja nie będę cię miał to inny też nie". Żadna kobieta nie powinna być tak traktowana jak Elza, niezależnie od tego jaki ma charakter.
1) "Z Popiołów" - bardzo często przedstawia się bogatą rodzinę w ten sposób, że wychowują swoje dziecko w przeświadczeniu, że mu się wszystko należy i chcą, aby to dziecko postępowało tak jak oni chcą. Ponadto takie dziecko ma duże mniemanie o sobie, ale postać Sary przeczy temu wszystkiemu. Poza tym ta historia mnie bardzo poruszyła.

Całkiem możliwe, że sięgnę po inne książki tej autorki, a Wam mogę tę książki polecić, jeśli szukacie czegoś lekkiego do czytania.

Ostatni tom tej serii.

Od początku oboje...

753 użytkowników ma tytuł Z ciszy na półkach głównych
157 użytkowników ma tytuł Z ciszy na półkach dodatkowych

Martyna Senator
Martyna Senator
Martyna Senator ukończyła informatykę i ekonometrię na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Na co dzień jest jednym z wielu trybików w międzynarodowej korporacji. Pisze niezależnie od pory dnia i nocy, a zamiast kwiatów woli dostawać długopisy. Stara się uczyć na błędach, chociaż nie zawsze jej się to udaje. Stawia wszystko na jedną kartę, mimo że czasem przegrywa. Jest zodiakalnym lwem, ale wie, co to pokora. Ceni szczerość i konstruktywną krytykę. Zadebiutowała w 2015 roku powieścią „Kiedy wolność mówi szeptem”.

Cytaty z książki Z ciszy