Looking for Alaska

angielski

Kup Looking for Alaska w ulubionej księgarnii

Oceny książki Looking for Alaska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Looking for Alaska

„Szukając Alaski” to dla mnie książka wyjątkowa i bardzo osobista — jedna z tych historii, z którymi naprawdę można się utożsamić. To opowieść niezwykle wciągająca, pełna emocji i nieoczywistych refleksji, która sprawia, że czytelnik niemal natychmiast zostaje wciągnięty w jej świat i nie potrafi się od niej oderwać. Autor, znany z tworzenia literatury młodzieżowej, udowadnia, że takie książki nie muszą być banalne — wręcz przeciwnie, mogą być głębokie, poruszające i skłaniające do myślenia.
To historia, która potrafi wzruszyć do łez, ale jednocześnie zmusza do zadawania trudnych pytań o życie, sens istnienia i radzenie sobie z emocjami. W niezwykle subtelny sposób dotyka tematów dorastania, straty i poszukiwania własnej tożsamości. Książka otwiera głowę, uczy wrażliwości i pokazuje, jak skomplikowany potrafi być świat uczuć.
Dla mnie to nie tylko lektura, ale doświadczenie, które zostaje w człowieku na długo po przeczytaniu ostatniej strony.

Na półkach: , , , ,

Zmieniam ocenę, bo ta książka czytana za drugim razem jest milion razy lepsza.

Zmieniam ocenę, bo ta książka czytana za drugim razem jest milion razy lepsza.

Na półkach: , , , , , ,

za Alaskę

za Alaskę

21194 użytkowników ma tytuł Looking for Alaska na półkach głównych
5665 użytkowników ma tytuł Looking for Alaska na półkach dodatkowych

John Green
John Green
Książka Johna Greena "Will Grayson, Will Grayson" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura młodzieżowa. Jest pisarzem amerykańskim, autorem bestsellerów z listy "New York Timesa". Debiutował znakomitą powieścią "Szukając Alaski", porównywaną z "Buszującym w zbożu" J. D. Salingera, opublikował następnie kilka powieści, jednak to ostatnia z nich – "Gwiazd naszych wina" – przyniosła mu ogromną poczytność i splendor. Jest laureatem licznych nagród literackich, m.in.: The Printz Medal, Printz Honor i Edgar Award. Mieszka z żoną i synem w Indianapolis. Wraz z bratem Hankiem prowadzi Vlogbrothers, jeden z najpopularniejszych projektów wideo w sieci.

Cytaty z książki Looking for Alaska