Noc bez gwiazd

Okładka książki Noc bez gwiazd
Peter F. Hamilton Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Wspólnota: Kroniki Upadłych (tom 2) fantasy, science fiction
Wspólnota: Kroniki Upadłych (tom 2)
Night Without Stars
2019-01-28
2019-01-28
Zbigniew A. Królicki

Kup Noc bez gwiazd w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Noc bez gwiazdi

Apokalipsę poproszę*

1825 403 280

Oceny książki Noc bez gwiazd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Noc bez gwiazd

podtrzymuję opinię napisaną do poprzedniej części:
kosmicznego lenina już nie ma, za to mam już pewność, że autor wykupił ten sam internetowy kurs pisania co Sanderson.
potwornie rozdmuchana ksiazka. bezsensowne, nic nie wnoszace opisy rodem z Sandersona. opisy seksu zdradzaja silna frustracje autora na tym tle. nie dosc, ze niepotrzebne, to mniej wiecej na pozimie taniego romansidla z kiosku ruchu.
gdyby to odcisnac i zostawic max 300 stron wartkiej akcji to moze cos by z tego bylo, a tak po prostu nie warto, we wspolczesnym s-f po prostu nie powstaje juz nic dobrego.

podtrzymuję opinię napisaną do poprzedniej części:

Finał KRONIKI UPADŁYCH, czyli NOC BEZ GWIAZD zaczęłam bez znajomości pierwszego tomu... i nie przeszkadzało mi to. Lubię science fiction a nawet bardzo cenię a co ważniejsze, jeszcze sięna tym gatunku nie zawiodłam. Może NOC BEZ GWIAZD nie będzie moim ulubionym SF, ale uznaję wyrazisty świat, ciekawych bohaterów i ostre pisanie.
Ostre pisanie w znaczeniu wielorakim. Po pierwsze, styl jest konkretny, dialogi szybkie i czasem ma się wrażenie, że postaci wbijają w siebie szpile. Po drugie... są ostre sceny, ale napisane ze smakiem, bez przesady zaś z pazurem, którego w sumie bym się nie spodziewała po kosmicznych "przyjemnościach". Po trzecie, jest to opowieść filozoficznie zgrabnie i w sedno napisana.
ogromne brawa za ulepienie bohaterów. Mamy tu prawdziwych outsiderów a uczciwie przyznaję, że taki tym niemal zawsze mi przypada do gustu. Może nie poczułam głęboko tego świata, ale dobrze się odkrywało jego tajemnice. Było i strasznie, i mrocznie, i smutno, i radośnie (choć to raczej był śmiech przez łzy).
To pokaźna książka, którą czyta się raczej wolno. Nie polecam komuś, kto dopiero zaczyna przygodę z SF, ale wiernym fanom już tak. Dodatkowym bonusem jest - moim zdaniem - najładniejsza okładka z dostępnych na światowych, księgarskich półkach. Może kiedyś wrócę jeszcze do NOCY BEZ GWIAZD, bo nie przeczytałam jej należycie uważnie a należy jej się koncentracja.

bo przecież ktoś nas uratuje
KRONIKA UPADŁYCH
tom 2
Wydawnictwo Zysk i S-ka
egzemplarz recenzencki

Ostre pisanie w znaczeniu wielorakim. Po...

Mam mieszane uczucia co do tej książki. Ogólnie jest dobra,napisana z rozmachem, autor pokazał swoją olbrzymią wyobraźnię w tej powieści,ale chyba za dużo akcji dzieje się na Bienvenido. Odniosłem wrażenie,że troszkę za mało jest sci-fi w tej książce. Poza tym nie pasowało mi to,że Bienvenido jest łudząco podobne do obecnej Ziemi. Ale cała reszta spoko 😎

354 użytkowników ma tytuł Noc bez gwiazd na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Noc bez gwiazd na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Noc bez gwiazd

Okładka książki Miłość, śmierć + roboty. Oficjalna antologia Peter F. Hamilton, Ken Liu, John Scalzi, Michael Swanwick
Okładka książki Light Chaser Peter F. Hamilton, Gareth L. Powell
Light Chaser Peter F. Hamilton, Gareth L. Powell
Okładka książki Made To Order: Robots and Revolution Brooke Bolander, John Chu, Daryl Gregory, Peter F. Hamilton, Rich Larson, Ken Liu, Ian R. MacLeod, Annalee Newitz, Tochi Onyebuchi, Suzanne Palmer, Sarah Pinsker, Vina Jie-Min Prasad, Alastair Reynolds, Kelly Robson, Sofia Samatar, Peter Watts
Peter F. Hamilton
Peter F. Hamilton
Brytyjski pisarz, najbardziej znany ze space oper. Jego książki sprzedały się w ponad 2 milionach egzemplarzy na całym świecie. Peter F. Hamilton urodził się w angielskiej miejscowości Rutland 2 marca 1960 r. Nigdy nie studiował, jak sam powiedział w wywiadzie, za młodu nie był w ogóle zainteresowany uczeniem się. W 1988 roku jego pierwsze opowiadanie zostało opublikowane w "Fear Magazine". W 1993 roku opublikował pierwszą powieść "Mindstar Rising", która otworzyła pierwszą z wielu trylogii i sag, które napisał. Do najnowszych należą "Saga Wspólnoty" oraz "Pustka". Nadal mieszka w Rutland ze swoją żoną Kate, córką Sophie i synem Felixem.

Cytaty z książki Noc bez gwiazd

Dodaj cytat z książki Noc bez gwiazd