Sekrety Zakopanego

Okładka książki Sekrety Zakopanego autora Bartłomiej Grzegorz Sala, 9788377293843
Okładka książki Sekrety Zakopanego
Bartłomiej Grzegorz Sala Wydawnictwo: Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński Seria: Sekrety historia
historia

Oceny książki Sekrety Zakopanego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekrety Zakopanego

Za mało sekretów Zakopanego

Za mało sekretów Zakopanego

Czy akurat to tajemnicze sekrety - polemizowała bym. Chyba tylko dla tych , co z Zakopanem spotkali się pierwszy raz na kartach tej książki.

Na półkach: , , , ,

Właściwie lepszym tytułem byłyby „Sekrety Tatr”, bo zdecydowanie więcej miejsca poświęcono okolicom tatrzańskim, a nawet Spiszowi i Orawie. Osobiście zabrakło mi czegoś ulotnego, może zbyt mało o postaciach związanych z Zakopanem. Gdzie podział się Sabała, Jan Kasprowicz, Stanisław Witkiewicz, Władysław Orkan ? Gdzie skocznia narciarska Wielka Krokiew i kolej linowa na Kasprowy Wierch ? Za mało o Witkacym, stylu zakopiańskim. Nie podzielam też zachwytu nad marszałkiem Edwardem Rydzem-Śmigłym. Jakkolwiek jestem admiratorem tej serii, to ten tomik oceniam jako obiektywnie słabszy. Szkoda, bo wiele sobie obiecywałem…

Liczyłam na więcej ciekawostek kulturalnych, tu przeważają sprawy historyczne. Troszkę jestem zawiedziona. Spodziewałam się frajdy jaką dały mi "Sekrety Łodzi", dlatego jestem rozczarowana.

Czyta sie bardzo szybko, zwlaszcza w pociagu do Zakopanego, czujac pociag do Zakopanego.

Zakopane - pępek świata, dosłownie i w przenośni. Pisało o nim tak wielu, tak pięknie i różnie zarazem. Wciąż jednak pozostaje do "odkopania", i bardzo dobrze.
"Sekrety Zakopanego" nie pokazują nam dzisiejszych "demonów" tego miejsca lecz przenoszą głównie w lata XIX i XX wieku. Ciekawe i mniej wciągające opowiadania, w zależności od naszych poszukiwań. Zakopane to Tatry, ich odkrywcy, pasjonaci, ale również miłośnicy ówczesnej atmosfery i aury.
"...salon ów był w znacznej mierze salonem spirytystycznym, otwartym na turystów z tego i...tamtego świata."
"...W 1936 roku sensację wywołała lukstorpeda - nowoczesny pociąg, który trasę z Krakowa do Zakopanego pokonał w 2 godziny i 18 minut..." - Oj Zakopianko!
I tak na koniec "... Niedźwiedzie były w tym gronie najgroźniejsze, a ponieważ niegdyś wierzono, że niebezpieczeństwo może zostać sprowadzone przez samo wspomnienie o nim (stąd porzekadło "nie wywołuj wilka z lasu"),aby więc nie wymawiać imienia groźnego pana tatrzańskich lasów, górale podhalańscy jeszcze co najmniej na przełomie XIX i XX wieku poprzestawali na eufemizmie "on"..."
Wdzięczny Ceper

60 użytkowników ma tytuł Sekrety Zakopanego na półkach głównych