Nowa Fantastyka 430 (07/2018)

Okładka książki Nowa Fantastyka 430 (07/2018) autora Bartłomiej Dzik, Carol Emshwiller, Wiesław Gwiazdowski, Usman T. Malik, Olga Raine, Redakcja miesięcznika Fantastyka, 0867132X
Okładka książki Nowa Fantastyka 430 (07/2018)
Carol EmshwillerWiesław Gwiazdowski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Nowa Fantastyka czasopisma
czasopisma
Nowa Fantastyka
2018-06-25
2018-06-25
0867132X

Kup Nowa Fantastyka 430 (07/2018) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa Fantastyka 430 (07/2018)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa Fantastyka 430 (07/2018)

Na półkach: , , , , , , , , ,

Publicystyka:
Jest znowu coś dla tych, którzy chcą chociaż fragmentarycznie mieć jakiekolwiek pojęcie o aktualnych kierunkach badań naukowych. M. Starosta przedstawia nowo odkryty organ ludzkiego ciała. Ten sam autor popełnił również tekst o tytule „Bekzorcyzmy”. Już dawno nie czytałem czegoś tak absurdalnego – a jednocześnie rzeczywistego. Meksykańska fantastyka dnia codziennego ma zaprawdę zaskakujące oblicze!

T. Wronka przybliża autora fanom w Polsce znanego, ale pewnikiem mocno niedocenianego: Gardner Dozois pożegnał się z tym padołem w maju 2018, więc jest to zapewne pierwszy i jedyny raz, gdy ktoś w Polsce zajmuje się tym zakomitym redaktorem fantastycznych antologii. Trochę to smutne.

Mitami Celtów i Słowian zajmują się tym Razem J. Wołyńska i W. Vargas. Można dowiedzieć się co-nieco o pochodzeniu legend o elfach oraz o fantastycznych przedstawicielach z legend o siedmiu grzechach głównych. Zwłaszcza ten drugi tekst dokumentuje, że „Bestiariusz słowiański” Zycha i Vargasa to bardzo ciekawa książka.

Dla mnie najważniejszym tekstem numeru jest jednak „Piekło potencjalności” P. Pieniążka. Nic tak nie pobudza wyobraźni jak fantazjowanie o nie zrealizowanych produkcjach filmowych!

Proza:
Bardzo nierówno tym razem. Obok lepszego fanfika fantasy B. Dzika („Klucz Arkynesa”) oraz ciekawej, ale raczej hermetycznej fantastyki pakistańsko-afgańskiej U. S. Malika („Ciepło parowania”) znajdą się teksty dobre i bardzo dobre. Martwy król” W. Gwiazdowskiego, świetne wykorzystanie legendy o Władysławie Warneńczyku, należy tutaj tak samo jak ciekawe podejście do tematu podróży w czasie pióra C. Emshviller („Kiedy, jeśli nie teraz”). Ale prawdziwym hitem numeru jest tym razem opowiadanie z Rosji. „Słońce moje, spójrz na mnie” Olgi Raine to wspaniała odpowiedź na „Popiół i kurz” Grzędowicza oraz „Zakon Krańca świata” Kossakowskiej. Jeśli Raine kiedykolwiek napisze jakąś powieść ze świata Letum-ke, zakupię ten tekst na pniu!

Klucz Arkynesa - Bartłomiej Dzik
Lekka, banalna fantasy, szczęśliwie, przyzwoicie napisana warsztatowo. Fabuła prosta jak drut, wzięta z wczesnomłodzieżowego RPG z wyjątkowo naiwną myślą przewodnią. Lektura nie jest przykra ale raczej niekonieczna.

Martwy król - Wiesław Gwiazdowski
Ktoś tam wymyślił plotkę, że Krzysztof Kolumb był synem polskiego króla Władysława Warneńczyka. Humbug jakich wiele, a Gwiazdowski ubrał ten pomysł w opowiadanie. Rzecz napisana w sumie dość przyzwoicie poza tym, że przyciężkim stylem, śmiertelnie poważnie, z depresją wciśniętą w każdy międzywiersz. Łopatologiczna końcówka psuje. No i błędy. Raz ortograf, dwa nieśmiertelna przyłbica. Nie da się przyłbicy podnieść, nie da się chodzić z podniesioną przyłbicą. Można ją jedynie odsłonić.
5,5/10

Kiedy, jeśli nie teraz - Carol Emshwiller
Podróże w czasie + ekologia ale z perspektywy dzieciaka. Niejednoznaczne, skłania do myślenia, ładnie napisane.
7/10

Słońce moje, spójrz na mnie - Olga Raine
Urban fantasy z młodą bohaterką ale z ciężką i przykrą rzeczywistością. Przyzwoicie napisane ale na poziomie pomysłu, oryginalności, nic specjalnego. Klasa odrobinę lepszego "Zmierzchu".
5,5/10

Ciepło parowania pewnej szczególnej pakistańskiej rodziny - Usman T. Malik
Zapowiada się bardzo interesująco. Jakaś delikatna metafizyka, rzecz interesująca społecznie i kulturowo (ładne scenki),próba zabrania głosu w rozważaniach czym jest Zło. Niestety im dalej w las, autor idzie w jakieś kosmiczne monstra, bóstwa bez ładu i składu, by zakończyć sprawę jakąś bezkształtną breją. Rozczarowanie.

Publicystyka:
Marek Starosta donosi o odkryciu nowego narządu oraz o roli popularnych napojów gazowanych w meksykańskim mistycyzmie. Świetne. Dalej mamy kolejny tekst Joanny Wołyńskiej o Celtach, taki trochę rozchwiany, idący w tematy nadmiernie prywatne, ale w sumie interesujący. Równie ciekawie Witold Vargas opowiada o grzechach leżących u podstaw rozmaitych legend, mitów i baśni. Przemysław Pieniążek zaś rozważa potencjały niepowstałych filmów. Fajne gdybanie. Pomiędzy tym wszystkim, mamy tekst o Gardnerze Dozoisie wynikający z faktu zgonu. Z mojego punktu widzenia rzecz zbędna - więc nie przeczytałem -, ale rozumiem, że pismo o fantastycznym profilu nie może takich rzeczy unikać. Parowski dalej o Beksińskim, duet Haska/Stachowicz o ślepej ścieżce literackiej motoryzacji czyli parowych ludziach. Kosik dość fajnie wywodzi, skąd biorą się złe książki, a Kołodziejczak też w książkowym sosie, zachęca do pisania, zwłaszcza tych przekonanych o wybitności swojego pomysłu. Na zakończenie, Łukasz Orbitowski, autobiograficznie dokonuje destrukcji horrorowatej strony swojej osobowości, a na początku był Blob.

Recenzje:
Do czasu pojawienia się Lila i Puta to był najsłabszy dział. Nie przeczytałem żadnej recenzji. Raz, że tytuły nie zachęcają (Dwudziesty siódmy tom smoków Novik? No bez jaj.),dwa, że trudno o sensowne recenzje.

Komiks:
Kur i Bednarczyk, Lil i Put. Płaski żart (niedługo skończą mi się synonimy). 2/10 I jakie to brzydkie jest. 2/10

Numer bez ekstremów, literacko niewybitny, publicystycznie ciekawy.
6/10

Klucz Arkynesa - Bartłomiej Dzik

Martwy król - Wiesław Gwiazdowski

Publicystyka 6/10 - z tylnostronicowej Trójcy (niestety bez Petera Wattsa),dziś wybiorę dla Was Pana Łukasza, oj popada w coraz ciemniejsze otchłanie swojej duszy;),coraz bardziej podchodzący mi Witold Vargas z Bestiariuszem i ciekawych Ludzi Parowych z Lamusa; nie da się też obojętnie przejść przez wspomnienie o Beksińskim Pana Macieja
Proza polska
Klucz Arkynesa, B. Dzik 5/10 - fantasy z kudłatych myśli, sympatycznie napisane
Martwy Król W. Gwiazdowski 8/10 - klimatycznie - rewelka! ...nieznane losy Zawiszy Czarnego
Proza zagraniczna
Kiedy, jeśli nie teraz C. Emshwiller 6/10 - podróże w czasie oczami dziecka
Słońce moje, spójrz na mnie O. Raine 8/10 - z leksza psychoza, ale świetnie podana. aha, i to rosyjskojęzyczna, no proszsz
Ciepło parowania... U.T Malik 7/10 - hmmm, dwie gwiazdki za próbę wyjaśnienia pewnych ciemnych spraw z punktu widzenia Lewantu... nie udało się to niestety, szkoda... choć przecież pewne ciemne sprawy nie da się wyłożyc na ławę...

Proza polska
Klucz Arkynesa, B....

32 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 430 (07/2018) na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 430 (07/2018) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowa Fantastyka 430 (07/2018)

Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyki 2007 Gregory Benford, Octavia E. Butler, José Antonio Cotrina, Paul Di Filippo, Cory Doctorow, Carol Emshwiller, Jeffrey Ford, Maria Galina, Kathleen Ann Goonan, Daryl Gregory, James Patrick Kelly, Claude Lalumière, Heather Lindsley, Johanna Sinisalo, Michael Swanwick, Paul Witcover
Okładka książki Elektryzujące opowieści Sherman Alexie, Aimee Bender, Michael Chabon, Dan Chaon, Michael Crichton, Dave Eggers, Harlan Ellison, Carol Emshwiller, Karen Joy Fowler, Neil Gaiman, Glen David Gold, Nick Hornby, Laurie R. King, Stephen King, Elmore Leonard, Kelly Link, Rick Moody, Michael Moorcock, Chris Offutt, Jim Shepard
Okładka książki The Green Man: Tales from the Mythic Forest M. Shayne Bell, Emma Bull, Michael Cadnum, Ellen Datlow, Carol Emshwiller, Jeffrey Ford, Neil Gaiman, Nina Kiriki Hoffman, Kathe Koja, Tanith Lee, Gregory Maguire, Patricia A. McKillip, Delia Sherman, Midori Snyder, Charles Vess, Terri Windling, Jane Yolen, Charles de Lint
Okładka książki Niebezpieczne wizje Brian W. Aldiss, Poul Anderson, Isaac Asimov, J.G. Ballard, Robert Bloch, John Brunner, Samuel R. Delany, Philip K. Dick, Harlan Ellison, Carol Emshwiller, Philip José Farmer, Fritz Leiber, Larry Niven, Frederik Pohl, Lester del Rey, Robert Silverberg, Norman Spinrad, Roger Zelazny
Okładka książki Women of Wonder. Science-Fiction Stories by Women about Women Marion Zimmer Bradley, Sonya Dorman, Carol Emshwiller, Ursula K. Le Guin, Katherine MacLean, Anne McCaffrey, Vonda N. McIntyre, Judith Merril, Kit Reed, Joanna Russ, Pamela Sargent, Kate Wilhelm, Chelsea Quinn Yarbro

Okładka książki Nowa Fantastyka 435 (12/2018) Marta Kładź-Kocot, Julia Ostapienko, Dominica Phetteplace, Olga Raine, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Przemysław Zańko-Gulczyński
Okładka książki Nowa Fantastyka 431 (08/2018) Krzysztof Adamski, Paweł Deptuch, Harlan Ellison, Jacek Komuda, Paul McAuley, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Genevieve Valentine, Piotr Zawada
Okładka książki Nowa Fantastyka 433 (10/2018) Piotr Górski, Jesion Kowal, Ken Liu, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Radosław Wartacz, Caroline Mariko Yoachim, Ibrahim al-Marashi
Okładka książki Nowa Fantastyka 442 (07/2019) Neil Gaiman, Linda Nagata, Jewgienij T. Olejniczak, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Karl Schroeder, Paula Wanarska
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 9 /wrzesień 2018 Halina Bortnowska, Patrycja Bukalska, Joseph Conrad, Tadeusz Dąbrowski, Kamil Fejfer, Natalia Fiedorczuk, Katarzyna Gintowt, Salcia Hałas, Magdalena Kicińska, Zofia Król, Łukasz Lamża, Karolina Lewestam, Jakobe Mansztajn, Marta Mizuro, Katarzyna Niemczyk, Tomasz Pstrągowski, Redakcja magazynu Pismo, Dariusz Rosiak, Agnieszka Świętek, Ilona Szwarc, Julia Szychowiak, Matteo Tacconi, Marcin Wicha, Angella d'Avignon
Okładka książki Nowa Fantastyka 440 (05/2019) Max Gladstone, Łukasz Malinowski, Beatrycze Nowicka, Vina Jie-Min Prasad, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Krzysztof Rewiuk, Michael Swanwick
Okładka książki Nowa Fantastyka 424 (01/2018) Adam Dzik, Jake Kerr, Konrad T. Lewandowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Anthony Ryan, Michael John Sullivan

Cytaty z książki Nowa Fantastyka 430 (07/2018)

Dodaj cytat z książki Nowa Fantastyka 430 (07/2018)