Okładka książki Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście autora Barrie Davenport, S. J. Scott, 9788328341036
S. J. ScottBarrie Davenport Wydawnictwo: Sensus nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Declutter Your Mind: How to Stop Worrying, Relieve Anxiety, and Eliminate Negative Thinking
2018-04-03
2018-04-03

Kup Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście

Na półkach: , , , ,

/grudzień 2025/
Słuchałem tydzień temu, nic nie pamiętam ale to akurat tym razem może być problem ze mną. Przesłucham jeszcze raz i wrócę z opinią oraz oceną.

/grudzień 2025/

Takie mocne 5.5/10 :)

„Uporządkuj swój umysł” to poradnik, który ma dobre intencje i czytelny cel – pomóc zapanować nad natłokiem myśli i znaleźć więcej spokoju. Autor proponuje konkretne narzędzia i strategie, ale większość z nich pozostaje dość ogólnikowa i powierzchowna.

To książka raczej dla osób stawiających pierwsze kroki w rozwoju osobistym. Język jest prosty, rozdziały krótkie, a przekaz klarowny – ale brakuje głębi i świeżego podejścia. Dla kogoś, kto czytał już podobne pozycje, może się wydawać wtórna i momentami zbyt uproszczona.

Z pewnością nie zaszkodzi, ale też nie zostaje na długo w głowie. Dobra na start, ale nie dla kogoś, kto szuka bardziej pogłębionej pracy nad sobą.

Takie mocne 5.5/10 :)

Nawyki do oczyszczania umysłu:
1. Głębokie i kontrolowane oddychanie - oddychaj nosem zamiast ustami - nos oczyszcza i ogrzewa powietrze, łatwiej wyczuć toksyny i uniknąć przeniknięcia wirusów oraz bakterii do płuc.
2. Medytacja, prowadzenie dziennika medytacyjnego, można korzystać z aplikacji do medytacji.
3. Przeformułuj wszystkie negatywne myśli - bądź obserwatorem, nazwij myśli po prostu myślami, nie utożsamiaj się z nimi, powiedz stop myślom. Załóż bransoletkę i przekładaj ją na drugą rękę, gdy pojawia się myśl.
4. Naucz stary mózg nowych sztuczek - wszelkie działania dążące do bezbolesnej egzystencji są z góry skazane na porażkę.

W książce jest także info o uważności w relacjach - medytacja miłującej dobroci. Aby relacja przetrwała musi być 5x więcej kontaktów pozytywnych od negatywnych.
Umieść notatkę, że chcesz być bardziej uważny i obecny w związku.
Zerwij kontakty z toksycznymi i agresywnymi ludźmi.
Wizualny bałagan zmniejsza zdolność koncentracji.

Na koniec bonusowo podano 400 słów, określających wartości, ale oczywiście w formie audio nie nadaje się to do użytku,

Książka jest całkiem przyzwoita dla osób na pierwszą tego typu publikację. W pozostałym przypadku nie będzie tutaj raczej niczego rewolucyjnego.

Nawyki do oczyszczania umysłu:
3. Przeformułuj wszystkie negatywne myśli - bądź obserwatorem,...

403 użytkowników ma tytuł Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście

S. J. Scott
S. J. Scott
Getting more from life doesn't mean following the latest diet craze or motivation program. True success happens when you take action on a daily basis. In other words, it's your habits that help you achieve goals and live the life you've always wanted. In his books, S.J. provides daily action plans for every area of your life: health, fitness, work and personal relationships. Unlike other personal development guides, his content focuses on taking action. So instead of reading over-hyped strategies that rarely work in the real-world, you'll get information that can be immediately implemented. When not writing, S.J. likes to read, exercise and explore the different parts of the world.

Cytaty z książki Uporządkuj swój umysł. Jak pozbyć się negatywnych myśli, odnaleźć spokój i szczęście