Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie

Okładka książki Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie autora Brian Christian, Tom Griffiths, 9788372297136
Brian ChristianTom Griffiths Wydawnictwo: Feeria Science nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions
2018-02-15
2018-02-15
2016-04-19
Dariusz Rossowski

Kup Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie

Parę książek o algorytmach już czytałem. Były tak wzory i przykłady typowo akademickie. Temat jest obszerny a, że tytuł jest taki "ludzki" to wziąłem i przeczytałem. Napiszę tak. Jakbym nie czytał tych wcześniejszych technicznych książek to by mi się spodobało. Tutaj jest obszerny opis, w jaki sposób dany problem został rozwiązany przy użyciu współczesnego sposobu myślenia. Na przykład 37% jest wskazany jako problem sekretarki, czy wybór sercowej wybranki.

Bardzo przyzwoita pozycja przedstawiająca zbiór problemów z algorytmiki/informatyki w różnych postaciach, z jednej strony ich przejawy w życiu codziennym (w tym jak my ludzie z nimi się obchodzimy) oraz ich techniczne ujęcie formalne wraz z analitycznymi rozwiązaniami.

Osobom bez zacięcia inżynieryjnego książka ta ma szansę otworzyć oczy na fakt, iż wiele problemów życia codziennego nie jest takich banalnych jak się wydają a intuicyjne do nich podejście może być de facto bardzo złożoną implementacją konkretnych mechanizmów.

Ojj, zawiodłem się.
Każdy rozdział autorzy zaczynają fragmentem "historii", której obecność tak naprawdę sprowadza się do pustego zapełniania kartek, jako że jest ona wybitnie wręcz uproszczona i pozbawiona jakiegokolwiek kontekstu historycznego. Dalej przechodzą do rzeczywistego tematu książki - omawiania losowych koncepcji matematycznych i informatycznych, które choć trochę odnoszą się do podejmowanego zagadnienia. I finalnie - by zamknąć rozdział - "próbują" odnieść te koncepcje do ludzkich problemów (jak choćby szukanie miejsca parkingowego). I w koło, i w koło, i w koło... aż do kompletnego znudzenia.

Wiedzy praktycznej, którą rzeczywiście można by wykorzystać nie ma w tym tak naprawdę prawie żadnej. Podobnie zresztą jak i ze świecą można tu szukać wiedzy teoretycznej, którą by można przyswoić i czuć, że faktycznie nauczyło się czegoś interesującego. Najważniejsza i najbardziej przydatna jest tu bodaj reguła 37%, z którą można się zresztą w odpowiednim stopniu zapoznać za pomocą pierwszego lepszego artykułu w Internecie - i to zdecydowanie szybciej.

Ojj, zawiodłem się.

356 użytkowników ma tytuł Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie

Cytaty z książki Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie

Brian Christian Algorytmy. Kiedy mniej myśleć i inne sposoby na racjonalne życie Zobacz więcej